Οι πουτίγκες πρωτεΐνης φαίνεται να είναι μια καλή και γευστική επιλογή, για να λάβουμε την πρωτεΐνη που χρειαζόμαστε. Οι πουτίγκες παρασκευάζονται συνήθως με τη χρήση πρωτεΐνης σε σκόνη (π.χ. ορού γάλακτος, φυτική πρωτεΐνη ή άλλες μορφές), με σκοπό να προσφέρουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη χωρίς να προσθέτουν πολλές θερμίδες ή λιπαρά. Μέσω αυτών μπορούμε να ικανοποιήσουμε την πείνα μας, νιώθοντας κορεσμό και πληρότητα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.
Επιπλέον, οι πουτίγκες, λόγω της σύστασής τους, δηλαδή την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (περίπου 15-20gr ανά μερίδα) συμβάλλει στην μυϊκή ανάπτυξη. Το γεγονός ότι της βρίσκουμε έτοιμες στο εμπόριο τις καθιστούν εύκολα προσβάσιμες και γρήγορες να καταναλωθούν. Τέλος, για όλα τα προαναφερόμενα καθίστανται ιδανικές για μεταπροπονητικό σνακ ή ακόμα και για ένα υγιεινό γλυκό.
Προσοχή πρέπει να δοθεί στις ετικέτες τέτοιων τροφίμων, καθώς μπορεί να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, την ποιότητα προέλευσης της πρωτεΐνης π.χ: καζεΐνη, ορό γάλακτος, σόγια και όχι μόνο κολλαγόνο.
Μερικά tips για να επιλέξουμε το καλὐτερο προιον βάση ετικέτας: προτιμάμε προϊόν με πρωτεΐνη όπως καζεΐνη ή whey, αν όμως το άτομο είναι vegan μπορεί να επιλέξει πρωτεΐνη σόγιας ή μπιζελιού.
Παρακάτω, συγκρίνουμε τα συστατικά ενός κλασικού γιαουρτιού με τις πρωτεϊνικές πουτίγκες.
-Το γιαούρτι περιέχει φυσικά σάκχαρα (λακτόζη), ενώ οι πρωτεϊνικές πουτίγκες μπορεί να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή γλυκαντικά.
-Το ασβέστιο στο γιαούρτι είναι υψηλότερο λόγω της γαλακτοκομικής του φύσης, καθώς και τα προβιοτικά που βοηθούν στην υγεία του εντέρου.
-Επιπλέον, προσοχή στα φυτικά έλαια που μπορεί να περιέχονται στις πρωτεϊνικές πουτίγκες π.χ φοινικέλαιο, είναι λίπη φτωχά σε θρεπτική αξία και μπορεί να συμβάλλουν στη φλεγμονή και την αύξηση της LDL χοληστερόλης.
-Ακόμη, οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα τη μάρκα. Οι πουτίγκες κοστίζουν περισσότερο από ότι άλλα πρωτεινικά τρόφιμα, γεγονός που τις καθιστά λιγότερο προσιτές για καθημερινή κατανάλωση.
-Ένα επιπλέον, πλεονέκτημα που προσφέρει το κλασικό γιαούρτι είναι ότι μπορούμε να αυξήσουμε την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη, προσθέτοντας σκόνη πρωτεΐνης, δημιουργώντας έτσι μια σπιτική εκδοχή πρωτεϊνικής πουτίγκας.
-Τέλος, το γιαούρτι μπορεί να συνδυαστεί με μέλι, φρούτα και βρώμη, καθιστώντας το έτσι πιο ευέλικτο στη διατροφή.
Συμπερασματικά, τα προϊόντα με πρόσθετη πρωτεΐνη μπορούν να είναι χρήσιμα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να επιλέγουμε φυσικές πηγές πρωτεΐνης και να καταναλώνουμε εμπλουτισμένα προϊόντα με μέτρο, πάντα με γνώμονα την ποιότητα και τη σύνθεσή τους.
Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής μπορούμε να προσλάβουμε επαρκώς τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας.
Ωστόσο, αν δυσκολευόμαστε μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποιο ειδικό.
Σπιτική Πρωτεϊνική πουτίγκα με γεύση cookies
Υλικά ( 1 μερίδα):
2 κ.σ γιαούρτι 2%
1 scoup πρωτεΐνης
1 κ.σ φιστικοβούτυρο
1 κ.σ βανίλια
λίγες σταγόνες σοκολάτας
πολύ λίγο αλάτι
1 μπισκότο π.χ. digestive
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζεις με σειρά τα υλικά, το γιαούρτι, τη σκόνη πρωτεΐνης, το φιστικοβούτυρο, τη βανίλια, τις σταγόνες σοκολάτας και το αλάτι και τα ανακατεύεις καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Το βάζεις στο ψυγείο για 2-3 ώρες τουλάχιστον.
Αφού το βγάλεις από το ψυγείο πασπαλίζεις με το τριμμένο μπισκότο
Διατροφική Ανάλυση (ανά μερίδα):
Ενέργεια: 314Kcal
Πρωτεΐνη: 29.2 γρ.
Υδατάνθρακας: 30 γρ.
Λιπαρά: 12.7 γρ.
Δείτε επίσης:
Αυτή είναι η πιο θρεπτική ομελέτα με τα 26,7 γρ. πρωτεΐνης ανά μερίδα