milokopi_anoigma
clock icon
1:30'

Φιλέτο μυλοκόπι με καρύδια και σταφίδες

Υλικά

  • 400 γρ. φιλέτο μυλοκόπι σε 2-3 κομμάτια
  • 1 μέτριο λεμόνι
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
  • 3 κουτ. σούπας καρύδια, χοντροκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι

Μια συνταγή από τη Βόρεια Ελλάδα, που συνδυάζει τη φρεσκάδα της θάλασσας με τη γήινη γεύση των ξηρών καρπών και τη γλύκα της σταφίδας

Σε ένα πιάτο αλατίζουμε τα φιλέτα από το μυλοκόπι και στύβουμε από πάνω το λεμόνι. Αφήνουμε σκεπασμένο στην άκρη για 1 ώρα.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, τινάζουμε τα φιλέτα από το ζουμί που έχουν κατεβάσει και τα ροδίζουμε και από τις δύο πλευρές. Αφαιρούμε τα φιλέτα από το τηγάνι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.

Σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και προσθέτουμε το κρασί. Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζουμί που έχουν κατεβάσει τα ψάρια κατά το μαρινάρισμα, τις σταφίδες, τα καρύδια, το ξίδι και μισό φλιτζάνι νερό.

Δίνουμε μια βράση και προσθέτουμε τα φιλέτα του ψαριού. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά με καπάκι μέχρι να πήξει η σάλτσα. Στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό και, αν χρειαστεί, επιπλέον χυμό λεμόνι. Σερβίρουμε αμέσως.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα πιάτο αλατίζουμε τα φιλέτα από το μυλοκόπι και στύβουμε από πάνω το λεμόνι. Αφήνουμε σκεπασμένο στην άκρη για 1 ώρα.

Βήμα 2

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, τινάζουμε τα φιλέτα από το ζουμί που έχουν κατεβάσει και τα ροδίζουμε και από τις δύο πλευρές. Αφαιρούμε τα φιλέτα από το τηγάνι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.

Βήμα 3

Σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα και προσθέτουμε το κρασί. Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζουμί που έχουν κατεβάσει τα ψάρια κατά το μαρινάρισμα, τις σταφίδες, τα καρύδια, το ξίδι και μισό φλιτζάνι νερό.

Βήμα 4

Δίνουμε μια βράση και προσθέτουμε τα φιλέτα του ψαριού. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά με καπάκι μέχρι να πήξει η σάλτσα. Στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό και, αν χρειαστεί, επιπλέον χυμό λεμόνι. Σερβίρουμε αμέσως.