Μια γευστική συνταγή με βορειοελλαδίτικη καταγωγή για γαρίδες ψημένες στον φούρνο
Υλικά
- 750 γρ. γαρίδες Νο 2
- 2 μεγάλες ντομάτες, σε φέτες
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο σε λεπτές φέτες
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
- 80 γρ. πελτέ ντομάτας
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 60 γρ. μέλι
- 25 γρ. ξίδι βαλσαμικό
- 1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο
- 1 πρέζα ζάχαρη
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
Μερίδες: 4
Για τη μαρινάδα
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη κρατώντας στο σώμα το κεφάλι. Βγάζουμε το μικρό εντεράκι από τη ράχη. Ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ.
Βήμα 2
Σε ένα ταψί στρώνουμε τις φέτες ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο θυμάρι και ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο με 1 κουτ. σούπας από τη μαρινάδα, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και λίγο θυμάρι και απλώνουμε στο ταψί.
Βήμα 3
Ανακατεύουμε τις γαρίδες με την υπόλοιπη μαρινάδα, τις στρώνουμε στο ταψί και ραντίζουμε πάλι με ελαιόλαδο και ρίχνουμε θυμάρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 15΄-20΄.
Συνταγές—Φάνης Μαϊκάντης, Γρηγόρης Χέλμης, Styling—Τζαννής Σιφναίος, Food styling—Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες—Lambros Mentzos Photography