Οι περισσότεροι από εμάς, αν δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ξίδι και μαγειρική σόδα στο καθάρισμα, έχουμε τουλάχιστον ακούσει για το πόσο αποτελεσματικός είναι ο συνδυασμός τους και πόσο μας διευκολύνει. Καλύπτουμε μια επιφάνεια με μαγειρική σόδα, ρίχνουμε από πάνω ξίδι, και ο αφρός που δημιουργείται από την αντίδρασή τους αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. Είναι όμως τόσο αποτελεσματικός όσο νομίζουμε;
Σύμφωνα με την επιστήμη, ο συνδυασμός τους δεν κάνει και πολλά τελικά. Η μαγειρική σόδα αντιδρά με το ξίδι και το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί ανθρακικό οξύ. Το ανθρακικό οξύ είναι αρκετά ασταθές, η αποτελεσματικότητά του εξανεμίζεται πολύ γρήγορα, αφού πολύ σύντομα διαχωρίζεται σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα. Μέχρι να γίνει αυτό, το μείγμα μας έχει καθαρίσει στην ουσία ό,τι πρόλαβε να καθαρίσει.
Πότε να χρησιμοποιούμε μαγειρική σόδα και ξίδι;
Αυτό δεν σημαίνει ό,τι δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιούμε στην καθαριότητα αυτή την πρακτική.
Είναι δύο οι βασικές της χρήσεις. Ο αφρός που δημιουργείται από την αντίδραση των δύο αυτών συστατικών, μπορεί να μας βοηθήσει να ξεφορτωθούμε λεκέδες ή, με την πίεση που δημιουργεί, να ξεβουλώσουμε νεροχύτες κλπ. Αλλά, πρέπει να γνωρίζουμε, ότι ή όποια αποτελεσματικότητα του συνδυασμού τους τελειώνει μόλις διαλυθεί και ο αφρός της αντίδρασης. Περισσότερο εξουδετερώνει το ένα το άλλο, παρά ενώνουν τις δυνάμεις τους. Ακόμη καλύτερο και πιο αποτελεσματικό, αναφορικά με το καθάρισμα επιφανειών και σκευών, είναι να χρησιμοποιηθούν χωριστά παρά ταυτόχρονα.