Στο εστιατόριο Βουλκανιζατέρ στο Κουκάκι, η κορυφαία ακουστική εμπειρία συνδυάζεται με δημιουργικά κοκτέιλ και πιάτα με σύγχρονο γευστικό προφίλ.
Φθάνω στο Βουλκανιζατέρ στην οδό Οδυσσέα Ανδρούτσου 17 στο Κουκάκι μια Πέμπτη βραδύ. Έξω από το εστιατόριο συναντώ τη Νεφέλη Οφέλια Σαχβεντιάν. Μια εκ των τριών ιδιοκτήτων. Οι υπόλοιποι δυο είναι ο Γιάννης Σαλπέας και ο Ανδρέας Παπαδημητρακόπουλος. Μου εξηγεί με λεπτομέρειες τον χαρακτήρα ενός Hi –Fi Bar. Με αυτούς τους ορούς συστήθηκε στο αθηναϊκό κοινό εδώ και περίπου ένα μηνά το Βουλκανιζατέρ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σαν ένα Hi-Fi Bar Restaurant πιστό στις ιστορικές καταβολές του ιδιώματος των εν λόγω Bar όπως αυτά ξεκίνησαν τη δεκαετία του 50 στην Ιαπωνία. Το Βουλκανιζατέρ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον καθαρό και υψηλής ποιότητας ήχο που δεν παρεμβάλλεται ενοχλητικά στις συνομιλίες των θαμώνων, χωρίς όμως να αφομοιώνει τις αυστηρές γραμμές ενός listening bar όπου ακόμη και οι ομιλίες εκεί θυσιάζονται στον βωμό της ακρόασης σύμφωνα με τα ιαπωνικά πρότυπα. Music Selectors, Dj’s και παραγωγοί θα εναλλάσσονται εδώ τακτικά αγγίζοντας ένα ευρύ μουσικό φάσμα. Από soul, disco και Brazilian funk μέχρι τους ήχους του σήμερα σε ένα αέναο μουσικό ταξίδι.
Σε ένα παλιό βουλκανιζατέρ λοιπόν που συνδυάζει με επιτυχία όλα εκείνα τα ευδιάκριτα χαρακτηριστικά από την προηγουμένη χρήση του σε τοίχους και οροφή, σε συνδυασμό με κουρτίνες και καναπέδες σε πορφυρό χρώμα, τραπέζια και καρέκλες που θυμίζουν σχολικές τάξεις αλλά και έντονο inox σε μια ετεροκλήτου βιομηχανικού χαρακτήρα προσαρμογή, το «Βουλκανιζατέρ» άνοιξε τις πόρτες του σαν ένας χώρος που εκφράζει τη νέο – μπιστρονομική τάση συνδυάζοντας την τέχνη του φαγητού με τη ζωντανή του ατμόσφαιρα τη μουσική και τα κοκτέιλ. Μια λίστα με έξι συνθέσεις που επιμελείται ο Χρήστος Βαγενάς από το Noema της Μυκόνου με ονόματα διάσημων ελαστικών και ιδέες όπως το BREMBO. Ένα negroni με κουμκουάτ και δεντρολίβανο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στο γαστρονομικό κομμάτι ο εμπνευστής του μενού σεφ Θωμάς Μάτσας (στην Αθήνα τον συναντάμε ξανά στην Striggla στο Μαρούσι και στο Pâppu στο Περιστέρι) και ο άνθρωπος που ευθύνεται για την καθημερινή υλοποίηση του Παναγιώτης Σαρρής, παρουσιάζουν μια ενιαία κάρτα χωρίς διαχωρισμούς κατηγοριών με είκοσι συνθέσεις στο σύνολο τους και όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες γαστρονομικές επιταγές σε μια πρωτεύουσα που αγαπά κάθε τι παραδοσιακό μπολιασμένο με διεθνείς επιρροές σε υλικά και τεχνοτροπίες. Τα ψητά καρότα συνδυάζονται εδώ με γιαούρτι εμπλουτισμένο με φιστικοβούτυρο, και τσιμιτσούρι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα παντζάρια με τσαλαφούτι και πορτοκάλι ενώ μια σούπα κολοκύθας ήρθε μπροστά μας με έντονα τα αρώματα του τζίντζερ, και παλαιωμένη γραβιέρα. Στις «αλοιφές» για το ξεκίνημα του δείπνου θα συναντήσετε και ένα απολαυστικό Οψυμοτύρι Παρνασσού (ένα όξινο μαλακό τυρί φτιαγμένο από πρόβειο στραγγιστό γιαούρτι της περιοχής με τη προσθήκη τρίμματος φέτας και αλατιού) με κηρήθρα. Στο μενού υπάρχουν πιάτα όπως τα παραδοσιακά κεφτεδάκια με δυόσμο και γιαούρτι μυρωδικών, τηγανητά κολλάρα από σφυρίδα με χειροποίητη ταρτάρ αλλά και συνθέσεις που τονίζουν την ανάδειξη άγνωστων στα τραπέζια της Αθήνας μέχρι πρόσφατα πρώτων υλών, όπως είναι η μπολονέζ προβατίνας με πεκορίνο Αμφιλοχίας.
Υπάρχουν πιάτα που έχουν γινεί ήδη all star επιλογές όπως το ψητό κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής με ένα spicy και αρωματικό γλάσο. Χάρηκα πολύ την εύχυμη και γευστική σάρκα του αλλά προπάντων τα σφιχτοδεμένα οστά του. Το συνόδευαν επίσης ψητά λαχανάκια Βρυξελλών. Δεν μπορώ όμως να μη σταθώ σε δύο πιάτα όπου η πικάντικη παλαιωμένη φέτα έπαιζε κυρίαρχο ρόλο και παρατηρούσα να υπάρχουν σε κάθε τραπέζι. Μιλώ για το γιουβέτσι με κομμάτια από μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο και τις ταλιατέλες με πέστο από φιστίκια Αιγίνης.
Κάποια στιγμή την προσοχή μου κέρδισε μια ουρά αστακού με τηγανητές πατάτες . Ένα πιάτο που διόλου δεν συνάδει με όσα σας περιέγραψα πριν. Χαίρομαι που στις μικρό αλλαγές που θα ακολουθήσουν στις αρχές του επόμενου μήνα δεν θα βρίσκεται στον κατάλογο σύμφωνα με τον σεφ Μάτσα, ενώ πιάτα με χειμωνιάτικο χαρακτήρα, όπως ένας μαύρος χοίρος με κάστανα και μανιτάρια αλλά και ένα μαγειρευτό ψάρι με έντονες γαλλικές επιρροές στην παρασκευή του θα βρουν τη θέση τους στο μενού.
Ο Γιώργος Ζερβογιάννης head Sommelier και νικητής του Πανελλήνιου διαγωνισμού οινοχοών για το 2024, εκτός από τη μεταφορά της γνώσης του στον οινικό σχεδιασμό του καταλόγου, αποδείχθηκε και ένας εξαίρετος οικοδεσπότης συνεπικουρούμενος από μια από τις πιο ανεπιτήδευτα φιλόξενες εστιατορικές ομάδες που έχω συναντήσει το τελευταίο διάστημα.
info
Οδυσσέα Ανδρούτσου 17, Κουκάκι, τηλ: 210 9229186
Κεντρική φωτογραφία: @voulkanizater.ath (via Instagram)