Οι πρασοντολμάδες είναι ένα πιάτο γεμάτο άρωμα και γεύση. Ο κιμάς, το ρύζι και τα μυρωδικά τυλίγονται μέσα σε τρυφερά φύλλα πράσου και μας δίνουν ένα φαγητό γεμάτο αυθεντική σπιτική νοστιμιά.
Υλικά
- 6 μεγάλα, χοντρά πράσα
- 75 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 400 γρ. κιμά αρνίσιο
- 100 γρ. ρύζι Καρολίνα
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 ντομάτα φρέσκια, τριμμένη
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 75 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 50 γρ. βούτυρο
- 2 λεμόνια, τον χυμό
- 2 κρόκους αυγών
Για 4 άτομα
Για τη γέμιση
Για το αυγολέμονο
Διαδικασία
Βήμα 1
Γέμιση: Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης.
Βήμα 2
Κόβουμε από τα πράσα τις ρίζες και το σκληρό, πράσινο μέρος. Με ένα μαχαίρι κάνουμε μια τομή κατά μήκος τους μέχρι το κέντρο.
Βήμα 3
Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν και να ανοίγουν τα φύλλα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
Βήμα 4
Κόβουμε τα φύλλα σε παραλληλόγραμμα περίπου 25x7 εκ. και βάζουμε στην άκρη κάθε φύλλου 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση. Τυλίγουμε σε ρολάκι ή τριγωνικά.
Βήμα 5
Στρώνουμε στον πάτο της κατσαρόλας τα μικρά φύλλα και τα κοτσάνια που δεν χρησιμοποιήσαμε, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και τοποθετούμε τους ντολμάδες από πάνω.
Βήμα 6
Προσθέτουμε νερό ίσα να τους σκεπάζει, λίγο ελαιόλαδο και αλάτι. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και ένα πιάτο και σιγοβράζουμε για 25'.
Βήμα 7
Αφαιρούμε προσεκτικά τους ντολμάδες και σουρώνουμε τον ζωμό για το αυγολέμονο.
Βήμα 8
Αυγολέμονο: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τους κρόκους, τον χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τον ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς, και στο τέλος το βούτυρο. Ζεσταίνουμε για 1'-2' σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει ελαφρά.
Βήμα 9
Περιχύνουμε τους ντολμάδες με τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα.
Styling: Τζαννής Σιφναίος
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY