Κανείς δεν λέει όχι στο τραγανό παναρισμένο κοτόπουλο ή στις χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες και τα λαχταριστά κεφτεδάκια. Μέχρι που, λίγη ώρα αργότερα, όλο το σπίτι μυρίζει τηγανίλα. Αν έχετε προσπαθήσει και εσείς να απαλλαγείτε αλλά δεν το έχετε καταφέρει, δοκιμάστε κάποια από τις παρακάτω μεθόδους.
Γιατί η τηγανίλα επιμένει – και πώς να την προλάβουμε
Η γνωστή αυτή μυρωδιά δεν είναι τίποτα άλλο από μικροσκοπικά σωματίδια λίπους και ενώσεις που απελευθερώνονται όταν το λάδι φτάνει σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτά τα σωματίδια κολλούν σε τοίχους και υφάσματα, παραμένοντας εκεί για ώρες ή και μέρες. Αν τηγανίζουμε ψάρια ή θαλασσινά, τα πράγματα χειροτερεύουν γιατί απελευθερώνονται ενώσεις θείου με μυρωδιά που θυμίζουν αυγό ή αμμωνία.
Πριν καν ανάψετε το μάτι της κουζίνας, υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορούν να σας βοηθήσουν. Αρχικά, χρησιμοποιήστε βαθύ τηγάνι ή γαλατιέρα. Ανανεώστε το λάδι συχνά, διότι το παλιό χρησιμοποιημένο λάδι παράγει εντονότερες οσμές και τέλος, καθαρίστε τις επιφάνειες όσο είναι ζεστές. Ένα γρήγορο πέρασμα με νωπό πανί και σαπούνι απομακρύνει το λίπος.

Τηγανίλα: 5 μέθοδοι που λειτουργούν
Ο καλός αερισμός: Ανοίξτε τον απορροφητήρα πριν καν ζεστάνετε το λάδι, αφήστε παράθυρο ανοιχτό στην απέναντι πλευρά και κρατήστε τη ροή αέρα για 15–20 λεπτά μετά το μαγείρεμα. Αν ο απορροφητήρας είναι αδύναμος, ένας απλός ανεμιστήρας στο παράθυρο που φυσάει προς τα έξω κάνει θαύματα. Ίσως βαρετό, αλλά 100% αποτελεσματικό.
Ο ατμός με ξίδι: Βράστε ένα φλιτζάνι ξίδι με ένα φλιτζάνι νερό για 15 λεπτά. Μπορεί για λίγο το σπίτι να μυρίζει έντονα ξίδι, αλλά θα εξασθενήσει η μυρωδιά μετά από λίγα λεπτά. Αν θέλετε πιο ευχάριστο άρωμα, προσθέστε φλούδες λεμονιού ή ένα ξυλάκι κανέλας.
Μαγειρική σόδα: Τοποθετήστε μπολάκια με σόδα στον πάγκο ή στα διπλανά δωμάτια. Δεν εξαφανίζουν τη μυρωδιά αμέσως, αλλά απορροφούν σταδιακά τα υπολείμματα. Ιδανικά για όσους τηγάνισαν χθες και το πρωί το σπίτι μυρίζει ακόμα.
Αρωματικά κεριά και κατσαρολάκια με κανέλα: Το σπίτι θα μοσχοβολήσει πορτοκάλι και γιορτές, αλλά η τηγανίλα θα επιστρέψει μόλις σβήσετε το κερί. Αυτή η μέθοδος απλώς καλύπτει τη μυρωδιά, δεν τη διώχνει.
Καθαριστής αέρα με φίλτρο ενεργού άνθρακα: Αν τηγανίζετε συχνά, ένας καλός καθαριστής αέρα κάνει διαφορά, ειδικά αν δουλεύει για λίγες ώρες μετά το μαγείρεμα.
Δείτε επίσης
Πώς μόνο με τη χρήση πάγου καθαρίζουμε τα καμένα λίπη
Oι γρατζουνιές στο τηγάνι απελευθερώνουν βλαβερές ουσίες – Πώς θα τις αντιμετωπίσετε