Υπέροχο φαγητό το στιφάδο, αλλά απαιτεί αφοσίωση και αρκετό χρόνο, όχι τόσο στο σιγανό μαγείρεμα, όσο στην προετοιμασία. Και ο μεγαλύτερος «μπελάς» είναι το ξεφλούδισμα στα κοκκάρια, αυτά τα μικροσκοπικά και γλυκύτατα κρεμμύδια.
Είναι δύσκολο να ξεφλουδίσετε τα κρεμμύδια;
Το ξεφλούδισμα στα κοκκάρια δεν είναι δύσκολο, αλλά απαιτεί λίγο περισσότερη δουλειά από το ξεφλούδισμα σε σχέση με τα μεγάλα κρεμμύδια. Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό. Ο πρώτος είναι ότι η φλούδα των κρεμμυδιών είναι πιο σταθερά προσκολλημένη. Σε αντίθεση με τη φλούδα των κίτρινων, λευκών ή κόκκινων κρεμμυδιών, που ξεφλουδίζεται εύκολα, η φλούδα των κρεμμυδιών στρίβεται σε ένα κωνικό άκρο.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ξεφλουδίσετε τα κρεμμυδάκια είναι επειδή είναι μικρότερα από τα άλλα κρεμμύδια. Συνήθως, όταν ξεφλουδίζετε κρεμμυδάκια, το κάνετε σε μεγάλες ποσότητες (ξεφλουδίζοντας μόνο ένα ή δύο δεν θα έχετε αρκετή ποσότητα για να φάτε). Περισσότερα κρεμμύδια σημαίνει περισσότερη δουλειά. Αλλά όσο περισσότερα κρεμμύδια τόσο και πιο νόστιμα συνοδευτικά πιάτα.
Πώς να ξεφλουδίσετε τα κρεμμύδια
Η πρώτη λύση και η πιο χρονοβόρα, είναι το μαχαίρι, με το οποίο αφενός θα κουραστείτε -ειδικά αν πρόκειται να μαγειρέψετε για πολλά άτομα, αφετέρου θα δακρύσουν τα μάτια σας και θα ταλαιπωρηθείτε, ενώ υπάρχει πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος με το ίδιο, ίσως και καλύτερο, αποτέλεσμα. Τι θα χρειαστείτε; Μια μεγάλη κατσαρόλα με ζεστό νερό.
1. Συγκεντρώστε τα απαραίτητα εργαλεία
Θα χρειαστείτε μερικά μαγειρικά σκεύη για να ξεφλουδίσετε τα κρεμμυδάκια, περισσότερα από όσα θα χρειαζόσασταν για να ξεφλουδίσετε τα κανονικά κρεμμύδια. Πριν ξεκινήσετε, θα χρειαστείτε τα εξής: μια κατσαρόλα ή μια χύτρα για να βράσετε νερό, ένα μεγάλο μπολ (για να το γεμίσετε με παγωμένο νερό), ένα ξύλο κοπής και ένα μαχαίρι. Ένα σουρωτήρι μπορεί να είναι χρήσιμο, αλλά δεν είναι απαραίτητο για αυτή την εργασία.
2. Βράστε τα σε βραστό νερό
Το πρώτο βήμα για το ξεφλούδισμα είναι το βράσιμό τους, το οποίο δεν πρέπει να είναι περισσότερο από μερικά λεπτά. Αυτό θα χαλαρώσει τη φλούδα των κρεμμυδιών, αλλά δεν θα τα μαγειρέψει πλήρως.
Για να βράσετε τα κρεμμύδια, βράστε μια μεσαία κατσαρόλα με νερό. Προσθέστε όλα τα κρεμμύδια, με τη φλούδα τους. Αφήστε τα να βράσουν για 2 λεπτά. Δεν χρειάζεται να αλατίσετε το νερό, επειδή δεν μαγειρεύετε τα κρεμμύδια. Θυμηθείτε, αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα για το ξεφλούδισμα των κρεμμυδιών. Είναι χρήσιμο να ρυθμίσετε ένα χρονόμετρο για τον ακριβή χρόνο, σε περίπτωση που αποσπαστεί η προσοχή σας. Μόλις ηχεί το χρονόμετρο, στραγγίστε τα κρεμμύδια σε ένα σουρωτήρι ή ένα μεγάλο κόσκινο.
3. Βυθίστε τα σε κρύο νερό
Το δεύτερο βήμα για το ξεφλούδισμα των κρεμμυδιών είναι να τα βυθίσετε σε κρύο νερό. Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο για να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος. Επίσης, κρυώνει γρήγορα τα κρεμμύδια, καθιστώντας τα ασφαλή στο χειρισμό (δεν χρειάζεται να περιμένετε λεπτά για να κρυώσουν πριν τα ξεφλουδίσετε).
Αφού στραγγίξετε τα κρεμμύδια, μεταφέρετέ τα στο κρύο νερό και αφήστε τα να καθίσουν για δύο έως πέντε λεπτά, ώστε να κρυώσουν. Ακολουθεί μια χρήσιμη συμβουλή για να τα βουτήξετε πιο εύκολα: Στραγγίστε τα κρεμμύδια σε ένα κόσκινο με χερούλι και προσθέστε τα απευθείας στο μπολ με το παγωμένο νερό. Όταν είστε έτοιμοι να αφαιρέσετε τα κρεμμύδια, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σηκώσετε το κόσκινο από το νερό. (Ίσως χρειαστεί να αφαιρέσετε έναν ή δύο παγάκια).
4: Κόψτε το άκρο της ρίζας
Το τρίτο βήμα για το ξεφλούδισμα των κρεμμυδιών είναι να κόψετε τη ρίζα με ένα μαχαίρι. Όλα τα κρεμμύδια έχουν ένα άκρο ρίζας και ένα άκρο μίσχου. Ο μίσχος θα είναι καλυμμένος με φλούδα κρεμμυδιού και μπορεί να φαίνεται μακρύς και στριφτός. Αφήστε το ανέπαφο για την ώρα.
Τοποθετήστε το σουρωτήρι ή το κόσκινο με τα βρασμένα και κρυωμένα κοκκάρια σε χαρτί κουζίνας ή πετσέτα κουζίνας για να απορροφήσει το νερό που έχει απομείνει. Αφαιρέστε ένα κρεμμύδι και τοποθετήστε το στο πλάι σε ένα ξύλο κοπής. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να κόψετε το άκρο της ρίζας, όσο πιο κοντά στη ρίζα γίνεται. Τώρα μπορείτε να προχωρήσετε στο τελευταίο βήμα.
Και μην ξεχάσετε την ανακύκλωση
Τα κρεμμύδια, μικρά ή μεγάλα, πρέπει να ξεφλουδίζονται και να καταναλώνονται καθαρά. Ωστόσο, επειδή δεν πρέπει τίποτα ωφέλιμο να καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων, αφού τα ξεφλουδίσετε, μπορείτε να φυλάξετε τις φλούδες για να φτιάξετε ζωμό ή για να τις μετατρέψετε σε λίπασμα.
Διαβάστε επίσης
Όλα τα μυστικά για τέλειο στιφάδο