Από τα μισά του Δεκεμβρίου, το προφίλ του εστιατορίου στην Πλατεία Φιλικής Εταιρείας ανανεώθηκε με πολλά καινούργια πιάτα. Διατηρώντας ακέραιο το section με τα φημισμένα premium κρέατα, ο executive chef του ομίλου Αλέξανδρος Σοφιανός πρόσθεσε ενδιαφέροντα μαγειρευτά, σαλάτες, προκλητικά καινούργια κρύα και ζεστά ορεκτικά, ανάμεσά τους και θαλασσινά πιάτα, ευρηματικά side dishes. Αυτή η ανανέωση έκανε το μαγαζί, ας πούμε, πιο «εστιατορικό», με συνέπεια να παίρνει άνετα θέση στην ατζέντα όσων αγαπούν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του και τα καταπληκτικά του κρέατα, αλλά θέλουν και επιπλέον επιλογές.

Με ένα τέτοιο καινούργιο πιάτο, τα Scallops στο Josper με σος από miso, jalapenos, πράσινο μήλο και essalots (κρεμμυδάκια) ξεκινήσαμε εντυπωσιακά το δείπνο μας τρυφερά, αρωματικά, χτένια, με το δόντι να σταματάει στις πολλαπλές υφές και τη γλυκύτητα του miso να ισορροπεί την αλμυρότητα του πιάτου. Kαινούργια πιάτα που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι οι κόκκινες γαρίδες nigiri και οι κόκκινες γαρίδες σαν σασίμι, με κολοκύθι και pop pork.

Πολύ ιδιότυπο πιάτο από το section της pasta fresca, και αυτό καινούργιο, είναι τα φρέσκα καπελέτι με μια φανταστική γέμιση από kobe ταρτάρ, ρικότα και μανιτάρια τρομπέτες και σάλτσα από κρέμα γάλακτος. Παρά τον πλούτο των υλικών, η γεύση είναι λεπτή και τα ζυμαρικά συγκρατούν σωστά τη ζουμερή υφή του πολύτιμου κρέατος. Ανάμεσα στα καινούργια κυρίως πιάτα είναι και το μαγειρευτό wagyu bolognese, ο black cod miso και τα short ribs σιγομαγειρεμένα σε σάλτσα teriyaki.

Εμείς, συνεχίσαμε μ’ ένα από τα αγαπημένα πιάτα του μαγαζιού και ένα από τα πιο ωραία στο είδος του, το ταρτάρ από black angus με μαγιονέζα wasabi, ένα υπέροχο σουσάμι kimchi, λάδι τρούφας, σιρόπι σφενδάμου και σχοινόπρασο. Μαζί με το ψωμί που έρχεται ψημένο στο josper με συνοδεία δικό τους βούτυρο με μεδούλι και μυρωδικά, είναι λόγος από μόνο του για να έρθεις εδώ.

Τα επόμενα πιάτα τα περιμέναμε από το «βαρύ πυροβολικό» του μενού, δηλαδή το κρέας. Ολόκληρο το στήσιμο του εστιατορίου, με τους επιφωτισμούς στρατηγικά τοποθετημένους, ώστε να φωτίζουν τα δυνατά σημεία, οδηγούν το βλέμμα σχεδόν αναγκαστικά στο «κρεοπωλείο» όπου θα πάμε μετά τα πρώτα για να διαλέξουμε με την καθοδήγηση του Τζίμη, του Master Butcher τα κομμάτια του κρέατος που θέλουμε.

Η dark διάθεση της διακόσμησης – μαύρο χρώμα στους τοίχους, μαύρα κεριά στην είσοδο, κόκκινες σειρές led που ορίζουν τα τρία επίπεδα του μαγαζιού και την ακμή των σκαλιών που οδηγούν από το ένα επίπεδο στο άλλο -, εξαιρεί το ψυγείο με τα κρεατικά που φωτίζεται άπλετα. Ο χαρακτηριστικός τοίχος από χρωματιστά τουβλάκια που αφήνει να περνάει το φως που βρίσκεται από πίσω είναι η κύρια πηγή φωτισμού της αίθουσας. Επιλέγουμε ένα Striploin Black Angus Onyx και ένα φιλέτο Black Angus, περνάμε δίπλα από το μπαρ που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το «χασάπικο». Στεκόμαστε για λίγο εποπτεύοντας την αίθουσα. Τριγύρω οβάλ τραπέζια με καναπέδες με καλοβαλμένες παρέες κάποιας ηλικίας και ένα επίπεδο πιο κάτω, ακριβώς στο κέντρο ένα τεράστιο οβάλ μαρμάρινο τραπέζι όπου καθόμαστε και ένα κρυστάλλινο οβάλ βαρύ φωτιστικό από πάνω φωτίζει τα πιάτα που έρχονται.

Καθώς καθόμαστε ο σερβιτόρος ήδη μοιράζει την καινούργια πράσινη σαλάτα Baby gem (ολόκληρα μικρά μαρούλια ) που έχουν ψηθεί από τη μια μεριά πολύ ελαφρά στο josper, κράκερς από κάπαρη, λεπτές φέτες ραπανάκι και ranch dressing (αυγό, σκόρδο, χυμός εσπεριδοειδών). Εξαιρετική ιδέα τα κράκερς κάπαρης και στην υφή και στη γεύση, πολύ ορεκτικό το dressing που ντύνει με την απαραίτητη ένταση το τρυφερό μαρουλάκι. Ίσως η τριμμένη παλαιωμένη παρμεζάνα που καλύπτει τη σαλάτα είναι σε λίγο μεγαλύτερη ποσότητα από την αναγκαία αλλά προσθέτει ένα σπουδαίο άρωμα στο σύνολο.

Το άψογα ψημένο Black Angus Striploin από την Αυστραλία (αρώματα ξηρών καρπών, «ουμαμένια» γεύση) έρχεται με συνοδεία πουρέ πατάτας με φρέσκια μαύρη τρούφα, ολόκληρο παστεριωμένο κρόκο αυγού συν παρμεζάνα και βούτυρο: ρουστίκ, πληθωρικό πιάτο, γεύμα από μόνο του. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή η συνοδεία είναι και το σπανάκι με μανιτάρια σε κρέμα γάλακτος. Πιο ήσυχο πιάτο σε σχέση με το προηγούμενο, επιτρέπει σε όλα τα υλικά να παρουσιάσουν τη δική τους ιδιαίτερη γεύση. Για το φιλέτο αυτό που έχουμε να πούμε, είναι πως κόβεται με το κουτάλι και πως λιώνει στο στόμα σαν βούτυρο – και μάλιστα με μηδενικό λίπος ανάμεσα στις μυϊκές ίνες. Μαστοριά…

Από τα κρεατικά, θα διαλέξετε είτε premium κοπές (ribeye, tenderloin, striploin) από αμερικάνικο Black Angus, και Wagyu Ιαπωνίας και Αυστραλίας, είτε Second cuts – αμερικάνικο Wagyu Hanging tender και Flap από Wagyu Αυστραλίας. Τέλος, έχετε στη διάθεσή σας Big Cuts (tomahawk, Porterhouse, T-bone, Prime Rib) από Wagyu και Black Angus. Τα κρέατα ωρίμανσης δεν αποτελούν μόνιμο κομμάτι του μενού, όμως, κατά καιρούς έρχονται στο μαγαζί όπως έρχεται και ένα σπέσιαλ προϊόν, Wagyu από φάρμα της Βέροιας. Τηλεφωνήστε και μπορεί να είναι η ημέρα σας.

Το καινούργιο γλυκό Semifreddo Tiramisu με ganache από πικρή σοκολάτα και λικέρ Καλούα, είναι ελαφρύ και αρωματικό με ωραία αλκοολική ένταση. Όμως, η Smashed Orange Pie (για 3-4 άτομα) με τραγανή Φλωρεντίνα αμυγδάλου, σαντιγί βανίλια και «χαβιάρι» που κρύβει στην καρδιά της παγωτό αρωματισμένο με βανίλια Μαδαγασκάρης θα συναρπάσει τους fans των γλυκών επιπέδου blockbusters.

Εντυπωσιακή wine list με εκλεκτά κρασιά από τον ελληνικό και το διεθνή αμπελώνα, συν σαμπάνιες και επιδόρπιους οίνους, και αρκετά digestives. Πολλά από τα εκλεκτά κρασιά σερβίρονται στο ποτήρι όπως και σαμπάνιες. Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σ/Κ, o χαρακτηριστικός φωτεινός τοίχος με τα «τουβλάκια» τραβιέται και μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, το μαγαζί μετατρέπεται σε club με μουσικές techno & house και ωράριο μέχρι όπου πάει. Τραπεζάκια έξω για όσους δεν θέλουν να αποχωριστούν τη βουή της πόλης.

info
Πλ. Φιλικής Εταιρίας 14, Κολωνάκι, τηλ. 2107221188

Φωτογραφίες: DRAKOULIS Dry & Raw (facebook)