Παρόλο που το έχουμε συνηθίσει με αυγολέμονο, το χοιρινό πρασοσέλινο γίνεται εξαιρετικό και κοκκινιστό λεμονάτο.
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινό σπάλα ή λαιμό, κομμένο σε κομμάτια
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 μέτρια πράσα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 4 μεσαίες ρίζες σέλινου, μαζί με τα φύλλα τους
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, τριμμένη
- 150 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 2 πρέζες κύμινο
- 1 λεμόνι, τον χυμό του
Για 4 άτομα
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές για 2'-3', μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2'. Ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για λίγο ακόμα. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και το ξίδι.
Βήμα 2
Προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα και 200 ml νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 30'.
Βήμα 3
Παράλληλα, χωρίζουμε τις ρίζες του σέλινου από τα φύλλα, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Πλένουμε τα φύλλα και τα κόβουμε σε κομμάτια 5-6 εκ. Το ίδιο κάνουμε και με τα πράσα, κόβοντάς τα σε κομμάτια περίπου 3 εκ.
Βήμα 4
Αφού περάσουν τα 30', προσθέτουμε στην κατσαρόλα το πράσο, το σέλινο, αλάτι, πιπέρι και κύμινο. Ανακατεύουμε καλά και, αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο ακόμα νερό. Κλείνουμε με το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για 40'.
Βήμα 5
Περίπου 10' πριν το τέλος του μαγειρέματος, ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού, ανακινούμε το σκεύος και σερβίρουμε.
Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY