Για το σχολείο, το γραφείο ή την εκδρομή, φτιάχνουμε τα πιο θρεπτικά και νόστιμα energy balls με τη γλύκα του σύκου. Τα σύκα, πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο και άλλα ωφέλιμα για τον οργανισμό συστατικά, γίνονται – εδώ στην αποξηραμένη τους εκδοχή– η βάση για νόστιμες μπαλίτσες ενέργειας. Προτείνουμε μάλιστα όχι μία, αλλά τρεις εκδοχές που αποδεικνύουν ότι τα σύκα ταιριάζουν γευστικά με ένα πλήθος επιλογών για όλα τα γούστα. Με κακάο για τους λάτρεις της σοκολάτας, με χουρμάδες και πούδρα αμυγδάλου για καραμελένια επίγευση ή με φιστικοβούτυρο και καρύδα σε έναν εξωτικό, ξηροκαρπάτο συνδυασμό – όλα vegan και φυσικά χωρίς περιττές θερμίδες. Φτιάξτε τα σε μόλις σε 15 λεπτά και βάλτε τα στο backpack για να έχετε πάντα εύκαιρο ένα νόστιμο σνακ που θα σας γεμίσει ενέργεια.

Energy balls σύκου με χουρμά
Υλικά
15 αποξηραμένα σύκα (περίπου 170 γρ.)
7 αποξηραμένους χουρμάδες χωρίς κουκούτσι (περίπου 110 γρ.)
¼ φλιτζ. φυσικό βούτυρο αμυγδάλου
¾ φλιτζ. νιφάδες βρώμης (παραδοσιακές ή ταχείας παρασκευής, χωρίς γλουτένη αν χρειάζεται)
¼ φλιτζ. αλεσμένο λιναρόσπορο
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Διαδικασία
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπλέντερ ή πολυκόφτη τροφίμων (σ.σ. με λεπίδα από ατσάλι)
Χτυπάμε ελαφρά μερικές φορές για να ανακατευτούν τα υλικά. Με μια σπάτουλα, αφαιρούμε τυχόν υπολείμματα του μείγματος από τα τοιχώματα του μπλέντερ.
Ανακατεύουμε και χτυπάμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το μείγμα να γίνεται συμπαγές και να κολλάει στα τοιχώματα. Αν χρειαστεί, αφαιρούμε από τα τοιχώματα του μπλέντερ τυχόν υπολείμματα.
Παίρνουμε λίγο από το μείγμα με τα χέρια μας και πλάθουμε μπάλες στο μέγεθος που προτιμάμε.

Tips

Αποθήκευση: Κρατάμε τις μπαλίτσες ενέργειας σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως 2 εβδομάδες. Μπορούμε να τις καταναλώσουμε και μετά το πέρας των 15 ημερών, αλλά θα έχοθυν ήδη αρχίσει να στεγνώνουν. Αφού τις βγάλουμε απόμτο ψυγείο, είναι καλύτερο να τις αφήνουμε για λίγα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν τις καταναλώσουμε.
Κατάψυξη: Μπορούν να αποθηκευτούν στην κατάψυξη για έως 3 μήνες. Τις αφήνουμε να ξεπαγώσουν στο ψυγείο όλο το βράδυ πριν τις σερβίρουμε.

Energy balls σύκου με φιστικοβούτυρο
Υλικά
1 φλιτζ. νιφάδες βρώμης
1 φλιτζ. αποξηραμένα σύκα (χωρίς κοτσάνια)
1 φλιτζ. φυστικοβούτυρο
1/4 φλιτζ. καρύδα τριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα

Διαδικασία
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, χτυπάμε τη βρώμη μέχρι να γίνει σαν αλεύρι. Προσθέτουμε τα σύκα, το φιστικοβούτυρο, την τριμμένη καρύδα και την κανέλα. Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα του επεξεργαστή τροφίμων. Στη συνέχεια, πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες μεγέθους 1 κουταλιάς της σούπας. Τοποθετούμε τις μπαλίτσες σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τις αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα ώστε να σφίξουν. Αφού σφίξουν τις αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως μία εβδομάδα.

Energy balls σύκου με κακάο
Υλικά
1 φλιτζ. αποξηραμένα σύκα (χωρίς κοτσάνια)
1 φλιτζ. αμύγδαλα
1/4 φλιτζ. κακάο σε σκόνη (ή κακάο, χαρούπι)
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
1 πρέζα αλάτι
1/2 κουτ. σούπας κομματάκια κακάο (ή vegan σταγόνες σοκολάτας)

Διαδικασία
Κόβουμε τα κοτσάνια από τα αποξηραμένα σύκα (αν υπάρχουν) και τα τοποθετούμε σε ένα μεσαίο μπολ. Καλύπτουμε με ζεστό νερό και τα αφήνουμε για 5-10 λεπτά. Στο μεταξύ, χτυπάμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν αλεύρι. Προσθέτουμε το κακάο σε σκόνη, το εκχύλισμα βανίλιας, την κανέλα και το αλάτι. Στραγγίζουμε τα σύκα και τα προσθέτουμε στο μπλέντερ. Χτυπάμε όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη ζύμη. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε τα κομματάκια κακάο μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα. Με ένα κουτάλι της σούπας, σχηματίζουμε μπάλες από τη ζύμη – βγαίνουν περίπου 19. Καλό είναι να έχουμε τα χέρια μας ελαφρώς βρεγμένα για να μην κολλάει η ζύμη.

Tip

Αποθήκευση: Φυλάμε τις μπάλες σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως 2 εβδομάδες ή στην κατάψυξη για έως 3 μήνες.