Οι φτερούγες κοτόπουλου αποτελούν ένα από τα πιο νόστιμα finger food, αρκεί να είναι καλοψημένες και η κρούστα τους να είναι απόλυτα τραγανή. Από εκεί και πέρα, τη διαφορά την κάνει η σάλτσα με την οποία θα τις συνοδεύσουμε. Αν πάλι προτιμάτε καθαρό φιλέτο κοτόπουλου, δοκιμάστε τη συνταγή που σας προτείνουμε για τα πιο νόστιμα boneless chicken wings.

Με αυτή τη συνταγή, θα απολαύσετε ζουμερές μπουκιές κοτόπουλου, ψημένες στον φούρνο, και το μόνο «δύσκολο» κομμάτι θα είναι να διαλέξετε εάν θα τις σερβίρετε με καυτερή σάλτσα Buffalo ή γλυκιά, καπνιστή σάλτσα με μέλι και BBQ.

Τι είναι τα boneless chicken wings;

Οι παραδοσιακές buffalo wings φτιάχνονται από δύο συγκεκριμένα μέρη της φτερούγας, το drummette και το wingette. Τηγανίζονται και μετά ανακατεύονται σε βουτυρένια buffalo σάλτσα. Τα boneless wings, αντίθετα, είναι πιο συνηθισμένα σε fast food και casual εστιατόρια, και ουσιαστικά πρόκειται για πανέ κομμάτια στήθους κοτόπουλου, που συνήθως τα βρίσκουμε στο μενού ως nuggets. Η διαφορά με τα nuggets είναι ότι τα boneless chicken wings είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος.

Tips για τέλεια boneless chicken wings

– Φτιάχνονται από στήθος κοτόπουλου.
– Εκτός από αλεύρι, κορν φλάουρ και καρυκεύματα, χρησιμοποιούμε panko για πιο τραγανή κρούστα.
– Μπορούν να ψηθούν και να διατηρηθούν στην κατάψυξη για περίπου 3 μήνες.
– Το μυστικό για να είναι πολύ τραγανά κρύβεται στη… βότκα και το σωστό πανάρισμα.
– Ψήστε τα στη σχάρα του φούρνου, όχι σε ταψί. Έτσι, το πανάρισμα «κάθεται» και ψήνονται πιο γρήγορα.
– Πριν κλείσετε τον φούρνο, επιλέξτε το ψήσιμο στο γκριλ, για να πετύχετε ζουμερό εσωτερικό, αλλά και τραγανή κρούστα.

Η συνταγή

Υλικά (για 4 άτομα)

700 γρ. κοτόπουλο στήθος φιλέτο
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή)
1/2 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
2 ασπράδια αυγών
1/2 φλιτζάνι ξινόγαλα (ή γιαούρτι αραιωμένο με λίγο γάλα)
2 κουτ. σούπας βότκα
2 φλιτζάνια panko
Σπρέι λαδιού ή λίγες σταγόνες ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα Buffalo

4 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
1/2 φλιτζάνι καυτερή σάλτσα της επιλογής σας

Για τη σάλτσα BBQ-μέλι

1/2 φλιτζάνι BBQ σάλτσα
2 κουτ. σούπας μέλι
1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά)

Διαδικασία

Κόψτε το κοτόπουλο σε μεγάλες μπουκιές.

Σε ένα μπολ αναμείξτε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και, προαιρετικά, τη σκόνη σκόρδου.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τα ασπράδια με το ξινόγαλα και τη βότκα.

Σε ένα τρίτο μπολ βάλτε το panko.

Περάστε κάθε κομμάτι κοτόπουλο πρώτα από το μείγμα με το αλεύρι. Μετά βουτήξτε το στο μείγμα με το ασπράδι, το ξινόγαλα και τη βότκα. Τέλος, κυλήστε το στο panko μέχρι να καλυφθεί καλά.

Βάλτε τα κομμάτια κοτόπουλου επάνω σε σχάρα τοποθετημένη σε ταψί. Ψεκάστε ελαφρά με σπρέι λαδιού ή ραντίστε τα με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 18-20 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά. Στο τέλος, ψήστε τα κομμάτια για 2-3 λεπτά στο γκριλ, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί τραγανή κρούστα.

Οι σάλτσες

Για τη Buffalo: σε ένα μπολ ανακατέψτε το λιωμένο βούτυρο με την καυτερή σάλτσα.

Για τη BBQ-μέλι: σε ένα μπολ ανακατέψτε τη σάλτσα BBQ με το μέλι και, προαιρετικά, με λίγο μπούκοβο.

Συνταγή χωρίς αλκοόλ

Η βότκα βοηθάει να εξατμιστεί γρήγορα η υγρασία και να γίνει πιο τραγανή η κρούστα. Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αλκοόλ, αντικαταστήστε τη βότκα με ανθρακούχο νερό.

Διαβάστε επίσης

Η επιστήμη πίσω από τις άψογες κοτομπουκιές

Τραγανές κοτομπουκιές φούρνου με σπιτική κέτσαπ