taliateles_anoigma2
clock icon
60'

Ταλιατέλες μπολονέζ με σουτζούκι και πορτοκάλι

Υλικά

    Για 4 άτομα

  • 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 150 γρ. σουτζούκι πικάντικο, ψιλοκομμένο (ή ήπιο, ανάλογα με το γούστο)
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 100 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 πορτοκάλι, χυμό και ξύσμα
  • 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • ταλιατέλες ή χυλοπίτες, βρασμένες,
  • γραβιέρα ή πεκορίνο, τριμμένα

Η σεφ Μαρία Διακάτου μάς ετοίμασε την αγαπημένη μας μπολονέζ, στην οποία όμως πρόσθεσε πικάντικο σουτζούκι και χυμό πορτοκαλιού. Το αποτέλεσμα είναι μία νόστιμη και αρωματική σάλτσα, την οποία σερβίρουμε πάνω σε ταλιατέλες ή χυλοπίτες, με τριμμένη γραβιέρα ή πεκορίνο.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σουτζούκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να βγάζει το άρωμά του και τα έλαιά του.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και σοτάρουμε για περίπου 5', μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε ανακατεύοντας, μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο ακόμα. Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και το μπαχάρι και ανακατεύουμε για 2'.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, αλάτι, πιπέρι, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε με το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 30'-40' μέχρι να δέσει και να μείνει πλούσια και αρωματική.

Σερβίρουμε τη σάλτσα με ταλιατέλες ή χυλοπίτες και πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα ή πεκορίνο.

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σουτζούκι σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να βγάζει το άρωμά του και τα έλαιά του.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και σοτάρουμε για περίπου 5', μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε ανακατεύοντας, μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο ακόμα. Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και το μπαχάρι και ανακατεύουμε για 2'.

Βήμα 4

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, αλάτι, πιπέρι, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε με το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Βήμα 5

Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 30'-40' μέχρι να δέσει και να μείνει πλούσια και αρωματική.

Βήμα 6

Σερβίρουμε τη σάλτσα με ταλιατέλες ή χυλοπίτες και πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα ή πεκορίνο.

Φωτογραφία - Food styling: Εύα Μονοχάρη