Μπίρες αφιλτράριστες και απαστερίωτες που μαρτυρούν έμπνευση και μεράκι σε κάθε τους γουλιά, σ’ έναν άνετο, industrial χώρο που ξεφεύγει από τη στενή λογική της κλασικής αστικής μπιραρίας και έχει καταφέρει να βάλει, στοχευμένα, την Ηλιούπολη στον χάρτη του αθηναϊκού night.
Η ελληνική μικροζυθοποιία Paragon Brewery, υπόθεση αυστηρώς οικογενειακή – καθώς απαρτίζεται από τα αδέλφια Παπαδάκη, Ελευθερία και Τάσο, και από τον σύζυγο της Ελευθερίας και έμπειρο ζυθοποιό Γιάννη Ψιμούλη – δίνει, χωρίς πομπώδεις προσπάθειες, επαναλαμβανόμενες αφορμές στους οπαδούς του ζύθου να διατηρούν το ενδιαφέρον τους για τις craft μπίρες, ζωηρό!
Οι λυκίσκοι, όπως πληροφορούμαστε, έρχονται κυρίως από την Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι μαγιές γενικότερα από την Αυστρία και τη Βόρεια Ευρώπη, ενώ οι βύνες από τη Γερμανία. «Έχουμε καταφέρει να φέρουμε στην Ελλάδα κάποια προϊόντα λυκίσκων και μαγιών που παλαιότερα, π.χ. μέχρι και πριν από 5 χρόνια, δε φανταζόμασταν καν ότι θα έρθουν στη χώρα μας» τονίζει ο Γιάννης. Γνώμονας και κριτήριο επιλογής σε όλη αυτή τη διαδικασία, «ήταν και εξακολουθεί να είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα» λέει ο Τάσος «οπότε κοιτάμε να έχουμε τις εκλεκτότερες πρώτες ύλες, πάντα από τους καλύτερους στην πιάτσα, οι οποίες και θα μας δώσουν την έμπνευση για την εκτέλεση των συνταγών μας αλλά και την εγγύηση για το αποτέλεσμα που θέλουμε».
Από την παραγωγή στην κατανάλωση
Έτσι, λοιπόν, από τα 20 ανοξείδωτα βρυσάκια του πάντα δραστήριου taproom της Paragon «τρέχουν» σταθερά, 15-17 μπίρες δικές τους αλλά και 3 guest, από Ελλάδα και εξωτερικό. Μια ποικιλία από πιο πικρές, πιο γλυκές, πιο ξινές, πιο ήπιες ή πιο αρωματικές μπίρες, που καταναλώνονται επί τόπου και εναλλάσσονται συνεχώς, ανάλογα με την εποχή, την ανάγκη πειραματισμού και ανανέωσης, τις εμπνεύσεις και τις απαιτήσεις του κοινού. Μοναδικές εξαιρέσεις, οι 4-5 βασικές μπίρες ροής που παραμένουν σταθερά στον κατάλογο της μικροζυθοποιίας και για τις οποίες δίνεται, επιπλέον, η δυνατότητα επιτόπου εμφιάλωσης (σε μπουκάλια του 1 λίτρου), ώστε να μπορεί κάποιος να τις απολαύσει στο σπίτι του (αντέχουν στο ψυγείο μέχρι και ένα μήνα χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση ή το άρωμά τους).
Στο «παιχνίδι» της παραγωγικής διαδικασίας, προστέθηκαν τελευταία και τα μεγάλα δρύινα βαρέλια από ρούμι ή bourbon, μέσα στα οποία η μπίρα αφήνεται να ωριμάσει για περίπου έναν χρόνο, έως ότου πάρει από τα αποστάγματα τα αρώματά τους. Αν και δεν έχουν ακόμα τα βαρέλια ανοιχτεί, ωστόσο «εφ’ όσον το αποτέλεσμα μας βρει σύμφωνους, ίσως καταφέρουμε να σερβίρουμε τις βαρελίσιες μπίρες μας, στα γενέθλια της Paragon, στις αρχές του Δεκέμβρη. Ίσως τότε, να προλάβουμε, ακόμα, και να βγάλουμε μία επετειακή μπίρα σε μπουκάλι» αποκαλύπτει η Ελευθερία η οποία ήδη μαζί με την υπόλοιπη ομάδα σχεδιάζει ένα τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων για τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του μαγαζιού (στις 6, 7 και 8 Δεκεμβρίου).
Μαζί τους θα γιορτάσουν, όπως άλλωστε έχει πλέον καθιερωθεί σταθερά μία φορά το μήνα, γνωστά streetfoodάδικα της Αθήνας τα οποία σε εναλλασσόμενες και pop up εμφανίσεις, στήνουν τους πάγκους με τους φούρνους ή τις σχάρες τους, έξω από το ζυθοποιείο (καιρού επιτρέποντος), ετοιμάζοντας από ζουμερά burgers, μέχρι sandos και πίτσα. «Είναι επιχειρήσεις, όπως, μεταξύ άλλων, το caprus, το Pizza Dough, ή το Tarantino Burgers που ταιριάζουν απόλυτα στη δική μας φιλοσοφία, που επενδύουν στις νόστιμες και ποιοτικές πρώτες ύλες και που οι γεύσεις τους δένουν καταπληκτικά με τις δικές μας μπίρες» σημειώνει.
Τη λίστα με τα pop up events που κατά καιρούς φιλοξενεί στην ευρύχωρη σάλα της η ομάδα της Paragon, συμπληρώνουν τα live από rock μπάντες, τα stand up comedy shows μέχρι και το πρώτο τουρνουά mini golf σε ζυθοποιείο που φιλοξένησε στο taproom της πριν από λίγο καιρό.
Μπίρες και ντελίβερι με θέα στα καζάνια
Εκεί που κάποτε στεγαζόταν το μεγάλο, συνοικιακό σιδηρουργείο, κάπου στα σύνορα μεταξύ Ηλιούπολης και Αγίου Δημητρίου, ο Γιάννης, ο Τάσος και η Ελευθερία, είδαν την προοπτική ενός χώρου που θα μπορούσε άνετα να δώσει σχήμα και οντότητα στο επιχειρηματικό τους όραμα. «Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ζυθοποιείο ανοιχτό στο κοινό, έναν χώρο που μιξάρει κάτω από την ίδια στέγη, την παραγωγή με την κατανάλωση και δίνει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να παρακολουθούν το ταξίδι της μπίρας τους πριν ακόμα αυτή τρέξει από την κάνουλα στα ποτήρια τους» εξηγεί η Ελευθερία.
Έτσι, λοιπόν, η ομάδα της Paragon, διατηρώντας την industrial αισθητική του χώρου με τις τσιμεντένιες επιφάνειες, τις βαριές μεταλλικές πόρτες και τους παλιούς γερανούς με τις τροχαλίες που κυριολεκτικά κρέμονται πάνω από το κεφάλι μας, φέρνει σε πρώτο πλάνο πίσω από τις πανύψηλες τζαμαρίες, τα βαριά, μεταλλικά καζάνια του ζυθοποιείου της, μετατρέποντάς τα σε αντικείμενο θέασης εκείνων που απολαμβάνουν την μπίρα τους στο taproom. «Μάλιστα, αν είσαι τυχερός και έρθεις σε μέρα ή ώρα που τα καζάνια μας δουλεύουν και βράζουν τις μπίρες μας, θα γίνεις μάρτυρας της όλης διαδικασίας και θα απολαύσεις τα μεθυστικά αρώματα που αναδύονται από το ζυθοποιείο» λέει ο Τάσος.
Ένα ακόμα fun fact που παρατηρούμε στο taproom της Paragon, είναι ότι εδώ δεν θα δούμε να κυκλοφορούν ποτέ σερβιτόροι. Η τακτική που ακολουθείται είναι αυτή του self service και αυτό για να μπορεί ο πελάτης να επισκέπτεται ο ίδιος την μπάρα και να ανακαλύπτει με τη βοήθεια του ζυθοποιού την μπίρα που του ταιριάζει. Επίσης, μία ακόμα «βροντερή» απουσία είναι και αυτή της πολιτικής των κρατήσεων: Δε γίνονται κρατήσεις ούτε στο taproom ούτε στο ζυθοποιείο το οποίο άλλωστε είναι και επισκέψιμο από το κοινό μία φορά τον μήνα. Όσο για την περίπτωση που θελήσουμε να «τσιμπήσουμε» κάτι, μπορούμε πολύ απλά να παραγγείλουμε με ντελίβερι το φαγητό της αρεσκείας μας, είτε ακόμα και να…φέρουμε φαγητό ή σνακς από το σπίτι (το μαγαζί δεν έχει κουζίνα παρά τα αρχικά πλάνα). Όπως και να ‘χει αλλά και όπως έχει μέχρι σήμερα δείξει η ιστορία, παραπονεμένος από την Paragon δύσκολα φεύγει κανείς!
info
Λεμεσού 3, Ηλιούπολη, τηλ. 6981947030