karveli-anoigma
clock icon
3:45'

Το βαρύ ζυμωτό ψωμί με προζύμι του Αράθυμου Ειρηναίου, από τον φούρνο 2Ε στην Τήνο

Υλικά

    4 καρβέλια

  • 165 γρ. αλεύρι ζέας
  • 165 γρ. αλεύρι πετρόμυλου
  • 165 γρ. αλεύρι ζυμωτό
  • 165 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 15 γρ. αλάτι
  • 140 γρ. προζύμι 120 ώρες ωρίμανσης
  • 5 ml πετιμέζι
  • 10 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 330 ml νερό

Ο Αράθυμος Ειρηναίος, του φούρνου 2Ε στην Τήνο, δημιουργεί «γεμάτα» ψωμιά και μοιράζεται μαζί μάς μια συνταγή για ζυμωτό με προζύμι.

Χτυπάμε τα αλεύρια με το νερό στο μίξερ με τον γάντζο μέχρι να αρχίσουν να ομογενοποιούνται. Προσθέτουμε το αλάτι, το προζύμι, το πετιμέζι και το ξίδι και ζυμώνουμε για 5΄ σε αργή ταχύτητα και στη συνέχεια για 7΄ σε δυνατή ταχύτητα.

Ξεκουράζουμε το ζυμάρι σε ένα μπολ για περίπου 2 ώρες και κατά τη διάρκεια το ζυμώνουμε 2-3 φορές. Το κόβουμε σε κομμάτια των 350 γρ. και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, σκεπασμένα με πανί, σε ζεστό περιβάλλον.

Κοσκινίζουμε αλεύρι από πάνω, χαράζουμε σχέδια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 230°C για περίπου 45΄.

Συνταγή: Αράθυμος Ειρηναίος (Αρτοποιείο 2Ε, Τήνος, τηλ. 22830 21004) —Φωτογραφίες: Έβελυν Φώσκολου

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάμε τα αλεύρια με το νερό στο μίξερ με τον γάντζο μέχρι να αρχίσουν να ομογενοποιούνται. Προσθέτουμε το αλάτι, το προζύμι, το πετιμέζι και το ξίδι και ζυμώνουμε για 5΄ σε αργή ταχύτητα και στη συνέχεια για 7΄ σε δυνατή ταχύτητα.

Βήμα 2

Ξεκουράζουμε το ζυμάρι σε ένα μπολ για περίπου 2 ώρες και κατά τη διάρκεια το ζυμώνουμε 2-3 φορές. Το κόβουμε σε κομμάτια των 350 γρ. και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, σκεπασμένα με πανί, σε ζεστό περιβάλλον.

Βήμα 3

Κοσκινίζουμε αλεύρι από πάνω, χαράζουμε σχέδια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 230°C για περίπου 45΄.

Συνταγή: Αράθυμος Ειρηναίος (Αρτοποιείο 2Ε, Τήνος, τηλ. 22830 21004) —Φωτογραφίες: Έβελυν Φώσκολου