Βρεθήκαμε στο La Cave, μέσα στο Athens Street Hub, μεσημεριάτικα, μια από τις πρώτες ζεστές μέρες αυτής της Άνοιξης. Καθίσαμε στο μεγάλο τραπέζι με τον ιδιοκτήτη, τον 33χρονο υπερδραστήριο Florentin Le Noxaïc, κοκκινομάλλη, με καταγωγή από τη μικρή πόλη Lorient στη Βρετάνη «είμαι από το χωριό του Αστερίξ» μας λέει χαμογελώντας αμέσως μόλις μας συστήνεται. Λατρεύουμε τον Αστερίξ και ήδη αισθανόμαστε υπέροχα. Πριν περάσει πολύ ώρα, βρεθήκαμε να τρωγοπίνουμε μαζί με τον σεφ Dominique Perrot, παλιό γνώριμο στην ελληνική γαστρονομική σκηνή και τον Florentin «να με λέτε Flo», στρείδια Krystal από τη Νορμανδία, φρέσκο αστακό της Βρετάνης με σπαγγέτι και ΠΟΠ γαλλικό μαύρο χοίρο (Νoir de Bigorre) μέσα σε χάρτινα μπολ και πιατάκια, διότι έτσι ορίζει ο νόμος στα street food μαγαζιά. Μόνο στα ποτήρια δεν κάνει έκπτωση ο Flo. «Eγώ το κρασί δεν θα το σερβίρω ποτέ σε χάρτινο ποτήρι. Ας με γράψουν» λέει καθώς σερβίρει σε όλους μας τα ωραία γαλλικά κρασιά του.

Η wine list, μετρά 40 ετικέτες από Γάλλους μικρούς παραγωγούς που χρησιμοποιούν παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής και ανάμεσά τους φιγουράρουν και πέντε οίνοι grand cru. Όλα τα κρασιά είναι δικής του εισαγωγής, μιας και έχει ιδρύσει εταιρεία που εισάγει και εξάγει από και προς την Ελλάδα γαλλικά και ελληνικά προϊόντα.

Ακριβώς μέσα από αυτήν την εμπορική του δραστηριότητα κατάλαβε πως οι Έλληνες αγαπούν τα γαλλικά προϊόντα αλλά είναι πολύ ακριβά. Έφτιαξε λοιπόν αυτό το μαγαζάκι όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ωραίο γαλλικό φαγητό, με εξαιρετική πρώτη ύλη, τεχνικό μαγείρεμα και καλά γαλλικά κρασιά. Όλα αυτά, στο ύφος street food και σε τιμές street food. Γαλλικό street food λοιπόν, αλλά από τα χέρια σεφ Dominique Perrot, που έχει υπάρξει executive chef στο Le palais de l’Élysée (την προεδρική κατοικία) επί προεδρίας του Φρανσουά Μιτεράν και είναι γνωστός στα ελληνικά γαστρονομικά πράγματα από τη θητεία του στο ξενοδοχείο Meridien, στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο δικό του μαγαζί με πίτες Pie Shop στο Χαλάνδρι, ανάμεσα σε άλλα. «Μου αρέσει το μοίρασμα και ό,τι μου αρέσει θέλω να το μοιράζομαι. Έτσι είμαι, και γι’ αυτό έφτιαξα έτσι το μαγαζί» μας λέει ο Florentin ή Flo όπως του αρέσει να τον λένε. Δηλαδή με μεγάλα τραπέζια που μπορούν να καθίσουν πολλοί άνθρωποι, και να γίνουν μια παρέα και μικρά τραπέζια που μπορούν να μεταφερθούν και να φτιάξουν μεγάλα τραπέζια…

Δεν είναι μόνος του σε αυτήν την ιδιότυπη επιχείρηση. Συμμετέχει και ο κουμπάρος και συμπαίκτης του στο ράγκμπι, ο Ελληνογάλλος Alexis Sparacello που είναι και ο ιδιοκτήτης ολόκληρου του χώρου Athens Street Hub μαζί με τον Άλεξ Κουράκη. Τι είναι ακριβώς το Athens Street Hub; Είναι μια υπέροχη αυλή με ανέμελη αύρα, κάτω από την Ιερά Οδό με τις μεγάλες πίστες, στο πιο παραμελημένο, ας το πούμε έτσι, κομμάτι του Κεραμεικού, ανάμεσα σε μισοερειπωμένες μονοκατοικίες, άσχημες πολυκατοικίες και στέκια που σνομπάρουν το mainstream.

Η αυλή έχει μια θεόρατη «πλάτη» από πέτρα, κλείνει γύρω γύρω με μάντρα και περιλαμβάνει τέσσερα μαγαζιά όλα στεγασμένα σε κοντέινερ: το Piccola με πίτσες, το Four Hands Burger των σεφ Γιώργου Ζαχαρία και Γιάννη Φέσκου (οι σεφ του διάστερου Delta) ένα μπαρ και το γαλλικό La Cave. Ανάμεσα στα κοντέινερ που παρατίθενται σε κυκλική διάταξη, βρίσκονται τα τραπεζοκαθίσματα καθενός από τα μαγαζιά, κυκλωμένα τούτη την εποχή με πλαστικά και τέντα από πάνω για προστασία από τον καιρό και θερμάστρες για το κρύο. Οι τεράστιες βρωμοκαρυδιές σείουν τα γυμνά κλαδιά τους αυτόν τον καιρό και περιμένουν να μπει για τα καλά η Άνοιξη, να τις ξυπνήσει, να πρασινίσουν και να δώσουν τη σκιά τους.

Ο κατάλογος είναι μικρός και ευκολόχρηστος. Κάθε μέρα υπάρχει η διάσημη γαλλική κρεμμυδόσουπα και μια άλλη σούπα που αλλάζει κάθε εβδομάδα, δύο σαλάτες, τέσσερα πλατό – με τυριά, με θαλασσινά, με αλλαντικά και με σαλιγκάρια μπουργκινιόν. Κάθε Πέμπτη βάζει ένα κρεατερό πιάτο, κάθε Παρασκευή ένα θαλασσινό, κάθε Σαββατοκύριακο βγάζει μια τυπική γαλλική σπεσιαλιτέ εκείνο το Σαββατοκύριακο είχε Coq au vin. Το La Cave προσφέρει και brunch με κροκ μεσιέ, κροκ μαντάμ, scrambled eggs και τοστ με αβοκάντο.

Το μεγάλο σόου πάντως γίνεται την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή. Τότε που ο Flo φέρνει τα διάσημα σε όλο τον κόσμο ολόφρεσκα στρείδια Fines de Claire όπως και τα χτένια, τα κυδώνια και τους μπλε αστακούς από τη Βρετάνη και τα διάσημα στρείδια Krystal από τη Νορμανδία. Ξεκινήσαμε με ένα πλατό με τυριά, αλλαντικά, πολύ στιβαρό και αρωματικό το χοιρομέρι από μαύρο γαλλικό χοίρο (Νoir de Bigorre), και σαλιγκάρια bourguignon, δηλαδή σαλιγκάρια με βούτυρο, σκόρδο και μαϊντανό, μέσα στο κέλυφός τους. Μόνο που εδώ το κέλυφος είχε αντικατασταθεί με ένα μικρό δαντελωτό «κυπελάκι» από τηγανητό ζυμάρι και έτσι το κάνεις όλο μια μπουκίτσα πεντανόστιμη και βολική πίνοντας Loup Bleu – Cote de Provence Rose. Ο σεφ Dominique που δεν αποχωρίστηκε στιγμή τη μαύρη του τραγιάσκα ετοίμασε ένα καταπληκτικό σπαγγέτι με μπλε αστακό Βρετάνης, μαλακό σαν βούτυρο που μοσχοβολούσε Ατλαντικό που το συνοδεύσαμε με το Gewurztraminer – Carre Blanc These.

Επόμενο πιάτο, το φιλέτο μοσχάρι με σος μπορντελέζ και κάτι καταπληκτικές ξεροψημένες πατατούλες δοκιμάζοντας Cote Durone Glance και Lalande de Pomerol – Le Pavillon de St Jacques, ενώ δίπλα μας ο Flo απολάμβανε φιλέ μινιόν από γαλλικό μαύρο χοίρο με sauce au moutarde. «Ο μαύρος χοίρος είναι από τη φάρμα μου» μας λέει. Λοιπόν ναι, έχει και φάρμα στην Πάλαιρο, ένα μικρό χωριό στην Αιτωλοακαρνανία απέναντι από τη Λευκάδα, που τη φροντίζει ο πεθερός του διότι ο Flo έχει παντρευτεί Ελληνίδα. Στη φάρμα του εκτρέφει γύρω στα 400 αρνιά και πρόβατα, 15 μοσχάρια, το μαύρο γαλλικό χοίρο που γράφουμε παραπάνω (Noir de Bigorre), κουνέλια, κότες – από τη φάρμα έρχονται και τα αυγά που χρησιμοποιούν στο μαγαζί.

Καθίσαμε πίνοντας, τρώγοντας και ψιλοκουβεντιάζοντας για ταξίδια, φαγητό, ανθρώπους και αυλές. Φύγαμε αργά το απόγευμα, όταν τα τραπέζια άρχισαν να γεμίζουν και ο σεφ Dominique πήρε τη θέση στην καντίνα και ο Florentin Le Noxaïc κι αυτός με τη μαύρη τραγιάσκα του, ξεκίνησε την ξενάγηση στη street food μεριά της γαλλικής γεύσης στους επισκέπτες του. Μέχρι τον Απρίλιο θα φτιάχνουν φοντύ και ρακλέτ. Προλαβαίνετε.

Info
La Cave, Athens Street Hub, Κεραμεικού 111 Κεραμεικός, 6970292444. Είναι κλειστά Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.

Δείτε επίσης:

ΑTHeRee: Το μικρούτσικο μαγέρικο στη στοά Τοσίτσα με το σπιτίσιο φαγητό