Ξεχωρίσαμε δέκα εμβληματικές συνταγές για κοκκινιστό. Mοσχομυρίζουν παράδοση, έχουν ως συνδετικούς κρίκους τη βαθιά γεύση των συνταγών με ιστορία, και συστατικό κλειδί τη βασίλισσα ντομάτα.

Παστιτσάδα οσομπούκο

Με ιστορία που ξεκινά γύρω στον 6ο αιώνα, όταν οι Λομβαρδοί πολιορκούσαν τη Βερόνα, η παστιτσάδα έχει διανύσει μεγάλες αποστάσεις, χρονικές και πολιτισμικές. Στο ξεκίνημά της, οι πολιορκημένοι αγρότες και οι στρατιώτες έκλεβαν το κρέας νεκρών αλόγων και το διατηρούσαν σε βαρέλια με κόκκινο κρασί. Η πρώτη της ονομασία, λοιπόν, ήταν pastissada de caval και είχε ως βάση το κρέας αλόγου. Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά.

Κατσικομακαρονάδα Ηρακλειάς

Η ακριβής παραδοσιακή συνταγή μιας Κυκλαδίτισσας γιαγιάς, που μαγειρευόταν με ντόπιο κατσικάκι παραγωγής της σε κατσαρόλα στα ξύλα, παίρνοντας έτσι το ιδιαίτερο άρωμα από τα κλαδάκια της σχοινιάς. Χοντρό μακαρόνι σε βούτυρο γυαλισμένο και σπάταλο τριμμένο κατσικίσιο κεφαλοτύρι, κι αυτό παραγωγής της. Η απόλυτη πολυτέλεια της αγροτικής ζωής.

Μπουρδέτο σκορπίνα

Ένα φαγητό των ψαράδων, που μας έρχεται κατευθείαν από το Ιόνιο και τα νερά της Κέρκυρας. Φτιαγμένο με πετρόψαρα, ελαιόλαδο και καυτερό κοκκινοπίπερο γίνεται ο απόλυτος μεζές του κρασιού, αφού οι βουτιές του ζυμωτού ψωμιού στην πλούσια σάλτσα του διαρκούν για ώρες, χωρίς να νοιάζονται οι συνδαιτυμόνες για την ταυτόχρονη ύπαρξη ψαριού στα πιάτα τους.

Χοιρινό ρόστο Ναξιώτικο

Είναι το κατεξοχήν αποκριάτικο φαγητό της ορεινής Νάξου, και ειδικά της Απειράνθου. Το μυστικό του είναι το πολύ σκόρδο, το κόκκινο κρασί, οι ντομάτες και το αργό μαγείρεμα. Το τυρί Αρσενικό Νάξου ΠΟΠ μπορεί να αντικατασταθεί με ένα άλλο κεφαλοτύρι.

 

 

Αυτή την Κυριακή, με το Πρώτο Θέμα, στο τεύχος του Cantina που κυκλοφορεί, μαθαίνουμε αναλυτικά τις συνταγές και όλα τα μυστικά για 10 εμβληματικά κοκκινιστά, για να μαγειρεύουμε άψογα.