Tο Cantina, αυτή την Κυριακή 27/4, μάς ταξιδεύει στην Αλεξάνδρεια, στην Μητρόπολη των Ελλήνων Αιγυπτιωτών. Μία αποστολή γεμάτη ιστορίες, αρώματα και γεύσεις. Η ομάδα του Cantina επέστρεψε από την Αλεξάνδρεια, με ενδιαφέρουσες ιστορίες από τις γυναίκες που ζουν στην πόλη και ασχολούνται με διάφορους τομείς της γαστρονομίας.

Φωτογραφία: Σταύρος Χαμπάκης

Η Νανά Δαριώτη, Διευθύντρια Σύνταξης του Cantina, συνομιλεί με την Αντιγόνη Ζούλια και επισκέπτεται το εστιατόριο της Αθλητικής Ένωσης στην Ελληνική Κοινότητα.

Στην Αλεξάνδρεια άνθησε μια κοσμοπολίτικη εκδοχή του Ελληνισμού και μια εξωτική ελληνική κουζίνα. Η ελληνική κουζίνα της Αλεξάνδρειας είναι ένα μείγμα μοναδικό. Είναι μια ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε διαφορετικές κοινότητες, ένας διάλογος γεύσεων και υλικών.

Φωτογραφίες: Αντώνης Γιαμούρης

Την περίοδο του κοσμοπολιτισμού της Αλεξάνδρειας, όταν η ελληνική κοινότητα ευημερούσε οικονομικά και σε αριθμό μελών, μια νεαρή Ελληνίδα δίδασκε οικοκυρικά, τροφογνωσία, αρχές γαλλικής γαστρονομίας και ζαχαροπλαστική στο Μπενάκειο. Αυτή ήταν η Αντωνία Λιβανού. Η κληρονομιά της συνεχίζεται από την κόρη της Μπρίνα Πατμανίδη, τη Ζακλίν Κοσμίδη, Γαλλίδα καθηγήτρια γλώσσας και φίλης της Μπρίνας, αλλά και την Αντωνία, συνονόματη εγγονής της Αλεξανδρινής μαγείρισσας.

Φωτογραφία: Σταύρος Χαμπακης

Η Λιλιάν Ίσσα μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στο Μόντρεαλ και την Αλεξάνδρεια, εκεί όπου βρήκε το πραγματικό της σπίτι. Σε αυτή τη συνέντευξη η Λιλιάν Ίσσα μοιράζεται μαζί μας μνήμες από το ζαχαροπλαστείο της γιαγιάς της που τώρα διευθύνει η ίδια.

Ιδιαίτερα πιάτα με πρωταγωνιστές τα μπαχαρικά, τα κρέατα, τα όσπρια και τα λαχανικά

Επιπλέον, η ομάδα του Cantina επέστρεψε στην Ελλάδα – μεταξύ άλλων – με 11 συνταγές που θα φέρουν στο τραπέζι μας γεύσεις από την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή, με υλικά και μπαχαρικά που θα αγαπήσετε. Εντάσεις, αρώματα, και πιάτα που μας ταξιδεύουν σε μια διαφορετική κουλτούρα και κουζίνα, που τόσο αγαπάμε. Αυτές είναι οι συνταγές των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας.

 

Διαβάστε περισσότερα και δείτε αναλυτικά τις συνταγές στο νέο τεύχος του Cantina, αυτή την Κυριακή 27/4, με το Πρώτο Θέμα.