Quiches,Lorraine,Pie,With,Bacon,And,Spinach.,Top,View,Home
clock icon
1:5'

Ανοιξιάτικη τάρτα με λαχανικά εποχής και μπεσαμέλ

Υλικά

    Για τη βάση

  • 1 φύλλο σφολιάτα
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για το άλειμμα της φόρμας
  • Για τη γέμιση

  • 1 συσκευασία μπεσαμέλ
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 αγκινάρες, καθαρισμένες και πολύ ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι αρακά, κατεψυγμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο, γλυκό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Λαχταριστή τάρτα με λαχανικά της εποχής και μπεσαμέλ, την οποία επιλέγουμε κάθε φορά που θέλουμε να μοσχοβολήσει η κούζινα Άνοιξη.

Για τη βάση: Λαδώνετε ελαφρά μια ταρτιέρα με διάμετρο 24 - 26 εκ. με τη 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Στρώνετε με προσοχή το φύλλο της ζύμης στην ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τη ζύμη σε διάφορα σημεία, τη σκεπάζετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο όση ώρα ετοιμάζετε τη γέμιση.

Για τη γέμιση: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το κρεμμύδι και το πράσο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτετε τις αγκινάρες και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε τον αρακά. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.

Φτιάχνετε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προσθέτετε το μισό κασέρι, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βγάζετε από το ψυγείο την ταρτιέρα με τη ζύμη, αφαιρείτε τη μεμβράνη και αδειάζετε τα λαχανικά στο εσωτερικό της ταρτιέρας. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κασέρι και προσθέτετε το μείγμα της μπεσαμέλ. Ψήνετε την τάρτα στη μεσαία θέση του φούρνου για 40 - 45 λεπτά. Τη σερβίρετε ζεστή ή χλιαρή και τη συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη βάση: Λαδώνετε ελαφρά μια ταρτιέρα με διάμετρο 24 - 26 εκ. με τη 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Στρώνετε με προσοχή το φύλλο της ζύμης στην ταρτιέρα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι τρυπάτε τη ζύμη σε διάφορα σημεία, τη σκεπάζετε με μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο όση ώρα ετοιμάζετε τη γέμιση.

Βήμα 2

Για τη γέμιση: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το κρεμμύδι και το πράσο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτετε τις αγκινάρες και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτετε τον αρακά. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.

Βήμα 3

Φτιάχνετε τη μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προσθέτετε το μισό κασέρι, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βγάζετε από το ψυγείο την ταρτιέρα με τη ζύμη, αφαιρείτε τη μεμβράνη και αδειάζετε τα λαχανικά στο εσωτερικό της ταρτιέρας. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κασέρι και προσθέτετε το μείγμα της μπεσαμέλ. Ψήνετε την τάρτα στη μεσαία θέση του φούρνου για 40 - 45 λεπτά. Τη σερβίρετε ζεστή ή χλιαρή και τη συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα.