Choux Craquelin_anoigma
clock icon
4:0'

Σου με κρακελέ από καρύδια και κρέμα μανταρίνι-μασκαρπόνε

Υλικά

    Για το κρακελέ

  • 50 γρ. καρύδια
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • 60 γρ. βούτυρο
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • Για τα σου

  • 200 ml νερό
  • 75 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. αλεύρι γ.ό.χ., κοσκινισμένο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 αυγά μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • Για την κρέμα μανταρίνι

  • 100 γρ. φρεσκοστυμμένο χυμό μανταρίνι
  • 2 κουτ. σούπας ξύσμα μανταρίνι
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κουτ. γλυκού κόρν φλάουρ
  • Για τη γέμιση

  • 200 γρ. μασκαρπόνε
  • 150 ml κρέμα γάλακτος 35%

Ένα γλυκο με γαλλική φινέτσα, γεμάτο αρώματα και γεύση από το μανταρίνι, την κανέλα και τα καρύδια.

Κρακελέ: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα καρύδια. Αδειάζουμε αυτή την καραμέλα σε αντικολλητικό χαρτί.

Μόλις κρυώσει και σφίξει η καραμέλα, την κόβουμε σε κομμάτια και τη χτυπάμε στο μπλέντερ σε σκόνη.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το βούτυρο και 80 γρ. από τη σκόνη των καραμελωμένων καρυδιών και ζυμώνουμε με τα δάχτυλα μέχρι να γίνει μια ζύμη.

Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά και την ανοίγουμε σε πάχος περίπου 2 χιλ. Κόβουμε 20 δίσκους με κουπ πατ 4 εκ. Βάζουμε στο ψυγείο.

Σου: Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο να πάρουν βράση.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι ή μαρίζ μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μίξερ και αφρατεύουμε για 3΄ με το φτερό. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μια βελούδινη ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 10΄. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί δημιουργούμε 20 σουδάκια με κουτάλι ή κορνέ, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε για 20΄. Βάζουμε πάνω από κάθε σου έναν δίσκο κρακελέ.

Κρέμα μανταρίνι: Ανακατεύουμε το αυγό με τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι και μετά ενσωματώνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε διαρκώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι η κρέμα να πήξει ελαφρώς. Αφήνουμε να κρυώσει.

Γέμιση: Στο μίξερ αφρατεύουμε το μασκαρπόνε με την κρέμα γάλακτος για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε ¾ από την κρέμα μανταρίνι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1΄. Τοποθετούμε τη γέμιση στο ψυγείο.

Κόβουμε τα σουδάκια στη μέση, γεμίζουμε με την κρέμα μασκαρπόνε και λίγη από την κρέμα μανταρίνι, κλείνουμε και σερβίρουμε.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Κρακελέ: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα καρύδια. Αδειάζουμε αυτή την καραμέλα σε αντικολλητικό χαρτί.

Βήμα 2

Μόλις κρυώσει και σφίξει η καραμέλα, την κόβουμε σε κομμάτια και τη χτυπάμε στο μπλέντερ σε σκόνη.

Βήμα 3

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το βούτυρο και 80 γρ. από τη σκόνη των καραμελωμένων καρυδιών και ζυμώνουμε με τα δάχτυλα μέχρι να γίνει μια ζύμη.

Βήμα 4

Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά και την ανοίγουμε σε πάχος περίπου 2 χιλ. Κόβουμε 20 δίσκους με κουπ πατ 4 εκ. Βάζουμε στο ψυγείο.

Βήμα 5

Σου: Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο να πάρουν βράση.

Βήμα 6

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι ή μαρίζ μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

Βήμα 7

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μίξερ και αφρατεύουμε για 3΄ με το φτερό. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μια βελούδινη ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 10΄. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Βήμα 8

Σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί δημιουργούμε 20 σουδάκια με κουτάλι ή κορνέ, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε για 20΄. Βάζουμε πάνω από κάθε σου έναν δίσκο κρακελέ.

Βήμα 9

Κρέμα μανταρίνι: Ανακατεύουμε το αυγό με τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι και μετά ενσωματώνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε διαρκώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι η κρέμα να πήξει ελαφρώς. Αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 10

Γέμιση: Στο μίξερ αφρατεύουμε το μασκαρπόνε με την κρέμα γάλακτος για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε ¾ από την κρέμα μανταρίνι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1΄. Τοποθετούμε τη γέμιση στο ψυγείο.

Βήμα 11

Κόβουμε τα σουδάκια στη μέση, γεμίζουμε με την κρέμα μασκαρπόνε και λίγη από την κρέμα μανταρίνι, κλείνουμε και σερβίρουμε.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη