Η σπιτική μαρμελάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή του εμπορίου. Και στην απλότητά της, αλλά και στη γεύση. Στη συγκεκριμένη συνταγή, ο συνδυασμός του λεμονιού με το φρέσκο τζίντζερ είναι απλός αλλά εκρηκτικός. Το έντονο άρωμα του λεμονιού παντρεύεται με την πικάντικη φρεσκάδα του τζίντζερ και δημιουργεί μια μαρμελάδα λεμόνι που ξυπνά όλες τις αισθήσεις.

Αυτή η εκδοχή της μαρμελάδας λεμόνι με τζίντζερ ξεχωρίζει για τη φρεσκάδα και την ισορροπία της. Το άρωμα του λεμονιού και η διακριτική κάψα του τζίντζερ δημιουργούν έναν μοναδικό συνδυασμό που ταιριάζει υπέροχα σε ψωμί, γιαούρτι ή ακόμα και δίπλα σε ένα κομμάτι ώριμο τυρί.

Θυμίζει το αγγλικό lemon curd, αλλά σε πιο μεσογειακή εκδοχή — χωρίς βούτυρο, μόνο με τη φυσική ένταση του λεμονιού και το ζωντανό άρωμα του φρέσκου τζίντζερ.

Υλικά για τη μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ

5 χοντρόφλουδα λεμόνια, ακέρωτα
1 κιλό λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τριμμένο τζίντζερ

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια. Με τρίφτη ή μαχαίρι αφαιρούμε το ξύσμα τους, κρατώντας το από 1 λεμόνι χωριστά. Ξεφλουδίζουμε τα λεμόνια (αφαιρούμε το λευκό μέρος της φλούδας) και κρατάμε τις φλούδες ξεχωριστά από την ψίχα.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τις φλούδες, τις καλύπτουμε με νερό και βράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε και αφήνουμε τις φλούδες σε κρύο νερό για 12 ώρες. Αν θέλουμε πιο ήπια γεύση, αλλάζουμε νερό κάθε 3-4 ώρες.

Ζυγίζουμε τις φλούδες και βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό ίσο με το μισό βάρος τους. Προσθέτουμε τον χυμό από την ψίχα των λεμονιών (αν στίβεται) και τη ζάχαρη. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά, ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.  Όταν οι φλούδες γίνουν διάφανες, αποσύρουμε και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι μέχρι να έχουμε λείο μείγμα.

Ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού και το φρέσκο τριμμένο τζίντζερ. Ανακατεύουμε συνεχώς για λίγα λεπτά, ώσπου να δέσει καλά η μαρμελάδα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το αλάτι, ανακατεύουμε και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν για φυσική παστερίωση.

Μικρό μυστικό

Αν η μαρμελάδα λεμόνι με τζίντζερ πήξει πολύ γρήγορα, προσθέτουμε λίγο νερό (½ φλιτζάνι) και ανακατεύουμε καλά.
Για πιο γλυκό αποτέλεσμα, αυξάνουμε τη ζάχαρη αναλογικά με λίγο επιπλέον νερό.

Δείτε επίσης:

10 γλυκές μαρμελάδες για το φθινόπωρο και τον χειμώνα