agkinares-ala-polita-anoigma
clock icon
60'

Αλεξανδρινές αγκινάρες αλά πολίτα

Υλικά

    Μερίδες: 4-5

  • 1 ποτήρι ε.π.ελαιόλαδο
  • 5-6 φρέσκα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
  • 2-3 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
  • 2-3 καρότα, κομμένα σε κύβους ή ροδέλες
  • 3 ποτήρια φρέσκα μπιζέλια ζεματισμένα ή κατεψυγμένα
  • 1-2 ματσάκια άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1-2 κ.σ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • ½ ποτήρι χυμό λεμονιού
  • 10 αγκινάρες καθαρισμένες
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Στα σουκ, τις ανοιχτές αγορές της Αλεξάνδρειας, βρίσκουμε τις αγκινάρες σε αφθονία και μάλιστα καθαρισμένες, έτοιμες για μαγείρεμα

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ε.π.ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο για 1΄ με 2΄. Προσθέτουμε τα καρότα, ανακατεύουμε και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μπιζέλια, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 1΄ με 2΄.

Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε πέντε με έξι ποτήρια νερό, κατόπιν το αλεύρι, τον χυμό λεμονιού, χτυπώντας καλά με αυγοδάρτη μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι, προσέχοντας να μην γρομπιάσει. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα λαχανικά και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C. Σε ένα πυρέξ ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τα λαχανικά, στρώνουμε από πάνω τις καθαρισμένες αγκινάρες και μετά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά μαζί με τους χυμούς τους.

Ψήνουμε για περίπου 30΄- 35΄ ώσπου να μαλακώσουν οι αγκινάρες και να πήξει η σάλτσα.

Συνταγή: Αντιγόνη Ζούλια
Φωτογραφία: Σταύρος Χαμπάκης

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ε.π.ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο για 1΄ με 2΄. Προσθέτουμε τα καρότα, ανακατεύουμε και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μπιζέλια, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 1΄ με 2΄.

Βήμα 2

Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε πέντε με έξι ποτήρια νερό, κατόπιν το αλεύρι, τον χυμό λεμονιού, χτυπώντας καλά με αυγοδάρτη μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι, προσέχοντας να μην γρομπιάσει. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα λαχανικά και ανακατεύουμε.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C. Σε ένα πυρέξ ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τα λαχανικά, στρώνουμε από πάνω τις καθαρισμένες αγκινάρες και μετά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά μαζί με τους χυμούς τους.

Βήμα 4

Ψήνουμε για περίπου 30΄- 35΄ ώσπου να μαλακώσουν οι αγκινάρες και να πήξει η σάλτσα.

Συνταγή: Αντιγόνη Ζούλια
Φωτογραφία: Σταύρος Χαμπάκης