Σοκολάτα, περισσότερη σοκολάτα και υφές που οι γευστικοί κάλυκες καλωσορίζουν. Αρκεί μια ταπεινή δαγκωνιά σε σοκολατάκι του Oriol Balaguer για να δείξει ο κόσμος καλύτερος, πιο αρμονικός, ίσως ένα τσακ περισσότερο ειρηνικός. Ο 52χρονος Καταλανός Pastry Chef, από τις αρχές του αιώνα, αναβαθμίζει την τέχνη της ζαχαροπλαστικής σε εμπειρία υψηλής γαστρονομίας.
Από τα εργαστήριά του στη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη μέχρι τις boutiques που φέρουν το όνομά του στο Τόκιο και στο Ριάντ, αυτός ο τόσο ταλαντούχος άνθρωπος αποδεικνύει πως το αγαπημένο του υλικό μπορεί να είναι κάτι πολύ περισσότερο απ’ ένα απλό γλυκό. Μπορεί να είναι συναίσθημα, τέχνη, φιλοσοφία.
Πρόσφατα δοκίμασα μια τετράγωνη δημιουργία του Balaguer από τη συλλογή Collection Congratulations. Ήταν σαν να έσκασε μια ευχάριστη έκρηξη σοκολάτας στο στόμα μου. Και μετά δοκίμασα ακόμα μία, διαφορετικού σχήματος και γεύσης. Τα ίδια συμπτώματα, απλά ήμουν περισσότερο ψυλλιασμένος για όλα όσα θα ένιωθα τρώγοντας το.
Ο Balaguer γεννήθηκε στην Καταλονία, στο Καλαφέλ της Τεραγκόνα. Ο πατέρας του ήταν ζαχαροπλάστης. Όταν η οικογένειά του μετακόμισε για ν’ ανοίξει ένα νέο μαγαζί στη μεγαλοαστική γειτονιά της Βαρκελώνης «Σαρριά», η φήμη του εκτοξεύτηκε. Όμως ο, πρώτος, μεγάλος σταθμός στην πορεία του ταλαντούχου pastry chef ήταν η συνεργασία του με τον μοναδικό σεφ Ferran Adrià. Η σχέση τους ξεκίνησε το 1994, όταν ο Balaguer εντάχθηκε στην ομάδα του Adrià στο θρυλικό εστιατόριο El Bulli. Εκεί εργάστηκε για επτά χρόνια, συμμετέχοντας στην ριζοσπαστική κουζίνα του εστιατορίου.
Ήταν μια εμπειρία που τού επέτρεψε να αναπτύξει νέες προσεγγίσεις στη δημιουργία γλυκών, συνδυάζοντας γεύσεις και υφές με καινοτόμο τρόπο. Η πιο γνωστή, η πιο δοξασμένη δημιουργία του από εκείνη την περίοδο είναι το επιδόρπιο «8 Textures Chocolate Cake». Μια σύνθεση με οκτώ διαφορετικές υφές σοκολάτας, από αφράτη μους μέχρι τραγανές στρώσεις που το 2001 αναγνωρίστηκε ως το «Καλύτερο Επιδόρπιο στον Κόσμο». Η συνεργασία Adrià – Balaguer έληξε την ίδια χρονιά.
Το 2002 ο Balaguer αποφάσισε να ακολουθήσει τη δική του σόλο πορεία, ανοίγοντας το πρώτο του κατάστημα στην Plaza Sant Gregori Taumaturg της Βαρκελώνης. Ήταν η αρχή μιας διαδρομής που θα τον καθιέρωνε ως έναν από τους σημαντικότερους ζαχαροπλάστες της εποχής μας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σήμερα, το brand Oriol Balaguer διαθέτει καταστήματα σε καίριες τοποθεσίες της Ισπανίας: στη Μαδρίτη, στην περίφημη Calle de José Ortega y Gasset, καθώς και σε διαφορετικές συνοικίες της Βαρκελώνης, όπως Les Corts, Eixample και El Born. Αυτά τα σημεία δεν είναι απλά ζαχαροπλαστεία. Αν τους πεις ναούς της γεύσης, όπου κάθε γλυκό παρουσιάζεται σαν έργο τέχνης, δεν θα έπεφτες έξω.
Η διεθνής παρουσία του Balaguer ξεκίνησε με boutique στο Ριάντ το 2010, στο εμπορικό κέντρο Panorama Mall, ενώ παράλληλα οργάνωσε την παρουσία του και στο Τόκιο, με κατάστημα στο Shirokanedai. Η haute pâtisserie του είναι μοναδική και το κοινό που διψά για νέες γευστικές εμπειρίες δεν τελειώνει ποτέ.
Ο κορυφαίος ζαχαροπλάστης δηλώνει: «Δεν ξέρω τι έχει η σοκολάτα, αλλά έχει κάτι που μας κάνει να χαμογελάμε, να ονειρευόμαστε… Αρέσει στο 99% της κοινωνίας». Τη γευστική παλέτα των δημιουργιών που προτείνει αυτός ο σταθερά δημιουργικός pastry-chef, πέραν του βασικού τους υλικού, τη σοκολάτα, διακοσμούν φλούδες εσπεριδοειδών, ιδανικά καβουρδισμένοι ξηροί καρποί, βανίλια και αποστάγματα τσαγιών.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Παράλληλα με τις δημιουργίες στις οποίες κυριαρχεί η σοκολάτα, ο Balaguer στις αρχές της δεκαετίας του 2010 λάνσαρε και τα κρουασάν του. Μια επιλογή που αποθεώθηκε. Θεωρούνται από τα καλύτερα της Βαρκελώνης. Καθόλου τυχαία, η τραγανή κρούστα και ψίχα με βούτυρο τού έφεραν βραβεία για την ιδιαιτερότητα της γεύσης τους. Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι και τα λεγόμενα travel cakes, κλασικά κέικ σε φόρμα που διατηρούνται για μέρες και αποτελούν ιδανικό δώρο.
Ο Balaguer δεν βλέπει τη ζαχαροπλαστική μόνο ως τεχνική, αλλά ως φόρμα έκφρασης. Όταν λέει: «Δεν υπάρχουν λάθη στη ζαχαροπλαστική, υπάρχουν μόνο ευκαιρίες για πειραματισμό», απλά συμφωνούμε μαζί του.
Ό,τι βγαίνει από το εργαστήριο αυτού του ανθρώπου είναι μοναδικό. Οι δημιουργίες του μπορούν να γίνουν δώρο σε κάθε γιορτινή επέτειο ή κάθε κοινωνική εκδήλωση. Δεν υπάρχουν καταστήματα στην Αθήνα που να διαθέτουν σοκολατάκια του Oriol Balaguer. Μην πτοηθείτε. Μπορείτε να τα παραγγείλετε απευθείας από το επίσημο ηλεκτρονικό κατάστημα του Oriol Balaguer: oriolbalaguershop.com.
Δείτε επίσης
Σπύρος Πεδιαδιτάκης, o ζαχαροπλάστης πίσω από τα γλυκά στα Άκρα