Αφράτο, γλυκό και απόλυτα σπιτικό. Λέξεις που περιγράφουν με ακρίβεια το ψωμί που θα θέλαμε να αγκαλιάζει τα υλικά στο αγαπημένο και λαχταριστό σάντουιτς της ημέρας. Μια συνταγή για 2 μικρά καρβέλια ψωμιού που έχουν το μέλι και το γάλα ως βασικά συστατικά, με γεύση γλυκύτερη από το κλασικό ψωμί. Κόβονται ίσα ίσα σε φέτες για τοστ, μεγάλες και κυρίως χορταστικές. Η διαδικασία είναι απλή και αξίζει να προσπαθήσετε, ακόμα και αν δεν έχετε φτιάξει ποτέ ψωμί στο σπίτι. Άλλωστε «το σπιτικό» είναι τάση: υγιεινό και αναμφίβολα οικονομικό, μας βάζει στον πειρασμό να το δοκιμάσουμε. Απολαύστε το σκέτο, απλώστε βούτυρο, κότατζ ή συνοδεύστε με οποιοδήποτε μαλακό τυρί και βάλτε από πάνω μια κουταλιά από το αγαπημένο σας μέλι.

Δείτε παρακάτω τη συνταγή:

Μελόψωμο
Υλικά
2 φακελάκια (7 γραμμάρια το καθένα) ξηρή μαγιά
2 1/2 φλιτζ. ζεστό πλήρες γάλα (43°-46°C)
1/3 φλιτζ. μέλι
1/4 φλιτζ. βούτυρο, λιωμένο
2 κουτ. γλυκού αλάτι
7 έως 8 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ, διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό γάλα. Προσθέτουμε το μέλι, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι και 5 φλιτζ. αλεύρι. Χτυπάμε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι, σε ποσότητες των 1/2 φλιτζανιού, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία και ελαστική για περίπου 6-8 λεπτά. Στη συνέχεια, τη μεταφέρουμε σε ένα βουτυρωμένο μπολ και την αναποδογυρίζουμε μια φορά ώστε να βουτυρωθεί από όλες τις μεριές. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα.

Χτυπάμε τη ζύμη για να φύγει ο αέρας και φτιάχνουμε 2 καρβέλια. Τα βάζουμε σε 2 βουτυρωμένες φόρμες ψωμιού 23×12 εκ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τα να φουσκώσουν ξανά μέχρι να διπλασιαστούν, για περίπου 30 λεπτά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Αν τα καρβέλια σκουρύνουν πολύ γρήγορα, καλύψτε τα ελαφρά με αλουμινόχαρτο. Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από τις φόρμες και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Tips

-Μαγιά: Μπορείτε να καταλάβετε ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί όταν αρχίσει να βγάζει φουσκάλες και το γάλα γίνεται αφρώδες.
-Πλήρες γάλα: Σιγουρευτείτε ότι το έχετε ζεστάνει πριν το χρησιμοποιήσετε.
-Βούτυρο: φροντίστε να το έχετε λιώσει πριν το αναμείξετε με τα υπόλοιπα υλικά.
-Αλάτι: Μην το παραλείψετε. Ισορροπεί τη γλυκύτητα από το γάλα και το μέλι ενώ παράλληλα βοηθά τη ζύμη να φουσκώσει.
-Αλεύρι: Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής άλεσης.
-Αποθήκευση: Κόψτε το σε φέτες και βάλτε τις σε σακουλάκι τροφίμων ή σε δοχείο που κλείνουν αεροστεγώς. Για συντήρηση μεγαλύτερης διάρκειας, η καλύτερη πρακτική είναι να αποθηκεύσετε τις φέτες στην κατάψυξη έως και 3 μήνες.

3 ερωτήσεις για το μελόψωμο

Γιατί δεν φουσκώνει η ζύμη;
Αν και αυτή η συνταγή για ψωμί με μέλι είναι αρκετά απλή, μερικές φορές η ζύμη μπορεί να μην συμπεριφέρεται όπως περιμένετε. Ο πιο συνηθισμένος λόγος που η ζύμη δεν φουσκώνει είναι η παλιά μαγιά ή το ότι διαλύθηκε σε πολύ ζεστό υγρό. Η μαγιά πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό και ξηρό μέρος, και προτιμάει χλιαρή θερμοκρασία για να ενεργοποιηθεί.

Γιατί το ψωμί ξεφούσκωσε;
Γιατί πιθανότατα φούσκωσε υπερβολικά κατά το ψήσιμο. Ο λόγος; Χρησιμοποιήσατε πολλή μαγιά ή ο φούρνος είχε λανθασμένη θερμοκρασία. Μόλις το ψωμί διπλασιαστεί σε μέγεθος, προχωρήστε στο επόμενο βήμα για να μην φουσκώσει υπερβολικά και στη συνέχεια ξεφουσκώσει μέσα στον φούρνο.

Πότε το ψωμί είναι έτοιμο;
Ο πιο εύκολος τρόπος να ελέγξετε αν το ψωμί είναι έτοιμο είναι να το χτυπήσετε. Όταν το ψωμί έχει αποκτήσει χρυσοκάστανο χρώμα, ανοίξτε την πόρτα του φούρνου και χτυπήστε ελαφρά την επιφάνειά του με μια ξύλινη κουτάλα. Αν ακούγεται κούφιος ήχος, το ψωμί είναι έτοιμο.