Από τις αρχές Δεκεμβρίου, και μετρώντας αντίστροφα για τα Χριστούγεννα και την έλευση του νέου έτους, το μυαλό μας στρέφεται όλο και περισσότερο στα γιορτινά τραπέζια με φίλους και συγγενείς. Σχεδιάζοντας, λοιπόν, τα μενού των ημερών, η σοκολάτα κάνει και πάλι την εμφάνισή της ως πρωταγωνίστρια των εορτών. Από μπισκότα μέχρι ζεστές σοκολάτες και γλυκές δημιουργίες, η θέση της είναι αδιαμφισβήτητη. Όμως μια ερώτηση επιστρέφει κάθε χρόνο, καθώς οι γευστικές αναζητήσεις γίνονται πιο τολμηρές: μπορεί η σοκολάτα ΙΟΝ να συνδυαστεί με αλμυρές γεύσεις;
Σοκολάτα και αλάτι
Η απάντηση, όσο απρόσμενη κι αν ακούγεται, είναι ένα δυνατό «ναι». Η σοκολάτα και το αλάτι, όταν συναντηθούν σωστά, δημιουργούν έναν γευστικό συνδυασμό που θυμίζει τη μαγεία των Χριστουγέννων: απρόβλεπτος, ζεστός και απολύτως απολαυστικός. Το αλάτι έχει την ικανότητα να ενισχύει τα αρωματικά μόρια της σοκολάτας, κάνοντάς την να φαίνεται πιο έντονη, πιο πλούσια και πιο αρωματική.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ολοένα και περισσότερα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα με θαλασσινό αλάτι, καραμέλα με βούτυρο και αλάτι, ακόμη και σοκολάτα με πιπέρι ή δεντρολίβανο. Σε ένα γιορτινό τραπέζι, τα σοκολατένια brownies με αλμυρά peanuts, με κουβερτούρα γάλακτος ΙΟΝ και κακάο ΙΟΝ μπορούν να σταθούν δίπλα σε ένα πλατώ τυριών, ενώ τρουφάκια σοκολάτας με καπνιστό αλάτι μπορούν να αποτελέσουν μια απροσδόκητη αλλά εντυπωσιακή μπουκιά μεταξύ δύο γευμάτων.
Σύμβολο ζεστασιάς
Και αν αναρωτιέται κανείς γιατί ο συνδυασμός αυτός ταιριάζει τόσο πολύ στο χριστουγεννιάτικο κλίμα, η απάντηση είναι απλή: τα Χριστούγεννα είναι η εποχή του πειραματισμού και της δημιουργίας. Είναι η στιγμή που η παράδοση συναντά την καινοτομία, που το γνώριμο μπλέκεται με το απρόσμενο. Η σοκολάτα, ως σύμβολο ζεστασιάς και απόλαυσης, βρίσκει νέο νόημα όταν συνοδεύεται από αλμυρές πινελιές που αναδεικνύουν τη βαθιά, γιορτινή της προσωπικότητα.
Τελικά, η απάντηση στην αρχική ερώτηση δεν είναι μόνο θετική, είναι και χριστουγεννιάτικη. Ναι, η σοκολάτα ΙΟΝ ταιριάζει υπέροχα με αλμυρές γεύσεις, και μάλιστα προσφέρει έναν από τους πιο συναρπαστικούς γαστρονομικούς συνδυασμούς που μπορεί να φέρει κανείς στο γιορτινό τραπέζι.