Όσο και αν αγαπάμε τα λαχανικά, όσο και αν λατρεύουμε συγκεκριμένες συνταγές τους, η επανάληψη στον τρόπο που τα μαγειρεύουμε ή τα σερβίρουμε, εύκολα κουράζει και τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος, κάποια στιγμή να θελήσουμε να τα βγάλουμε, ακόμα και εντελώς, από τη διατροφή μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, ώστε να συνεχίσουμε να τα απολαμβάνουμε στο καθημερινό μας τραπέζι, χωρίς την αίσθηση της άνοστης και επαναλαμβανόμενης μαγειρικής ρουτίνας; Να τα κάνουμε τσιπς. Να δοκιμάσουμε τη νόστιμη, τραγανή και συνήθως αλμυρή εκδοχή τους, ψήνοντάς τα στον φούρνο ή στο air fryer για μερικά μόλις λεπτά και συνοδεύοντάς τα ως σνακ, με δροσερά dip, τυρένιες αλοιφές ακόμα και με σαλάτες ή με πικάντικα αλλαντικά.

Τσιπς από κολοκύθι
Μπορεί να έφυγε το καλοκαιράκι, όμως κάθε εποχή είναι κατάλληλη για σπιτικά τσιπς κολοκυθιού, καθώς συνοδεύουν ιδανικά τα light μεσημβρινά ή βραδινά μενού μας, και ακόμα καλύτερα, δίπλα σε ένα παγωμένο ποτήρι μπίρας. Η συγκεκριμένη συνταγή απαιτεί ξίδι βύνης ( φτιάχνεται από μπίρα που έχει υποστεί ζύμωση) και θαλασσινό αλάτι για έξτρα νοστιμιά. Το ξίδι βύνης χαρίζει στα τσιπς μια ελαφριά γλυκάδα, ωστόσο αν προτιμάμε τις πιο έντονες γεύσεις, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μηλόξιδο ή λευκό ξίδι.

Τσιπς λαχανικών
Νόστιμα, γεμάτα θρεπτικά συστατικά και με λιγοστές θερμίδες, τα τσιπς λαχανικών μπορούν να αντικαταστήσουν εύκολα τα κλασικά βιομηχανικά πατατάκια. Επιλέγουμε καρότα, κολοκύθα, γλυκοπατάτα, παντζάρια, κολοκύθια και μελιτζάνες και ετοιμάζουμε ένα τραγανό μωσαϊκό λαχανικών γρήγορα και απλά, τηγανίζοντάς τα στο ηλιέλαιο ή ψήνοντάς τα στο φούρνο. Προσοχή όμως: Δεν ψήνουμε όλα τα λαχανικά μαζί, καθώς ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανά περίσταση (π.χ. οι μελιτζάνες και οι γλυκοπατάτες χρειάζονται περισσότερο χρόνο σε σχέση με τα καρότα, τα παντζάρια και τα κολοκύθια).

Τσιπς παντζαριού
Μία όχι και τόσο διαδεδομένη συνταγή με παντζάρι που όμως αποδεικνύεται, στην πράξη, ένα νόστιμο και έξυπνο σνακ που μας χορταίνει υγιεινά. Συνοδεύουν καταπληκτικά τα burgers, ως εναλλακτική λύση απέναντι στην κλασική τηγανιτή πατάτα ή γλυκοπατάτα. Στη συγκεκριμένη συνταγή, τα τσιπς παντζαριού συνδυάζονται με burger που αντί για μοσχαρίσιο μπιφτέκι, «κλείνει» στα ψωμάκια του, παναρισμένο μανούρι, μανιτάρια πλευρώτους και πέστο πιπεριάς.

Πατατάκια BBQ
Σπιτικά πατατάκια BBQ με ακαταμάχητη νοστιμιά που φτιάχνονται με μόλις 6 υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας: ζάχαρη, κρεμμύδι και σκόρδο σε σκόνη, πάπρικα, τσίλι και αλάτι. Η πιο εύκολη, γευστική και γρήγορη λύση σε κάθε πάρτι ή κάθε φορά που έχουμε όρεξη για μια ταινία στο σπίτι ή ακόμα και τις απογευματινές ώρες που οι λιγούρες κάνουν την εμφάνισή τους. Ταιριάζουν καταπληκτικά με δροσερή sauce γιαουρτιού, με dip μαγιονέζας- μουστάρδας ή λιωμένου cheddar, αλλά και με μία πικάντικη μεξικάνικη σάλτσα ντομάτας.

Πατατάκια στη φριτέζα αέρος
Μία πιο υγιεινή και γρήγορη εκδοχή των κλασικών τσιπς πατάτας είναι αυτή, στην φριτέζα αέρος. Ένα μυστικό για να γίνουν έξτρα τραγανά τα πατατάκια μας, είναι να τα κόψουμε σε πολύ λεπτές, σχεδόν διάφανες, φέτες στο μαντολίνο και να τα ψήσουμε λίγο παραπάνω χρόνο, από τον προτεινόμενο, στο air fryer. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ψήνουμε εκεί και άλλα λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, γλυκοπατάτες και καρότα.