Διάσημη για το φαγητό της η Θεσσαλονίκη και ακόμη διασημότερη για τα σάντουιτς αλλά και για την αιώνια «διαμάχη» μεταξύ βόρειων και νότιων για την ονομασία τους. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ για το τεύχος Νο15, η ομάδα του Cantina ταξίδεψε μέχρι την συμπρωτεύουσα για να επιλέξει αυτά που πραγματικά ξεχωρίζουν.

Από παραδοσιακά τοστάδικα που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία και έθνικ φαλαφελάδικα μέχρι τα νέας γενιάς micro bakeries, ακολουθούν αυτά που πραγματικά ξεχώρισαν.

Τα 13 σάντουιτς της Θεσσαλονίκης

Salento

Η πίτσα που ψήνεται στον ξυλόφουρνο είναι το δυνατό του σημείο. Με το ίδιο αφράτο ζυμάρι φτιάχνουν και σάντουιτς που τα αποκαλούν «σαλεντίνες». Από αυτά δοκιμάσαμε το pulled pork με τα ψητά λαχανικά, την απαλή μαγιονέζα στη βάση και το μαρούλι.
Ελευθερίου Βενιζέλου 76, τηλ.: 2310 230861

MLRT Sourdough

Microbakery Αυτός ο φούρνος νέας γενιάς δίνει έμφαση στις ζύμες προζυμιού και καθημερινά φουρνίζει ψωμιά, πίτες, focacce και panini. Με τα δύο τελευταία μάλιστα φτιάχνουν νόστιμα σάντουιτς. Ξεχωρίσαμε το panino που γεμίζεται με πανσέτα, δύο ιταλικά τυριά (pecorino και mozzarella), μια δόση μέλι για γλύκα και πιπέρι σετσουάν για την κάψα.
Μητροπολίτου Ιωσήφ 15, τηλ.: 2310 220223

Τοστ Σπέσιαλ

Απέναντι από το Ράδιο Σίτι, το Τοστ Σπέσιαλ του κυρίου Βαγγέλη κρατά ζωντανή την παράδοση από το 1975: τοστιέρα μαντεμένια, απλά αλλά προσεγμένα υλικά, και το σέρβις μιας άλλης εποχής. Ένα στέκι που λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για όλους τους κατοίκους της πόλης. Η επίσκεψη εκεί είναι μια πραγματική εμπειρία και τα σάντουιτς βασίζονται στην απλότητα των υλικών και στη δική σας επιλογή.
Παρασκευοπούλου 12, τηλ.: 2310 835501

ΚουΖήν

Το σάντουιτς με βιολογικό Iberico ψαρονέφρι με πατέ πιπεριάς Φλωρίνης, chutney πράσινου μήλου, μαγιονέζα φιστικιού Αιγίνης και γραβιέρα σε ψωμάκι panini ολικής είναι η επιλογή μας από το ΚουΖήν στα Λαδάδικα.
Διαμαντή Ολυμπίου 26, Λαδάδικα

Spoon

Εδώ δοκιμάσαμε το Panini Focaccia Aero, που ισορροπεί άψογα ανάμεσα σε έντονες και ήπιες γεύσεις: σαλάμι αέρος με πλούσιο άρωμα, μαλακό κασέρι που λιώνει, πιπεριά με γλυκιά οξύτητα και σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης που δίνει μια ζεστή πινελιά μεσογειακής νοστιμιάς.
Π. Μελά 38, τηλ.: 2310 220290

Sun Do Each

Βρίσκεται σε ένα από τα πιο νεανικά στέκια της πόλης. Η ποικιλία που διαθέτει σε υλικά μεγάλη και οι συνδυασμοί πολλοί. Εμείς επιλέξαμε το Mortadella Dreaming, όπου η μορταδέλα με φιστίκι συνδυάζεται με το μανούρι, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, την ντομάτα και την πάστα ελιάς μέσα σε ένα φραντζολάκι που ψήνεται και γίνεται σούπερ τραγανό.
Πλ. Ιπποδρομίου 12, τηλ.: 2310 256477

Spoon

Εδώ δοκιμάσαμε το Panini Focaccia Aero, που ισορροπεί άψογα ανάμεσα σε έντονες και ήπιες γεύσεις: σαλάμι αέρος με πλούσιο άρωμα, μαλακό κασέρι που λιώνει, πιπεριά με γλυκιά οξύτητα και σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης που δίνει μια ζεστή πινελιά μεσογειακής νοστιμιάς.
Π. Μελά 38, τηλ.: 2310 220290

Mama Chris

Το μαγειρευτό φαγητό μπαίνει σε σάντουιτς; Κι όμως! Αυτό συμβαίνει εδώ. Μέσα στο προζυμένιο καρβελάκι βάζουν λουκάνικο σπεντζοφάι, τηγανιά με κοτόπουλο ή χοιρινό, κοκκινιστό μοσχαράκι αλλά και σμυρνέικα σουτζουκάκια. Προτιμήσαμε το τελευταίο που συμπληρωνόταν με πατάτες φούρνου και τριμμένη φέτα.
Εγνατία 1, τηλ.: 6994212151

Estrella

Είναι από τα πιο γνωστά εστιατόρια για brunch στη Θεσσαλονίκη που ξεκίνησε πριν από περίπου 12 χρόνια. Σίγουρα το γνωρίζετε για το διάσημο «μπουγατσάν», όμως έχει και άλλα πολλά νόστιμα και πληθωρικά, όπως το σάντουιτς-υπερπαραγωγή σε προζυμένιο ψωμί με μοσχαρίσιο rib eye, αυγό μάτι, κόλιανδρο, κόκκινο λάχανο και ελαφρώς καυτερή σάλτσα με μια αίσθηση καφέ.
Π. Μελά 48, τηλ.: 2310 272045

Salu Deli Bar

Γνωστό για την έμφαση σε εκλεκτά αλλαντικά και την προσοχή στη λεπτομέρεια. Το Sandwich Bourdain που ετοιμάζουν είναι ένας φόρος τιμής στις comfort γεύσεις: βουτυρένιο ψωμάκι μπριός αγκαλιάζει μορταδέλα με φιστίκι, καπνιστό μετσοβόνε και μαγιονέζα με σιναπόσπορο, δημιουργώντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό.
Μανουσογιαννάκη 20, τηλ.: 2310 256234

Εστέτ

Πρόκειται για ένα μικρό καφέ που άνοιξε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στην εξίσου μικρή κουζίνα του ετοιμάζουν γευστικά ζεστά σάντουιτς. Πάνω στη μικρή μπάρα, στην τζαμαρία, δοκιμάσαμε το grilled cheese, το οποίο μπαίνει σε προζυμένιο ψωμί, έχει βιολογικό κασέρι από το αγρόκτημα του Λιβαδερού στην Κοζάνη, κρεμμύδι τουρσί, ζάαταρ και τη χειροποίητη,καυτερή σάλτσα.
Ολύμπου 78, τηλ.: 2310 285811

Simply Falafel

Σε αυτό το φαλαφελάδικο το Wrap Σαμπίχ γεμίζει γενναιόδωρα με επτά φαλάφελ, δροσερή αγγουροντομάτα, ανάμεικτο τουρσί λαχανικών, μελιτζάνα, βραστό αυγό και σος ταχίνι. Το αποτέλεσμα είναι ισορροπημένο, με τραγανό, κρεμώδες και πικάντικο στοιχείο να παντρεύονται αρμονικά σε κάθε μπουκιά.
Μ. Ιωάννου 12, τηλ.: 2310 222329

Παραδοσιακό

Το σάντουιτς με ψωμί από χαρουπάλευρο και καρύδι συνδυάζεται με παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης, δημιουργώντας μια ρουστίκ γευστική εμπειρία. Το γλυκό, γήινο ψωμί ταιριάζει τέλεια με τους ξηρούς καρπούς, παντρεύεται υπέροχα με το πικάντικο, ώριμο τυρί και προσφέρει αίσθηση αυθεντικής ελληνικής παράδοσης.
Τσιμισκή 28, τηλ.: 2310 242200

Κείμενα—ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΖΕΡΒΑ
Φωτογραφίες— ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΙΑΜΟΥΡΗΣ

Διαβάστε επίσης

10 σάντουιτς για φάγωμα που βρήκαμε στην Αθήνα (Μέρος 1ο)