MOYS
clock icon
1:30'

Τούρτα μανταρινιού με μους μασκαρπόνε

Υλικά

    Για το παντεσπάνι

  • 150γρ. ασπράδια (περίπου από 5 αβγά)
  • 140γρ. ζάχαρη άχνη
  • 150γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα
  • Για τη μους μασκαρπόνε

  • 1 φλιτζάνι μασκαρπόνε
  • 2 φλιτζάνια χυμό μανταρινιών
  • 6 ασπράδια
  • 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
  • 9 φύλλα ζελατίνας
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • Για το γαρνίρισμα

  • 5-6 κλημεντίνες ή μανταρίνια (τις φλούδες)
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι χυμό από κλημεντίνες ή μανταρίνια

Tips

  • Προτιμώ να φτιάχνω αυτό το γλυκό με μανταρίνια Χίου γιατί είναι πιο αρωματικά. Φτιάχνω πάντα γλυκάκι τις φλούδες των μανταρινιών που καταναλώνουμε στο σπίτι και το διατηρώ σε βάζα, όπως τα γλυκά του κουταλιού, για να τις χρησιμοποιήσω και να αρωματίσω πολλά επιδόρπια…Όταν δεν είναι η εποχή τους, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με κλημεντίνες ή πορτοκάλια.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το μασκαρπόνε με στραγγιστό γιαούρτι.

Ο ιδανικός τρόπος για να “γλυκάνετε” τους αγαπημένους σας μετά από ένα επίσημο ή και απλό κάλεσμα για καφέ.

Ετοιμάζετε το παντεσπάνι: χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και, μόλις αρχίσουν να πήζουν, ρίχνετε τη μισή άχνη ζάχαρη. Συνεχίζετε το χτύπημα και προσθέτετε λίγη λίγη την υπόλοιπη άχνη. Όταν πήξει, ρίχνετε τα αλεσμένα αμύγδαλα και ανακατεύετε με πλαστική σπάτουλα με απαλές κινήσεις, κυκλικά και από πάνω προς τα κάτω, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα.

Ρίχνετε το μίγμα σε φόρμα διαμέτρου 20εκ. σκεπασμένη με λαδόκολλα ή σε στρογγυλό ή τετράγωνο τσέρκι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 20 λεπτά. Αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει.

Για τη μους: χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε ελαφριά σαντιγί και την αφήνετε στο ψυγείο.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.

Μουσκεύετε τη ζελατίνα σε κρύο νερό για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Τη στύβετε καλά. Τη βάζετε μέσα σε μια κουτάλα για σερβίρισμα σούπας και την κρατάτε πάνω από νερό που βράζει μέχρι να λιώσει με τον ατμό. Ανακατεύετε τη λιωμένη ζελατίνα στο χυμό των μανταρινιών.

Χτυπάτε το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη και προσθέτετε το χυμό με απαλές κινήσεις. Ανακατεύετε τη σαντιγί με το μίγμα του μασκαρπόνε και προσθέτετε τη μαρέγκα ανακατεύοντάς την με μια πλαστική σπάτουλα, κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις.

Ρίχνετε τη μους πάνω στο παντεσπάνι και βάζετε το γλυκό στο ψυγείο για 6-7 ώρες τουλάχιστον.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τις φλούδες: ψιλοκόβετε τις φλούδες των φρούτων με ψαλίδι σαν σπιρτόξυλα και τις βράζετε σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν, αλλάζοντας το νερό δυο τρεις φορές, για να ξεπικρίσουν.

Τις σουρώνετε, τις βάζετε σε κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό και τις ξαναβράζετε μέχρι να δέσει το σιροπάκι.
Ξεφορμάρετε τη μους σε πιατέλα και γαρνίρετε την επιφάνειά της με τις φλούδες των μανταρινιών.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε το παντεσπάνι: χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και, μόλις αρχίσουν να πήζουν, ρίχνετε τη μισή άχνη ζάχαρη. Συνεχίζετε το χτύπημα και προσθέτετε λίγη λίγη την υπόλοιπη άχνη. Όταν πήξει, ρίχνετε τα αλεσμένα αμύγδαλα και ανακατεύετε με πλαστική σπάτουλα με απαλές κινήσεις, κυκλικά και από πάνω προς τα κάτω, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα.

Βήμα 2

Ρίχνετε το μίγμα σε φόρμα διαμέτρου 20εκ. σκεπασμένη με λαδόκολλα ή σε στρογγυλό ή τετράγωνο τσέρκι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 20 λεπτά. Αφήνετε το παντεσπάνι να κρυώσει.

Βήμα 3

Για τη μους: χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε ελαφριά σαντιγί και την αφήνετε στο ψυγείο.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.

Βήμα 4

Μουσκεύετε τη ζελατίνα σε κρύο νερό για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Τη στύβετε καλά. Τη βάζετε μέσα σε μια κουτάλα για σερβίρισμα σούπας και την κρατάτε πάνω από νερό που βράζει μέχρι να λιώσει με τον ατμό. Ανακατεύετε τη λιωμένη ζελατίνα στο χυμό των μανταρινιών.

Βήμα 5

Χτυπάτε το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη και προσθέτετε το χυμό με απαλές κινήσεις. Ανακατεύετε τη σαντιγί με το μίγμα του μασκαρπόνε και προσθέτετε τη μαρέγκα ανακατεύοντάς την με μια πλαστική σπάτουλα, κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις.

Βήμα 6

Ρίχνετε τη μους πάνω στο παντεσπάνι και βάζετε το γλυκό στο ψυγείο για 6-7 ώρες τουλάχιστον.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τις φλούδες: ψιλοκόβετε τις φλούδες των φρούτων με ψαλίδι σαν σπιρτόξυλα και τις βράζετε σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν, αλλάζοντας το νερό δυο τρεις φορές, για να ξεπικρίσουν.

Βήμα 7

Τις σουρώνετε, τις βάζετε σε κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό και τις ξαναβράζετε μέχρι να δέσει το σιροπάκι.
Ξεφορμάρετε τη μους σε πιατέλα και γαρνίρετε την επιφάνειά της με τις φλούδες των μανταρινιών.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή