Τα όστρακα είναι μια τεράστια κατηγορία γεμάτη γνωστούς και άγνωστους γευστικούς θησαυρούς. Γενικά είναι τροφές εύπεπτες, θρεπτικές, υψηλής διατροφικής και βιολογικής αξίας, ενώ παράλληλα είναι πολύ ελαφριές με ελάχιστο λίπος και μόλις 50-70 θερμίδες ανά 100γρ. σάρκας. Το κρέας τους είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγγάνιο αλλά και βιταμίνες A, B, B2, C, D, καθώς και όλα τα βασικά συστατικά που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Πριν χρησιμοποιήσουμε τα μύδια σε οποιαδήποτε συνταγή, είναι απαραίτητο να τα καθαρίσουμε σωστά.

Αν παραλείψουμε ή αμελήσουμε αυτό το βήμα, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να αποδειχθεί απογοητευτικό τόσο στη γεύση όσο και στην υγιεινή.

1. Ξεκινάμε ελέγχοντας τα μύδια. Αν κάποιο μυρίζει άσχημα, το πετάμε. Το ίδιο ισχύει και για όσα είναι ανοιχτά – δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

2. Τοποθετούμε τα μύδια στον νεροχύτη και καθαρίζουμε καλά το κέλυφός τους, χρησιμοποιώντας σύρμα ή μια σκληρή βούρτσα για να απομακρύνουμε υπολείμματα λάσπης ή στίγματα από μικροοργανισμούς. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το μουστάκι, τραβώντας το προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της ένωσης. Είναι φυσιολογικό αν μαζί αφαιρεθεί και ένα μικρό κομμάτι από τη σάρκα. Μετά την αφαίρεση του μουστακιού, πρέπει να μαγειρευτούν μέσα σε δύο ώρες, γιατί χαλάνε γρήγορα.

3. Στα μύδια υδατοκαλλιέργειας, ξεκολλάμε και πετάμε τον βύσσο – τον τριχωτό σύνδεσμο που τα σταθεροποιεί σε επιφάνειες όπως βράχια ή σχοινιά, όταν προσκολλώνται. Αν πρόκειται για άγρια μύδια, τα τοποθετούμε σε μπολ με νερό για περίπου μία ώρα, ώστε να αποβάλουν τυχόν άμμο που έχουν στο εσωτερικό τους.

4. Ξεπλένουμε καλά τα καθαρισμένα μύδια με άφθονο νερό, τα τοποθετούμε σε ένα καθαρό μπολ και είναι πλέον έτοιμα για να τα χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή της επιλογής μας.

Δείτε επίσης

Μύδια: 8 συνταγές για να τα απολαύσετε

Μύδια: Ο Δ. Παπαζυμούρης μάς μιλά για το καθάρισμα και το μαγείρεμά τους (+συνταγές)