Οι ηπειρώτικες πίτες αποτελούν ένα από τα πιο αυθεντικά και αναγνωρίσιμα στοιχεία της γαστρονομικής κληρονομιάς της περιοχής. Με ρίζες χαραγμένες στην καθημερινότητα και την αγροτική ζωή των κατοίκων, οι ηπειρώτικες πίτες δεν είναι μόνο απλές συνταγές -είναι πολιτιστική έκφραση, τρόπος ζωής και μέσο αξιοποίησης των υλικών που παρείχε η φύση. Παρασκευάζονταν με ό,τι υπήρχε διαθέσιμο σε κάθε νοικοκυριό: λίγο αλεύρι, χόρτα του βουνού, μυρωδικά από τον κήπο, σπιτίσιο τυρί.
Απλές ή σύνθετες, νηστίσιμες ή όχι, κάθε μία συνταγή κουβαλά μια ιστορία, μια τοπική παραλλαγή και μια μοναδική τεχνική παρασκευής, που πέρασε από γενιά σε γενιά κι έτσι μπορούμε να τις απολαμβάνουμε μέχρι σήμερα -σε κάθε γωνιά της χώρας.
Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ηπειρώτικες πίτες: την παραδοσιακή πλατσίντα, την ιδιαίτερη κοθρόπιτα, την τραχανόπιτα, την απλή αλλά θρεπτική μπατσαριά, την πλούσια σε γεύση κρεατόπιτα Μετσόβου, τη κασιόπιτα ή ζαρκόπιτα, αλλά και την παραδοσιακή κιμαδόπιτα.
Μέσα από αυτές τις συνταγές αναδεικνύονται η δημιουργικότητα, η σοφία και η αυτάρκεια των ηπειρώτικων νοικοκυριών, με οδηγό την παράδοση αλλά και την αγάπη για το καλό φαγητό.
Πλατσίντα
Μια ηπειρώτικη πίτα με ονομασία προέλευσης και τέχνη αιώνων, βασισμένη σε τοπικές πρώτες ύλες και εποχικότητα.
Κοθρόπιτα
Από τις πιο ιδιαίτερες γιαννιώτικες πίτες.
Τραχανόπιτα με φέτα και μυρωδικά
Μια απολαυστική ηπειρώτικη πίτα, που φτιάχνεται πολύ εύκολα.
Μπατσαριά
Μια χορτοτυρόπιτα χωρίς φύλλο, αλλά με ένα χυλό από καλαμποκάλευρο, γιαούρτι και αβγά.
Κρεατόπιτα Μετσόβου
Μια «ανοιχτή» παραδοσιακή ηπειρώτικη πίτα.
Κασιόπιτα ή ζαρκόπιτα
Κάσιου στα βλάχικα σημαίνει τυρί και ζαρκό στα ηπειρώτικα θα πει γυμνό. Και οι δύο λέξεις «φτιάχνουν» αυτή την πολύ νόστιμη πίτα.
Κιμαδόπιτα
Ηπειρώτικη πίτα που συνήθιζαν να φτιάχνουν τις Απόκριες, όμως πλέον παρασκευάζεται όλο τον χρόνο.