Εξαιρετικός μεζές, που σερβίρει το ΜεΖεν στον Βόλο και ο οποίος συνδυάζει τα θαλασσινά με την ασιατική τεχνική μαγειρικής. Το πικάντικο γιαούρτι προσθέτει μια δροσερή αλλά δυναμική αντίθεση στη γεύση.

Υλικά
- 1 κιλό κιμά χταποδιού
- 250 γρ. πιπεριές κόκκινες, ψιλοκομμένες
- 200 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
- 70 γρ. πελτέ ντομάτας
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 1 πρέζα κύμινο
- 2 πρέζες μπούκοβο καυτερό
- 1 πρέζα ρίγανη
- 1 φλιτζ. νερό
- 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 400 γρ. γιαούρτι
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
- 1 λεμόνι, τον χυμό
- 3-4 φύλλα βασιλικό πλατύφυλλο, ψιλοκομμένα
- αλάτι
- Φύλλα gyoza
Μερίδες: 4
Για τη γέμιση
Για το γιαούρτι
Για τα dumplings
Tips
- Περνάμε το χταπόδι από μηχανή του κιμά, ή το πολτοποιούμε στο multi, και το κρατάμε μαζί με τα υγρά που θα βγάλει.
- Χρησιμοποιούμε φύλλα gyoza που θα βρούμε σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα. Αλλιώς, χρησιμοποιούμε φύλλο κρούστας, σε διαστάσεις 10x15 εκ.
Διαδικασία
Βήμα 1
Γέμιση: Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τον κιμά μαζί με τα υγρά του με 2 κουτ. ελαιόλαδο ανακατεύοντας. Μόλις στεγνώσει, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν.
Βήμα 2
Προσθέτουμε τον πελτέ, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1'-2' και ρίχνουμε το νερό. Βράζουμε μέχρι να πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη ρίγανη.
Βήμα 3
Γιαούρτι: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε στο ψυγείο.
Βήμα 4
Dumplings: Στρώνουμε τα φύλλα gyoza. Βάζουμε μια μικρή κουταλιά από τον μαγειρεμένο κιμά χταπόδι σε κάθε φύλλο, υγραίνουμε με λίγο νερό τις άκρες για να κολλήσει και τυλίγουμε σε μισοφέγγαρο.
Βήμα 5
Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε με το γιαούρτι.
Φωτογραφία: Σωτήρης Χαμπάκης