Η Σταυριανή Ζερβακάκου σπούδασε Βαλκανική Ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις στο Bilgi University της Κωνσταντινούπολης. Εκεί, με υποτροφία φοίτησε στο Istanbul Culinary Institute και έγινε head chef στο εστιατόριο Karakoy Gumruk. Το 2016 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε την κουζίνα του Kyrimai Hotel στον Γερολιμένα της Μάνης. Μετά από μια προσωρινή παύση λόγω εγκυμοσύνης, το 2021 γύρισε και πάλι στην ενεργό δράση ως head chef στο Annie Fine Cooking στην Αθήνα. Έναν χρόνο μετά, αποφάσισε να ακολουθήσει τη δική της μαγειρική πορεία, ανοίγοντας το Aspasia Restaurant στο μικρό χωριό Σταυρί της Μάνης, έναν αυτόνομο γαστρονομικό προορισμό.
Τα μεσομανιάτικα Χριστούγεννα για τη Σταυριανή Ζερβακάκου
«Είναι η χιλιοστή φορά που καλώ την Άννα και τον Παναγιώτη, γέννημα θρέμμα Μεσομανιάτες και αγαπημένοι μου άνθρωποι, για να τους ρωτήσω ξανά τα ίδια και τα ίδια. “Όταν ήσασταν παιδιά, τι τρώγατε τα Χριστούγεννα στη Μάνη;”. Ακολουθεί πάντα μια παύση: “Δεν είχαμε και τίποτα!”. Πραγματικά, δεν είχαν σχεδόν τίποτε, αλλά μόνο πάνω σε αυτό το τίποτα θα μπορούσα να χτίσω.
»Τα χόρτα είναι από τα ελάχιστα που είχαν σε πληθώρα, οπότε ας μετουσιωθούν σε μια ελαφρώς όξινη σούπα με λεπτές φέτες από γαρδουμπάκια για φέτος. Η σαλάτα του λιομαζώματος ας συνοδευτεί με αυτά τα μαγικά και δικά μου αγαπημένα αρνίσια μυαλά, αρωματισμένα με φασκόμηλο. Η σπάνια κοζούνα ας έχει κιμά μαγειρεμένο σαν ραγού αυτή τη φορά και ας επιτραπεί στο μεσομανιάτικο μπουρέκι να υπάρξει μόνο με την κρέμα του, χωρίς φύλλο, με την προσθήκη κρεμώδους τυριού και ψημένο αλλιώς.
»Το χοιρινό πρασοσέλινο, όμως, είναι μια ιερή σταθερά των μεσομανιάτικων Χριστουγέννων και η Άννα και ο Παναγιώτης με παρακάλεσαν να μην του αλλάξω τα φώτα. Να είμαστε καλά να ανταμώνουμε με λίγα και καλά».
Διαβάστε επίσης
Κοζούνα με κιμά κόκορα και σάλτσα κρασιού