ntolmades-thalassina-avgolemono-anoigma
clock icon
1:10'

Λαχανοντολμάδες με θαλασσινά αυγολέμονο

Υλικά

    Μερίδες: 6

  • 1 λάχανο βρασμένο
  • Για τη γέμιση

  • 800 γρ. ψάρια και θαλασσινά (σολομό, φιλέτο πέρκα, γαρίδες, καλαμάρι)
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοτριμμένο
  • 1 κολοκύθι τριμμένο και στραγγισμένο
  • 100 γρ. τραχανά γλυκό
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το βράσιμο

  • 800 ml ζωμό λαχανικών
  • 1 λεμόνι, το ξύσμα
  • 6 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το αυγολέμονο

  • 4 αυγά χτυπημένα
  • 3 λεμόνια, τον χυμό
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Αυτοί οι λαχανοντολμάδες με θαλασσινά και αυγολέμονο θέλουν λίγη φροντίδα παραπάνω για να ετοιμαστούν, ωστόσο το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Ξεψαχνίζουμε καλά τα ψάρια αφαιρώντας τυχόν κόκαλα και ψιλοκόβουμε τις γαρίδες και τα καλαμάρια.

Έχουμε ήδη βράσει το λάχανο και ξεχωρίσει τα φύλλα του. Από κάθε φύλλο αφαιρούμε το χοντρό κεντρικό νεύρο και τοποθετούμε μία γεμάτη κουταλιά από γέμιση. Τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό, διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα. Στρώνουμε τους ντολμάδες κυκλικά και σφιχτά σε πλατιά κατσαρόλα. Καλύπτουμε με τα περισσεύματα των φύλλων.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω από τους ντολμάδες για να μη διαλυθούν στο βράσιμο.

Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών ώστε να τους καλύπτει και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 35΄-40΄, μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα και να ψηθεί καλά η γέμιση. Αφαιρούμε προσεκτικά τους ντολμάδες από την κατσαρόλα και κρατάμε το ζουμί για το αυγολέμονο.

Αυγολέμονο: Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν. Διαλύουμε το κορν φλάουρ μέσα στον χυμό λεμονιού και το προσθέτουμε στα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Με κουτάλα, προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζεστό ζουμί των ντολμάδων στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει. Θα χρειστούμε περίπου 3-4 κουτάλες ζουμί.

Όταν έρθουν τα δύο μείγματα στην ίδια θερμοκρασία, τα ενώνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να πήξει ελαφρά η σάλτσα. Ρίχνουμε το αυγολέμονο πάνω στους ντολμάδες και ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού.

Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο άνηθο.

Food styling—ΜΆΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΆΔΗΣ Styling—ΚΑΤΕΡΊΝΑ ΛΥΚΟΥΡΈΣΗ Φωτογραφίες—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Ξεψαχνίζουμε καλά τα ψάρια αφαιρώντας τυχόν κόκαλα και ψιλοκόβουμε τις γαρίδες και τα καλαμάρια.

Βήμα 2

Έχουμε ήδη βράσει το λάχανο και ξεχωρίσει τα φύλλα του. Από κάθε φύλλο αφαιρούμε το χοντρό κεντρικό νεύρο και τοποθετούμε μία γεμάτη κουταλιά από γέμιση. Τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό, διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα. Στρώνουμε τους ντολμάδες κυκλικά και σφιχτά σε πλατιά κατσαρόλα. Καλύπτουμε με τα περισσεύματα των φύλλων.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω από τους ντολμάδες για να μη διαλυθούν στο βράσιμο.

Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών ώστε να τους καλύπτει και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 35΄-40΄, μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα και να ψηθεί καλά η γέμιση. Αφαιρούμε προσεκτικά τους ντολμάδες από την κατσαρόλα και κρατάμε το ζουμί για το αυγολέμονο.

Βήμα 4

Αυγολέμονο: Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν. Διαλύουμε το κορν φλάουρ μέσα στον χυμό λεμονιού και το προσθέτουμε στα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Με κουτάλα, προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζεστό ζουμί των ντολμάδων στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει. Θα χρειστούμε περίπου 3-4 κουτάλες ζουμί.

Όταν έρθουν τα δύο μείγματα στην ίδια θερμοκρασία, τα ενώνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να πήξει ελαφρά η σάλτσα. Ρίχνουμε το αυγολέμονο πάνω στους ντολμάδες και ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού.

Σερβίρουμε αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο άνηθο.

Food styling—ΜΆΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΆΔΗΣ Styling—ΚΑΤΕΡΊΝΑ ΛΥΚΟΥΡΈΣΗ Φωτογραφίες—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY