Στις 11 Ιανουαρίου 2025, στο θρυλικό εστιατόριο Blue Hill at Stone Barns στο Tarrytown της Νέας Υόρκης ξέσπασε φωτιά που προκλήθηκε από συσκευή μαγειρέματος. γύρω στις 3 π.μ. και επεκτάθηκε στους δύο πρώτους ορόφους του κτιρίου. Χάρη στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Ωστόσο, το εστιατόριο, ο χώρος εκδηλώσεων και η φάρμα παραμένουν προσωρινά κλειστά για την αποκατάσταση των ζημιών.

Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από το instagram του chef Dan Barber, ο οποίος δήλωσε: «Μια μικρή πυρκαγιά ξέσπασε πίσω από την κουζίνα νωρίτερα σήμερα το πρωί. Δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό που περνούν τόσοι πολλοί φίλοι και οι οικογένειές μας στην Καλιφόρνια. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Τα κτίρια είναι άθικτα και οι ζημιές έχουν περιοριστεί. Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε τη φυσική ζημιά, αλλά όχι πολύ νωρίς για να νιώσουμε ευγνωμοσύνη. Είμαστε ευγνώμονες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Pocantico Hills, μια εθελοντική δύναμη δώδεκα πολύ γενναίων γειτόνων που ανταποκρίθηκαν στις 3 το πρωί. Ευγνώμων στις ομάδες από τις γύρω πόλεις, μέχρι σήμερα το πρωί εντελώς άγνωστες σε μένα, ήταν εδώ, περισσότεροι από 60 μαχητές που πάλευαν γενναία για να περιορίσουν μια πιθανή καταστροφή. Χρωστάμε σε αυτούς τους ανώνυμους -και μέχρι τώρα για εμάς, αφανείς εθελοντές- τα πάντα. Είμαστε ευγνώμονες για την πέτρα στο Stone Barns, την οποία έχουμε γιορτάσει για την ομορφιά της, αλλά ποτέ για τη δύναμή της. Η φωτιά δεν διείσδυσε ποτέ σε αυτά τα ιστορικά κτίρια, επειδή η πέτρα (και πολύ μπετόν) ήταν απίστευτα δυνατή απέναντι στις φλόγες. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να καθαρίσουν και να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Περισσότερα σύντομα».

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dan Barber (@chefdanbarber)

Ο Dan Barber, δήλωσε ότι τα κτίρια είναι ακέραια και οι ζημιές περιορισμένες, αλλά είναι νωρίς για πλήρη εκτίμηση. Η ομάδα του εστιατορίου έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες αποκατάστασης ώστε να επιστρέψει στη λειτουργία το συντομότερο δυνατόν. Παρά το περιστατικό, η ομάδα του Blue Hill παραμένει αισιόδοξη και δεσμεύεται να συνεχίσει την αποστολή της στην προώθηση της βιώσιμης γαστρονομίας.

Νωρίς το πρωί της επόμενης ημέρας ο Dan Barber μέσα από τα instragram stories έδειξε όλη την ομάδα της κουζίνας να καθαρίζει επιμελώς. Ενώ το βράδυ, δύο ημέρες μετά την πυρκαγιά, οργανώθηκε ένα «οικογενειακό γεύμα» στο οποίο συμμετείχαν όλα τα μέλη της ομάδας καθώς και όλοι όσοι βοήθησαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Οι πυροσβέστες έλαβαν το θερμότερο χειροκρότημα.

Ποιο είναι το Blue Hill: Το Εμβληματικό Εστιατόριο που Επαναπροσδιόρισε τη Γαστρονομία

Το Blue Hill at Stone Barns είναι γνωστό για τη δέσμευσή του στη βιωσιμότητα και την προσέγγιση «από το αγρόκτημα στο πιάτο». Βρίσκεται μέσα στο Stone Barns Center for Food and Agriculture, έναν οργανισμό που προωθεί τη βιώσιμη γεωργία και την εκπαίδευση γύρω από τη διατροφή. Το εστιατόριο δεν διαθέτει παραδοσιακό μενού αλλά προσφέρει μια εμπειρία γνωστή ως «Grazing, Rooting, Pecking», κατά την οποία οι επισκέπτες απολαμβάνουν πιάτα βασισμένα στις πιο φρέσκες, εποχιακές πρώτες ύλες, πολλές από τις οποίες καλλιεργούνται στις φάρμες του χώρου.

Από το 2004, το εστιατόριο και η φάρμα του έχουν λάβει πολυάριθμες διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο αστεριών Michelin και 1 πράσινο αστέρι, έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στη λίστα των World’s 50 Best Restaurants και χαίρει αναγνώρισης από διεθνείς γαστρονομικούς οδηγούς. Σήμερα, αποτελεί σύμβολο της βιώσιμης γαστρονομίας και της φιλοσοφίας Farm-to-table, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση μας με την τροφή.


Φωτογραφία: www.stbeex.com, photographer: @Daniel_Krieger

Η Φιλοσοφία του Dan Barber στο βιβλίο του The Third Plate: Field Notes on the Future of Food

Ο Dan Barber, που στην Ελλάδα έγινε γνωστός από τη σειρά του Netflix Chef’s table (πρώτη σεζόν, δεύτερο επεισόδιο), μέσω του έργου του επιδιώκει να δείξει ότι η καλή τροφή ξεκινά από τη φροντίδα του εδάφους και καταλήγει στη δημιουργία αξέχαστων πιάτων, εμπνέοντας σεφ και καταναλωτές να σκεφτούν τη διατροφή ως μέσο αλλαγής. Στο βιβλίο του «The Third Plate: Field Notes on the Future of Food» οι σημειώσεις για το μέλλον του φαγητού αναφέρουν μεταξύ άλλων:
– Το μεγαλύτερο μάθημα ήρθε με τη συνειδητοποίηση ότι το καλό φαγητό δεν μπορεί να περιοριστεί σε μεμονωμένα συστατικά. Απαιτεί ένα πλέγμα σχέσεων για να το υποστηρίξει»
– Στη βιασύνη για τη βιομηχανοποίηση της γεωργίας, έχουμε χάσει την κατανόηση, που ενυπάρχει από την αρχή της γεωργίας, ότι η τροφή είναι μια διαδικασία, ένας ιστός σχέσεων, όχι ένα μεμονωμένο συστατικό ή εμπόρευμα.

Φωτογραφία Εξωφύλλου: Blue Hill Facebook