lavraki-fileto-krousta
clock icon
1:30'

Λαβράκι φιλέτο, γεμιστό με προσούτο και δεντρολίβανο, σε κρούστα ξηρών καρπών

Υλικά

    Μερίδες: 8

  • 8 φιλέτα λαβράκι
  • 800 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 300 ml νερό
  • 120 γρ. καρύδια
  • 120 γρ. αμύγδαλα
  • 120 γρ. φουντούκια
  • 240 γρ. προσούτο
  • 4 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • 4 κρεμμύδια εσαλότ

Η θάλασσα ταιριάζει στα Χριστούγεννα και η Μάγκυ Ταμπακάκη που το γνωρίζει πολύ καλά μάς προτείνει αυτό το ξεχωριστό λαβράκι φιλέτο που είναι γεμιστό μέσα σε κρούστα ξηρών καρπών.

Τρίβουμε στο μούλτι τους ξηρούς καρπούς και τους προσθέτουμε σε ένα μπολ μαζί με το αλεύρι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το νερό και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί ένα ζυμάρι.

Στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα, τυλιγμένο σε μεμβράνη.

Ψιλοκόβουμε το προσούτο, τα εσαλότ και τα φυλλαράκια δεντρολίβανο και φτιάχνουμε μια «πάστα».

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 μπαλίτσες. Τις ανοίγουμε σε τετράγωνα που να χωρούν το φιλέτο ψαριού και να μπορούν να το καλύψουν από πάνω.

Τοποθετούμε στο κέντρο κάθε φύλλου ζύμης ένα φιλέτο ψαριού. Από πάνω απλώνουμε γέμιση και τοποθετούμε το δεύτερο φιλέτο ανάποδα, έτσι ώστε να έχουμε ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Κλείνουμε με το ζυμάρι που περισσεύει γύρω- γύρω, σαν καλτσόνε.

Κόβουμε το περίσσευμα ζύμης και δημιουργούμε διακοσμητικά σχέδια, για να τα τοποθετήσουμε πάνω στο «πακετάκι» πιέζοντας ελαφρώς να κολλήσουν.

Τοποθετούμε τα πακετάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 25΄.

Διαδικασία

Βήμα 1

Τρίβουμε στο μούλτι τους ξηρούς καρπούς και τους προσθέτουμε σε ένα μπολ μαζί με το αλεύρι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το νερό και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί ένα ζυμάρι.

Στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα, τυλιγμένο σε μεμβράνη.

Βήμα 2

Ψιλοκόβουμε το προσούτο, τα εσαλότ και τα φυλλαράκια δεντρολίβανο και φτιάχνουμε μια «πάστα».

Βήμα 3

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 μπαλίτσες. Τις ανοίγουμε σε τετράγωνα που να χωρούν το φιλέτο ψαριού και να μπορούν να το καλύψουν από πάνω.

Βήμα 4

Τοποθετούμε στο κέντρο κάθε φύλλου ζύμης ένα φιλέτο ψαριού. Από πάνω απλώνουμε γέμιση και τοποθετούμε το δεύτερο φιλέτο ανάποδα, έτσι ώστε να έχουμε ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Κλείνουμε με το ζυμάρι που περισσεύει γύρω- γύρω, σαν καλτσόνε.

Βήμα 5

Κόβουμε το περίσσευμα ζύμης και δημιουργούμε διακοσμητικά σχέδια, για να τα τοποθετήσουμε πάνω στο «πακετάκι» πιέζοντας ελαφρώς να κολλήσουν.

Βήμα 6

Τοποθετούμε τα πακετάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 25΄.