Νόστιμη, θρεπτική και χωρίς γλουτένη, η κινόα έχει κερδίσει επάξια μια θέση στη σύγχρονη κουζίνα. Λόγω της ευελιξίας της μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει τροφές όπως το ρύζι, την πατάτα ή τα ζυμαρικά, ενώ προσφέρει πολλαπλά διατροφικά οφέλη. Μάλιστα, ο FAO την έχει αναγνωρίσει ως μια από τις καλλιέργειες που θα συμβάλουν στην επισιτιστική ασφάλεια του μέλλοντος.

Η κινόα με την επιστημονική ονομασία Chenopodium Quinoa Willd, ανήκει στα ψευδοδημητριακά, δηλαδή στα φυτά που παράγουν σπόρους και καταναλώνονται όπως τα σιτηρά ή μετατρέπονται σε αλεύρι. Πρόκειται για μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή που καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Νότια Αμερική και είναι γνωστή για την ποιότητα των πρωτεϊνών και την υψηλή περιεκτικότητά της σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ένα ακόμα σημαντικό πλεονεκτήματά της είναι η έλλειψη γλουτένης.

Νόστιμη, θρεπτική και χωρίς γλουτένη

Η κινόα αποτελούσε μία από τις βασικές τροφές των λαών των Άνδεων, ήδη πριν από την εποχή των Ίνκας. Παραδοσιακά, οι σπόροι της καβουρδίζονται και στη συνέχεια μετατρέπεται σε πούδρα (άλευρο) για την παρασκευή ψωμιού και άλλων αρτοπαρασκευασμάτων. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε σούπες, γεμιστά, ντολμάδες και σαλάτες. Χρησιμοποιείται, επίσης, ως δημητριακό σε μούσλι, αντικαθιστά τα ζυμαρικά, ή ακόμη ζυμώνεται σε μπίρα. Όταν μαγειρεύεται, αποκτά γεύση που θυμίζει ξηρούς καρπούς, ιδιαίτερα καρύδια.

Η τροφή της επισιτιστικής ασφάλειας

Η κινόα ξεχωρίζει όχι μόνο για τις διατροφικές της ιδιότητες, αλλά και για την ποικιλομορφία και την ικανότητα να προσαρμόζεται σε διαφορετικές αγρο-περιβαλλοντικές συνθήκες. Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και της αυξανόμενης ανάγκης για ποιοτική τροφή, η κινόα προσφέρει μια βιώσιμη λύση για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επισιτιστικής ασφάλειας. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να μειώσει την εξάρτηση από βασικά προϊόντα όπως το σιτάρι και το ρύζι. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που το ενδιαφέρον για την καλλιέργειά της έχει αυξηθεί στις ΗΠΑ, την Ασία και την Ευρώπη. Ειδικότερα, στην Ελλάδα, ήδη υπάρχουν πειραματικές καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου και στην ορεινή Φθιώτιδα, με τα πρώτα τυποποιημένα προϊόντα να εμφανίζονται στην αγορά.

Είδη και ποικιλίες

Οι παραλλαγές στις ποικιλίες κινόα είναι πολλές και προσαρμόζονται ανάλογα με το υψόμετρο και το γενικότερο μικροκλίμα της εκάστοτε περιοχής. Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες: η λευκή, η κόκκινη και η μαύρη, κάθε μία με τις δικές τις γευστικές και θρεπτικές ιδιότητες. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές τοπικές ποικιλίες κινόα που καλλιεργούνται σε μεγάλα υψόμετρα και έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε διάφορες καιρικές συνθήκες.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ποικιλίες και τις γεύσεις κινόα μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο σχετικό άρθρο μας για τις διαφορετικές της ποικιλίες.

Πάμε Supermarket: Σήμερα ψωνίζουμε κινόα

Λευκή, κόκκινη, μαύρη, τρικολόρε, η συμβατική και βιολογική κινόα πλέον είναι διαθέσιμη στα ράφια των υπεραγορών και μπορούμε να τη βρούμε σε όποια μορφή επιθυμούμε. Επίσης, μπορούμε να τη βρούμε σε τυποποιημένα έτοιμα γεύματα, σαλάτες και αρτοπαρασκευάσματα.

1. BDL Κινόα Βασιλική Λευκή Βιολογική
Αυτή η λευκή «βασιλική» κινόα είναι έτοιμη – προπλυμένη, χρειάζεται 12-15 βράσιμο σε νερό με αλάτι και μπορεί να μαγειρευτεί σε συνταγές που αντικαθιστούν το κουσκούς. Είναι προϊόν βιολογικής γεωργίας με προέλευση από τη Λατινική Αμερική και συσκευάζεται στην Ελλάδα.

2. Agrino Quick Deli Λευκή & Κόκκινη Κινόα
Αυτή η πρόταση της Agrino περιέχει λευκή και κόκκινη κινόα και είναι προ-μαγειρεμένη. Ανήκει στα έτοιμα γεύματα (ready-to-eat) και το μόνο που χρειάζεται είναι να θερμανθεί για 2 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο τηγάνι μαζί με ελαιόλαδο. Καλλιεργείται στις περιοχές: Περού, Βολιβία και Εκουαδόρ, και στα συστατικά περιέχει επίσης ηλιέλαιο και αλάτι. Αφού ανοιχτεί, αν δεν καταναλωθεί, διατηρείται στο ψυγείο και χρησιμοποιείται εντός 3 ημερών.

3. Αγρόκηπος Χαλβατζή Λαχανικά με Ρεβίθια & Κινόα
Η βιομηχανία Χαλβατζής Μακεδονική, προτείνει αυτή την έτοιμη σαλάτα λαχανικών και μπορεί να καταναλωθεί κρύα ή ζεστή αρκεί να ζεσταθεί για 1μιση λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων. Στα συστατικά περιέχει: λαχανικά 35,5% (καρότα, καλαμπόκι), νερό, ενυδατωμένο ρεβίθι 17,6%, λευκή κινόα 15,2%, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 3,6%, θαλασσινό αλάτι, θυμάρι, χυμό λεμονιού και μαύρο πιπέρι.

4. Eubio Κινόα Μαύρη
Η μαύρη κινόα που εισάγει η εταιρεία Βιοκαρπός έρχεται από τη Βολιβία και συσκευάζεται στο Άργος. Είναι προϊόν βιολογικής γεωργίας και δεν παράγεται από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες. Χρειάζεται πλύσιμο με άφθονο κρύο νερό και βράσιμο για 15’ σε νερό με λίγο αλάτι ή σε ζωμό.

5. Κινόα με λαχανικά ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ
Η κινόα με λαχανικά που προτείνει η βιομηχανία Μπάρμπα Στάθης, παράγεται και συσκευάζεται στην Ισπανία, φέρει ισχυρισμούς διατροφής στην όψη της συσκευασίας που αφορούν στην πηγή πρωτεΐνης, στην αντιοξειδωτική δράση, στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Χρειάζεται ζέσταμα για 5΄στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε αντικολλητικό σκεύος. Στα συστατικά διαβάσαμε: Κινόα 40%, καρότο, καλαμπόκι, πιπεριά κόκκινη, πιπεριά πορτοκαλί, τομάτα, κρεμμύδι, ρυζάλευρο, αλάτι, φυσικό άρωμα, σκόρδο, ζάχαρη, εκχύλισμα μαγιάς, ελιά, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αντιοξειδωτικό: κιτρικό οξύ, έλαιο λεμονιού και σχοινόπρασο. Μπορεί να περιέχει ίχνη γλουτένης.

6. 3αλφα Κινόα Λευκή
Η βιομηχανία 3άλφα τυποποιεί την βιολογική λευκή κινόα σε βιώσιμη συσκευασία που φέρει ισχυρισμούς υγείας καθώς αποτελεί πηγή εδώδιμων ινών, πηγή μαγγανίου και φωσφόρου που συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών. Είναι πλούσια σε μαγνήσιο και δεν περιέχει σάκχαρα ή αλάτι. Η λευκή κινόα θέλει καλό ξέπλυμα με τρεχούμενο νερό και αφού σουρωθεί, πρέπει να βράσει σε κατσαρόλα με νερό και αλάτι για 10 – 15’ λεπτά. Υπολογίζεται ότι ένα φλυτζάνι ωμή κινόα, δίνει τρία φλυτζάνια μαγειρεμένη.

7. Κινόα Βιολογική από το Περού
Από το Περού έρχεται η κινόα που τυποποιεί η εταιρεία OLA FOODS και στη μπροστινή όψη προτείνει την εξής συνταγή για πρωινό: Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε 500ml νερό και όταν αρχίσει να σιγοβράζει προσθέστε 150γρ σταφίδες τις αρεσκείας σας και 200γρ κινόα αφού την έχτε ξεπλύνει με κρύο νερό. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε δύο μήλα και προσθέστε τα στο νερό που βράζει με την κινόα και τις σταφίδες. Συνεχίστε το σιγοβράσιμο μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό.

8. Tipiak – Λευκή και Κόκκινη Κινόα με Πλιγούρι
Η Tipiak προτείνει το Quinoa Gourmand, ένα γαλλικό προϊόν που περιέχει μείγμα από λευκή και κόκκινη κινόα σε ποσοστό 50%, πλιγούρι (προμαγειρεμένο σκληρό σιτάρι) που περιέχει γλουτένη 20%, σιμιγδάλι σκληρού σίτου 20%, προμαγειρεμένο σιμιγδάλι σκληρού σίτου 10%. Οδηγίες προετοιμασίας: Βράστε αλατισμένο νερό σε μία κατσαρόλα, ρίξτε την επιθυμητή ποσότητα και αφήστε να βράσει για 12 λεπτά. Στραγγίστε καλά και σερβίρετε προσθέτοντας λίγο βούτυρο. Υπολογίστε ότι ένα φλυτζάνι των 200γρ αντιστοιχεί σε ποσότητα για δύο ενήλικα άτομα.

9. Τρίχρωμη Greenbay βασιλική κινόα
Η τρίχρωμη βασιλική κινόα που προτείνει η Greenbay έρχεται από τη Βολιβία και είναι προϊόν βιολογικής καλλιέργειας. Στα συστατικά περιέχει: λευκούς σπόρους βασιλικής κινόα 60%, κόκκινους σπόρους βασιλικής κινόα 20%, μαύρους σπόρους βασιλικής κινόα 20%. Κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας οι κόκκοι πρέπει να ξεπλυθούν καλά και στη συνέχεια να βράσουν για 12-15 λεπτά.

10. ΟΙΚΟΚΙΝΟΑ – Ελληνική λευκή κινόα βιολογική
Πρωτοεμφανιζόμενη η ελληνική κινόα της εταιρείας ΟΙΚΟΚΙΝΟΑ, είναι η πρώτη βιώσιμη πρόταση καθώς καλλιεργείται στην ορεινή Φθιώτιδα και δεν χρειάζεται να διανύσει χιλιάδες μίλια έως ότου φτάσει στο πιάτο μας. Πρόκειται για λευκή κινόα και είναι προϊόν βιολογικής καλλιέργειας.