Εύκολο, οικονομικό και με την πλούσια και χαρακτηριστική γεύση της μαστίχας, το σάμαλι είναι από τα αγαπημένα και κλασικά σιροπιαστά γλυκά της παραδοσιακής πολίτικης κουζίνας. Το ανατολίτικο σάμαλι πρωτοφτιάχτηκε στη Δαμασκό και το όνομά του σημαίνει «Το γλυκό της Δαμασκού». Τα αρωματικά τριαντάφυλλα της περιοχής έδιναν το φημισμένο ροδόνερο που παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν στο μοσχοβολιστό σιμιγδαλένιο γλυκό.

Από τη Δαμασκό, ταξίδεψε στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, όπου υιοθετήθηκε και προσαρμόστηκε με βάση τα τοπικά υλικά και τις γευστικές προτιμήσεις. Στην Πόλη, το ροδόνερο αντικαταστάθηκε από τη μοναδική μαστίχα Χίου, δίνοντας στο σάμαλι ιδιαίτερη γεύση και αρωματική ένταση.

Σήμερα, το σάμαλι παραμένει ένα γλυκό που συμβολίζει τη γευστική παράδοση και τη διαχρονικότητα της Ανατολής. Σερβίρεται σε γιορτές, οικογενειακά τραπέζια και νηστίσιμες περιόδους, θυμίζοντάς μας τη σημασία της απλότητας και της παράδοσης στη μαγειρική.

Ωστόσο, για να απολαύσετε ένα πραγματικά επιτυχημένο σάμαλι, υπάρχουν μερικές κρίσιμες λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξετε.

4 συμβουλές για να πετύχετε το τέλειο σάμαλι

  • Μετά από 30 λεπτά ψησίματος, βγάζετε το ταψί από το φούρνο, το χαράσσετε σε κομμάτια και το ξαναβάζετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά. Η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει να το κόψετε ευκολότερα και να τραβήξει καλύτερα το σιρόπι.
  • Όταν το βγάλετε από το φούρνο το σιροπιάζετε αμέσως με καυτό σιρόπι. Μη βιαστείτε να το ξεφουρνίσετε γιατί αν δεν ψηθεί σωστά δεν θα απορροφήσει σωστά και το σιρόπι.
  • Το σάμαλι μπαίνει σε μεγάλο και όχι πολύ βαθύ ταψί για να ψηθεί σωστά.
  •  Μην το κόψετε αμέσως αφού το βγάλετε από το φούρνο. Περιμένετε να κρυώσει καλά για να απορροφήσει καλά το σιρόπι.