fakoruzo-anoigma

Υλικά

  • 450 γρ. φακές
  • 225 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια σε κυβάκια
  • 3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
  • 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
  • 1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 6 ολόκληρα ντοματάκια, αποφλοιωμένα, κομμένα στα 2
  • 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ένα λαδερό φαγητό με απίστευτη νοστιμιά, που πρέπει να φτιάξετε στο σπίτι

Ξεπλένουμε και βράζουμε τις φακές για 10'. Τις σουρώνουμε και τις στραγγίζουμε καλά. Στην ίδια στεγνή κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 1΄ σε δυνατή φωτιά, κατόπιν προσθέτουμε την πιπεριά, το καρότο, τη δάφνη, τον κόλιανδρο και συνεχίζουμε για 2' ακόμα.

Προσθέτουμε τις φακές και τον πελτέ και σοτάρουμε για 2'-3'. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα ντοματάκια, αλάτι και πιπέρι. Συμπληρώνουμε με νερό, περίπου 1.200 ml. Αφήνουμε να μαγειρευτούν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Φροντίζουμε να έχει αρκετό ζωμό το φαγητό.

Σοτάρουμε σε τηγάνι το ρύζι με λίγο ελαιόλαδο να γυαλίσει καλά, το σβήνουμε με λίγο κρασί και ρίχνουμε 1 ποτηράκι κρασιού νερό, μέχρι να μαλακώσει αλλά να κρατάει λίγο. Ρίχνουμε το ρύζι στις φακές, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε κλειστό σκεύος μέχρι να γίνει το ρύζι και να χυλώσει το φαγητό σαν ριζότο ή να μείνει με λίγο παραπάνω νερό, σαν σούπα.

Συνταγή: Μαρία Διακάτου - Φωτογραφίες, Food styling: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Ξεπλένουμε και βράζουμε τις φακές για 10'. Τις σουρώνουμε και τις στραγγίζουμε καλά. Στην ίδια στεγνή κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 1΄ σε δυνατή φωτιά, κατόπιν προσθέτουμε την πιπεριά, το καρότο, τη δάφνη, τον κόλιανδρο και συνεχίζουμε για 2' ακόμα.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τις φακές και τον πελτέ και σοτάρουμε για 2'-3'. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τα ντοματάκια, αλάτι και πιπέρι. Συμπληρώνουμε με νερό, περίπου 1.200 ml. Αφήνουμε να μαγειρευτούν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Φροντίζουμε να έχει αρκετό ζωμό το φαγητό.

Βήμα 3

Σοτάρουμε σε τηγάνι το ρύζι με λίγο ελαιόλαδο να γυαλίσει καλά, το σβήνουμε με λίγο κρασί και ρίχνουμε 1 ποτηράκι κρασιού νερό, μέχρι να μαλακώσει αλλά να κρατάει λίγο. Ρίχνουμε το ρύζι στις φακές, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε κλειστό σκεύος μέχρι να γίνει το ρύζι και να χυλώσει το φαγητό σαν ριζότο ή να μείνει με λίγο παραπάνω νερό, σαν σούπα.

Βήμα 4

Συνταγή: Μαρία Διακάτου - Φωτογραφίες, Food styling: Εύα Μονοχάρη