arakas-me-patates-anoigma
clock icon
60'

Αρακάς λαδερός με πατάτες

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 1 κιλό αρακά καθαρισμένο
  • 2 μέτριες πατάτες, κομμένες στα 4
  • 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 4 ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες, ξεσποριασμένες, ψιλοκομμένες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • λίγο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • τυρί φέτα, για συνοδεία
  • ανθός αλατιού, μαύρο πιπέρι

Tips

  • Επειδή έχει πολύ μικρή σεζόν ως φυτό, είναι και το πιο διαδεδομένο λαχανικό σε κατεψυγμένη μορφή. Κατεψυγμένος βράζει γρήγορα, φρέσκος όμως απαιτεί από 20΄ έως και 30΄μαγείρεμα. Η πρόκληση εδώ είναι να μαλακώσει και η φλούδα, που είναι πιο παχιά απ’ αυτήν του κατεψυγμένου.

Ο αρακάς με τις καταπράσινες πέρλες του, γεμάτες ζωή, σφρίγος και αμυλώδη γλύκα, είναι επιτέλους στην εποχή του και ταιριάζει πολύ με τις πατάτες

Ζεσταίνουμε το ε.π.ελαιόλαδο στην κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να αχνιστούν και να γυαλίσουν. Κατόπιν, προσθέτουμε τις πατάτες και κατόπιν τον αρακά.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με τη γεύση μας. Προσθέτουμε λίγο κρύο νερό μέχρι τη μέση της στάθμης των υλικών και κλείνουμε με το καπάκι. Σιγοβράζουμε για περίπου 40΄-50΄.

Δοκιμάζουμε το φαγητό για αλάτι και φροντίζουμε να μείνει στο λάδι του. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό επιπλέον. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, αφήνουμε να σταθεί το φαγητό για 10΄ και σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με φέτα.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: STUDIO LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε το ε.π.ελαιόλαδο στην κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να αχνιστούν και να γυαλίσουν. Κατόπιν, προσθέτουμε τις πατάτες και κατόπιν τον αρακά.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με τη γεύση μας. Προσθέτουμε λίγο κρύο νερό μέχρι τη μέση της στάθμης των υλικών και κλείνουμε με το καπάκι. Σιγοβράζουμε για περίπου 40΄-50΄.

Βήμα 3

Δοκιμάζουμε το φαγητό για αλάτι και φροντίζουμε να μείνει στο λάδι του. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό επιπλέον. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, αφήνουμε να σταθεί το φαγητό για 10΄ και σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με φέτα.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: STUDIO LM