Αυτό το ριζότο με κολοκύθα έχει και μια γιορτινή νότα, αφού το τυρί που επιλέγουμε να του προσθέσουμε το αναβαθμίζει γευστικά.
Υλικά
- 2 κιλά κίτρινη κολοκύθα, κομμένη στη μέση, χωρίς τη φλούδα
- 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 350 γρ. ρύζι καρναρόλι ή αρμπόριο
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1.200 ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
- 60 γρ. βούτυρο, σε κυβάκια
- 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 100 γρ. τυρί Stilton, σε κυβάκια λίγα φυλλαράκια θυμαριού φρέσκου, ψιλοκομμένα
- ανθό αλατιού
- λευκό πιπέρι
Tips
- Αντί για τυρί Stilton, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε γαλλικό ροκφόρ ή το αγαπηµένο µας blue cheese.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150oC στον αέρα. Λαδώνoυμε ελαφρά την κολοκύθα, την αλατοπιπερώνουμε και την τοποθετούμε σε ρηχό ταψί.
Βήμα 2
Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει. Την αφαιρούμε από τον φούρνο, τη μισή την κόβουμε σε κύβους και την άλλη μισή την πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το ρύζι. Τα σοτάρουμε όλα μαζί μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του ρυζιού.
Βήμα 3
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε μία κουτάλα καυτό ζωμό ανακατεύντας συνεχώς. Μόλις το ρύζι απορροφήσει τον ζωμό, προσθέτουμε άλλη μία κουτάλα καυτό ζωμό και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να βράσει το ρύζι.
Βήμα 4
Κατόπιν προσθέτουμε τον πουρέ και τα κομμάτια της κολοκύθας, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε λίγα λεπτά ακόμη να χυλώσει το ριζότο. Αποσύρουμε το ριζότο από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα ανακατεύοντας συνεχώς. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε.
Βήμα 5
Σερβίρουμε γαρνίροντας με τυρί Stilton.
Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography