Όλο τον χρόνο, αλλά ειδικά το καλοκαίρι, οι πίτες έχουν την τιμητική τους. Στη συγκεκριμένη ντοματόπιτα, η γλυκιά οξύτητα της ντομάτας συνδυάζεται αρμονικά με την αλμυρή ένταση της αντζούγιας και τη χαρακτηριστική νοστιμιά των ελιών Καλαμών, δημιουργώντας ένα πιάτο πλούσιο αλλά και ισορροπημένο.

Υλικά
- 200 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη στον τρίφτη
- 50 γρ. κασέρι, τριμμένο στον τρίφτη
- 50 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 6 φιλέτα αντζούγια, κομμένα στα δύο
- 10 ελιές Καλαμών, κομμένες ροδέλα
- 20 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 φύλλα περέκ μεγάλα
- 30 γρ. βούτυρο
- 2 ντομάτες ώριμες
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 2
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα τυριά και προσθέτουμε το γιαούρτι, την αντζούγια, τις ελιές, αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε ελαφρά.
Βήμα 2
Βρέχουμε τα φύλλα περέκ για να μαλακώσουν.
Βήμα 3
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο με λίγο λιωμένο βούτυρο και στρώνουμε το ένα φύλλο περέκ κάτω (αν είναι μεγάλο το φύλλο, κόβουμε λίγο τις άκρες περιμετρικά).
Βήμα 4
Έπειτα απλώνουμε πάνω στο φύλλο τη γέμιση με τα τυριά και στη συνέχεια
στρώνουμε τις ντομάτες κομμένες σε ροδέλες, ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια και, τέλος, ρίχνουμε τη ρίγανη.
Βήμα 5
Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο περέκ από πάνω, πιέζοντας περιμετρικά τις
άκρες προς τα κάτω, ώστε να δημιουργηθεί μια κλειστή πίτα. Περιχύνουμε γύρω από την πίτα λίγο λιωμένο βούτυρο.
Βήμα 6
Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία γυρίζοντας την πίτα (με τη βοήθεια ενός
πιάτου) τρεις φορές και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσει και να λιώσουν τα τυριά της γέμισης.
Βήμα 7
Την αφήνουμε για 10' να ξεκουραστεί, κόβουμε σε έξι κομμάτια και σερβίρουμε όσο είναι ζεστή.
Φωτογραφία: LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY