Ώρα να ακολουθήσουμε τη no waste φιλοσοφία στην κουζίνα μας. Το No Waste Challenge ξεκινά αξιοποιώντας τα περισσεύματα από τις σούπες, το κοτόπουλο, τα μπιφτέκια, το μπαγιάτικο ψωμί και άλλες τροφές, έξυπνα και νόστιμα.
O Ιανουάριος, ως πρώτος μήνας κάθε χρονιάς είναι η καταλληλότερη εποχή για να μπούμε στο νέο έτος με το δεξί και να υιοθετήσουμε νέες συνήθειες.
Από τους πιο λογικούς αλλά και συνηθισμένους στόχους είναι, μεταξύ άλλων, η σωστή, καλή διατροφή, η οικονομία, αλλά και η μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος. Και μια φιλοσοφία που φέρνει κοντά γαστρονομία, οικονομία και σεβασμό προς το περιβάλλον είναι η no waste.
To 1o Challenge
Γιατί λοιπόν να μη θέσουμε ένα challenge στον εαυτό μας να εφαρμόσει όσες περισσότερες πρακτικές no waste στην κουζίνα; Ξεκινάμε την πρώτη μέρα του No Waste Challenge αξιοποιώντας τα περισσεύματα από φαγητά που μαγειρέψαμε. Γιατί, σαν ποσότητα ό,τι έχει μείνει δεν επαρκεί από μόνη της για το φαγητό της επόμενης μέρας, αλλά είναι κρίμα να καταλήξει και στα σκουπίδια. Μιας και μπορεί κάλλιστα να καταναλωθεί.
Μετατρέπουμε λοιπόν τα περισσεύματα σε υλικά για τα μαγειρέματα της επόμενης ημέρας!
Τα ζυμαρικά
Περίσσεψαν μακαρόνια; 5 εύκολες και νόστιμες ιδέες για να τα αξιοποιήσετε
5 τρόποι για να προσθέσουμε τα μακαρόνια της προηγούμενης μέρας στις συνταγές μας εύκολα, γρήγορα και δημιουργικά.
Οι φλούδες και τα φύλλα φρούτων και λαχανικών
5 τρόποι για να αξιοποιήσετε τη φλούδα των αχλαδιών
Αν είστε από εκείνους που καθαρίζουν πάντα τα φρούτα, αυτοί είναι πέντε τρόποι αξιοποίησης τη φλούδα τους, ώστε να μην την πετάξετε στα σκουπίδια.
Τσιπς από φλούδες λαχανικών; 6 λαχταριστοί τρόποι για να αξιοποιήσετε τα περισσεύματα
Συνηθίζετε να πετάτε τις φλούδες των λαχανικών σας όταν τα καθαρίζετε; Ακούγεται λογικό, ωστόσο μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα περισσεύματά σας – ή τα απορρίμματά σας. Φτιάξτε νόστιμα σνακ όπως πατατάκια ή βάφλες.
Zero waste μαγειρική: 6 τρόποι για να αξιοποιήσετε τα φύλλα από το κουνουπίδι
Τα φύλλα από το κουνουπίδι είναι ένα μέρος του φυτού που συνήθως πετάμε. Κι όμως υπάρχουν τρόποι να τα εντάξουμε στη μαγειρική μας. Και θα επωφεληθούμε από τα θρεπτικά τους συστατικά και θα μειώσουμε την σπατάλη τροφίμων.
Τα κρεατικά
Σας περίσσεψε κοτόπουλο; 8 νόστιμες συνταγές για να το αξιοποιήσετε
Κομμένο σε κύβους, σε φέτες ή ψιλοκομμένο, το κοτόπουλο αποτελεί ένα εξαιρετικό συστατικό για πολλές συνταγές. Είναι και εύκολο στη διαχείριση και οικονομικό προϊόν.
13 νόστιμες συνταγές με τα μπιφτέκια της προηγούμενης
Τα μπιφτέκια είναι μία από τις πιο εύκολες συνταγές που φτιάχνουμε συχνά στο σπίτι. Συνήθως μαζί με πατάτες ή ρύζι. Αν έχουν περισσέψει μπιφτέκια από την προηγούμενη μέρα (ή ακόμη και κεφτεδάκια ή σουτζουκάκια) μην ανησυχείτε. Έτσι, τα ξαναχρησιμοποιούμε σε δημιουργικές εκδοχές
Οι σούπες
Περίσσεψε σούπα από χτες; Δείτε τι μπορείτε να την κάνετε σήμερα
Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πιάτο από τη σούπα που περίσσεψε; Βεβαίως. Και όχι μόνο με 1, αλλά με 4 διαφορετικούς τρόπους!
Το ψωμί και τα μπισκότα
Zero waste τρόποι για να εκμεταλλευτούμε τα μπισκότα που περίσσεψαν
Έξυπνοι τρόποι για την κατανάλωση μπισκότων, μέχρι το τελευταίο ψίχουλο!
10 λαχταριστοί τρόποι να αξιοποιήσετε το μπαγιάτικο ψωμί
Καθημερινά, η αγορά του ψωμιού είναι απαραίτητη. Σχεδόν πάντα περισσεύει, οπότε καταλήγουμε σε 2-3 ημέρες με μπαγιάτικα κομμάτια ή ακόμα και ολόκληρες φρατζόλες στα σκουπίδια. Βρήκαμε λαχταριστούς τρόπους για να το αξιοποιήσουμε.