Sponsored Content

Στην Ελλάδα σεβόμαστε το ελαιόλαδο, γιατί ξέρουμε τι σημαίνει η κάθε του σταγόνα

Η φύση, ο άνθρωπος και το ελαιόλαδο

Το  ελαιόλαδο,  εκτός  από βασικό συστατικό  της ελληνικής  διατροφής, είναι  άρρηκτα  συνδεδεμένο  με  την  καλή  υγεία,  την  ιστορία,  τον  πολιτισμό, τις παραδόσεις  και  την  θρησκευτική κουλτούρα αυτού του τόπου. Το ελαιόλαδο ζει στις αναμνήσεις μας από την πρώτη στιγμή που συνειδητοποιούμε την ύπαρξη μας μέχρι το τέλος αυτής, αλλά και σε όλες τις ενδιάμεσες μεγάλες, μικρές, καλές κι άσχημες στιγμές.

Το ελαιόλαδο, είναι ριζωμένο στον ψυχισμό του Έλληνα όπως η ελιά είναι καλά ριζωμένη στην ελληνική γη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μια γη ευλογημένη, εύφορη σε καρπούς αλλά και σε ιδέες. Το ελαιόλαδο είναι ένα πολύτιμο δώρο της φύσης στον άνθρωπο, το ‘υγρό χρυσάφι’ του Ομήρου, που δεν είναι ούτε αυτονόητο, ούτε αστείρευτο. Το ελαιόλαδο είναι το θέλημα του καρπού της ελιάς, που το προσφέρει όπου κι όταν μπορεί. Η ελιά χρειάζεται κάποιες προϋποθέσεις για να βγάλει τον καλύτερο καρπό της. Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο για την καρποφορία της ελιάς, αν και είναι ένα δέντρο που αντέχει σε συνθήκες ξηρασίας, η ποσότητα νερού που χρειάζεται για την καρποφορία της είναι περίπου από 600 έως 800 mm βροχής ετησίως που ποικίλλει ανάλογα με τη ποικιλία, τις κλιματικές συνθήκες, το έδαφος και την φάση ανάπτυξης του δέντρου. Ο άνεμος διευκολύνει τη γονιμοποίηση, απομακρύνει την υγρασία, βοηθά στη διασπορά των σπόρων και ενθαρρύνει την ανάπτυξη της ελιάς. Ο κάμπος παρέχει γόνιμο έδαφος που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των ελαιόδεντρων.

Η ποιότητα του εδάφους μπορεί να επηρεάσει την υγεία του δέντρου και την δυνατότητα του να καρποφορήσει. Η ελιά προτιμά ζεστό και ξηρό κλίμα, ενώ η υπερβολική υγρασία και οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να βλάψουν το δέντρο.

Ευτυχώς όλα αυτά τα στοιχεία η ελληνική γη τα πρόσφερε απλόχερα, μέχρι σήμερα.

Οι καιροί αλλάζουν, η γη κουράζεται από την συμπεριφορά του ανθρώπου και δεν λειτουργεί όπως παλαιότερα. Χρειάζεται βοήθεια, την φροντίδα και τον σεβασμό του ανθρώπου. Αυτό βέβαια επηρεάζει και την ελιά που κάνει πιο απαιτητική τη διαδικασία ελαιοπαραγωγής, με τον ανθρώπινο παράγοντα να έχει ρόλο καθοριστικό στην συνέχιση της παράδοσης και της παραγωγής ελαιολάδου.

Η φροντίδα τόσο του εδάφους όσο και του ίδιου του ελαιόδεντρου είναι πια στα χέρια των ίδιων των ανθρώπων, αφού οι καιρικές συνθήκες από μόνες τους δεν ευνοούν πια την ευημερία των ελιών.

Κάθε τόπος και το ελαιόλαδό του

Και το πόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής μας είναι το ελαιόλαδο, δικαιολογείται εύκολα και με το πόσες πολλές περιοχές τις Ελλάδας, παράγουν το δικό τους ελαιόλαδο. Το καλύτερο ελαιόλαδο στην Ελλάδα παράγεται κυρίως σε περιοχές με παράδοση στην ελαιοκαλλιέργεια , όπως η Κρήτη (Ηράκλειο, Χανιά, Λασίθι, Ρέθυμνο), η Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Τριφυλία, Ηλεία, Λακωνία,) άλλα και νησιά όπως Κέρκυρα και Λέσβος. Όλες περιοχές με εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο με μικρές διαφορές στην γεύση και στο άρωμα.

Θέλημα του ανθρώπου, της γης, του καρπού

To θέλημα του καρπού της ελιάς, είναι να καταφέρνει πάντα να βρίσκει το δρόμο του στην καθημερινότητα, τις γιορτές και τις παραδόσεις μας. Αυτό το θέλημα υπακούει και η Χρυσελιά, που με σεβασμό στους Έλληνες παραγωγούς και στο περιβάλλον συλλέγει ελαιόλαδο από όπου η φύση επέλεξε να το προσφέρει, για να το φέρνει απευθείας στο πιάτο μας.