dumplings χταποδιού
clock icon
60'

Τηγανητά dumplings χταποδιού με πικάντικο γιαούρτι

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κιμά χταποδιού
  • 250 γρ. πιπεριές κόκκινες, ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
  • 70 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1 πρέζα κύμινο
  • 2 πρέζες μπούκοβο καυτερό
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 1 φλιτζ. νερό
  • 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το γιαούρτι

  • 400 γρ. γιαούρτι
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • 3-4 φύλλα βασιλικό πλατύφυλλο, ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • Για τα dumplings

  • Φύλλα gyoza

Tips

  • Περνάμε το χταπόδι από μηχανή του κιμά, ή το πολτοποιούμε στο multi, και το κρατάμε μαζί με τα υγρά που θα βγάλει.
  • Χρησιμοποιούμε φύλλα gyoza που θα βρούμε σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα. Αλλιώς, χρησιμοποιούμε φύλλο κρούστας, σε διαστάσεις 10x15 εκ.

Εξαιρετικός μεζές, που σερβίρει το ΜεΖεν στον Βόλο και ο οποίος συνδυάζει τα θαλασσινά με την ασιατική τεχνική μαγειρικής. Το πικάντικο γιαούρτι προσθέτει μια δροσερή αλλά δυναμική αντίθεση στη γεύση.

Γέμιση: Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τον κιμά μαζί με τα υγρά του με 2 κουτ. ελαιόλαδο ανακατεύοντας. Μόλις στεγνώσει, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν.

Προσθέτουμε τον πελτέ, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1'-2' και ρίχνουμε το νερό. Βράζουμε μέχρι να πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη ρίγανη.

Γιαούρτι: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε στο ψυγείο.

Dumplings: Στρώνουμε τα φύλλα gyoza. Βάζουμε μια μικρή κουταλιά από τον μαγειρεμένο κιμά χταπόδι σε κάθε φύλλο, υγραίνουμε με λίγο νερό τις άκρες για να κολλήσει και τυλίγουμε σε μισοφέγγαρο.

Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε με το γιαούρτι.

Φωτογραφία: Σωτήρης Χαμπάκης

Διαδικασία

Βήμα 1

Γέμιση: Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τον κιμά μαζί με τα υγρά του με 2 κουτ. ελαιόλαδο ανακατεύοντας. Μόλις στεγνώσει, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τον πελτέ, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1'-2' και ρίχνουμε το νερό. Βράζουμε μέχρι να πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη ρίγανη.

Βήμα 3

Γιαούρτι: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε στο ψυγείο.

Βήμα 4

Dumplings: Στρώνουμε τα φύλλα gyoza. Βάζουμε μια μικρή κουταλιά από τον μαγειρεμένο κιμά χταπόδι σε κάθε φύλλο, υγραίνουμε με λίγο νερό τις άκρες για να κολλήσει και τυλίγουμε σε μισοφέγγαρο.

Βήμα 5

Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρουμε με το γιαούρτι.

Φωτογραφία: Σωτήρης Χαμπάκης