manitaria-anoigma
clock icon
25'

Μανιτάρια πλευρώτους στο τηγάνι με ρετσίνα

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμέναhttps://cantina.protothema.gr/chrisima/symvoules/giati-ta-boukalia-elaioladou-prepei-na-echoun-skouro-chroma/
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, χοντροκομμένο
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ρετσίνα
  • ½ λεμόνι, τον χυμό
  • 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • λίγο μπούκοβο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ένα ορεκτικό που ανοίγει μερακλίδικα τον δρόμο για τα κυρίως, με τον τρόπο των Σαλονικιών

Μανιτάρια: Ξεκινάμε αφαιρώντας τα κοτσάνια από τα μανιτάρια. Αν χρειάζεται να τα καθαρίσουμε, χρησιμοποιούμε μια νωπή πετσέτα ή μια μαλακή βούρτσα ώστε να μην απορροφήσουν νερό και χαλάσει η υφή τους. Τα στεγνώνουμε πάρα πολύ καλά. Αν τα μανιτάρια είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε 2-3 μικρότερα κομμάτια. Κόβουμε τις σκελίδες σκόρδου σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Χοντροκόβουμε τον μαϊντανό.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει καλά. Αλείφουμε τα μανιτάρια με ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και τα τοποθετούμε στο καυτό τηγάνι. Τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια για 3΄-4΄, αφήνοντάς τα να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Προσθέτουμε τις φέτες σκόρδου και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά με μια ξύλινη σπάτουλα. Μόλις τα μανιτάρια πάρουν χρώμα, σβήνουμε με τη ρετσίνα και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε για λίγο τα υγρά να εξατμιστούν, ενώ συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο εάν χρειάζεται. Προσθέτουμε αλάτι, μπούκοβο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ρίχνουμε και λίγο από τον χοντροκομμένο μαϊντανό, ανακατεύοντας καλά.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε τα μανιτάρια με τον υπόλοιπο μαϊντανό και συνοδεύοντας με φρυγανισμένο ψωμί αν θέλουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Μανιτάρια: Ξεκινάμε αφαιρώντας τα κοτσάνια από τα μανιτάρια. Αν χρειάζεται να τα καθαρίσουμε, χρησιμοποιούμε μια νωπή πετσέτα ή μια μαλακή βούρτσα ώστε να μην απορροφήσουν νερό και χαλάσει η υφή τους. Τα στεγνώνουμε πάρα πολύ καλά. Αν τα μανιτάρια είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε 2-3 μικρότερα κομμάτια. Κόβουμε τις σκελίδες σκόρδου σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Χοντροκόβουμε τον μαϊντανό.

Βήμα 2

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει καλά. Αλείφουμε τα μανιτάρια με ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και τα τοποθετούμε στο καυτό τηγάνι. Τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια για 3΄-4΄, αφήνοντάς τα να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τις φέτες σκόρδου και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά με μια ξύλινη σπάτουλα. Μόλις τα μανιτάρια πάρουν χρώμα, σβήνουμε με τη ρετσίνα και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε για λίγο τα υγρά να εξατμιστούν, ενώ συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο εάν χρειάζεται. Προσθέτουμε αλάτι, μπούκοβο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ρίχνουμε και λίγο από τον χοντροκομμένο μαϊντανό, ανακατεύοντας καλά.

Βήμα 4

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε τα μανιτάρια με τον υπόλοιπο μαϊντανό και συνοδεύοντας με φρυγανισμένο ψωμί αν θέλουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography