Πώς μπορούμε να ξαναζεστάνουμε μια λαχταριστή μερίδα μακαρόνια και να μοιάζει σαν να τη βγάλαμε μόλις από την κατσαρόλα; Με λίγα και απλά βήματα που θα μας εξασφαλίσουν την επιτυχία. Ακολουθούν όλες οι συμβουλές για να συντηρήσουμε με ασφάλεια τα μαγειρεμένα ζυμαρικά και να τα ζεστάνουμε ξανά -στα μικροκύματα, στον φούρνο ή στο μάτι της κουζίνας- χωρίς να χάσουν τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους.
Αποθήκευση και συντήρηση
Ο τρόπος και η σωστή χρονική στιγμή παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποθήκευση των ζυμαρικών. Μετά το μαγείρεμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσουμε για να αποφύγουμε την ανάπτυξη βακτηρίων, φροντίζοντας παράλληλα να μην παραμείνουν εκτός ψυγείου για περισσότερο από δύο ώρες. Καλό είναι επίσης να αποθηκεύσουμε τα μακαρόνια ξεχωριστά από τη σάλτσα για να μπορούμε να τα ξαναζεστάνουμε ευκολότερα στη συνέχεια.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αποθηκεύουμε τα ζυμαρικά μας ως εξής:
– Στο ψυγείο: Προσθέτουμε ελαιόλαδο, τα ανακατεύουμε και τα τοποθετούμε σε αεροστεγές δοχείο για 3-5 ημέρες.
– Στην κατάψυξη: Για να τα διατηρήσουμε για περισσότερο χρονικό διάστημα, τα βάζουμε σε ειδικές σακούλες τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς, τα καταψύχουμε και τα ξεπαγώνουμε στο ψυγείο πριν τα ξαναζεστάνουμε.
Ξαναζεσταίνοντας τα μακαρόνια
Στον φούρνο
Σε περίπτωση που έχετε αποθηκεύσει τα μακαρόνια μαζί με τη σάλτσα, ο φούρνος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα ζεστάνετε. Βάλτε τα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, καλύψτε με αλουμινόχαρτο και ψήστε στους 180°C για 15-20′ ή μέχρι να ζεσταθούν.
Tip
Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και προσθέστε λίγο τυρί προς στο τελευταίο λεπτό, για μια τυρένια και τραγανή υφή. Αν φοβάστε ότι θα στεγνώσουν, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον σάλτσα ή λίγο νερό για να διατηρήσουν την υγρασία τους.
Στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα
Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και ρίξτε μέσα τα ζυμαρικά με τη σάλτσα (ή λίγο νερό). Σοτάρετε για 2-5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καεί η σάλτσα. Για να ζεστάνετε τα ζυμαρικά χωριστά από τη σάλτσα, η ιδανική λύση είναι να τα βουτήξετε σε νερό που βράζει. Βάλτε νερό με αλάτι να βράσει και τοποθετήστε τα κρύα ζυμαρικά σε ένα σουρωτήρι. Βυθίστε το σουρωτήρι στην κατσαρόλα για 30-60″, απλά μέχρι να ζεσταθούν χωρίς να λασπώσουν. Στη συνέχεια, ανακατέψτε τα με τη σάλτσα της επιλογής σας και σερβίρετε.
Tip
Μπορείτε εναλλακτικά να βράσετε νερό σε μια κατσαρόλα και αφού αποσύρετε από τη φωτιά, να βουτήξετε μέσα τα ζυμαρικά. Ένα λεπτό στο νερό αρκεί για να αποκτήσουν μια καλή θερμοκρασία. Στην περίπτωση αυτή, μην παραλείψετε φυσικά να τα σουρώσετε.
Στον φούρνο μικροκυμάτων
Βάζουμε τα ζυμαρικά σε δοχείο (με καπάκι) κατάλληλο για μικροκύματα και προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό ή λίγη σάλτσα (1 κουτ. σούπας για μια μερίδα) στα ζυμαρικά για να μην κολλήσουν. Ζεσταίνουμε για 1-1½ λεπτό και ανακατεύουμε. Στην περίπτωση αυτή, ζεσταίνουμε ανά διαστήματα φροντίζοντας να μην τα αφήνουμε στα μικροκύματα συνεχόμενα για περισσότερο από 15″.