Βρίσκονται εκεί, σε κάθε πάρτυ, κάθε φορά που έχουμε όρεξη για μια ταινία στο σπίτι ή τις απογευματινές ώρες που οι λιγούρες κάνουν την εμφάνισή τους. Έχετε καμιά αμφιβολία για αυτό; Μάλλον όχι, αφού τα πατατάκια BBQ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ παγκοσμίως. Πώς θα τα απολαύσετε στην καλύτερή τους εκδοχή; Στο σπίτι, με ολόφρεσκα υλικά και έτοιμα μόλις σε μισή ώρα.

Τα υλικά της επιτυχίας: Όλα όσα πρέπει να γωρίζετε

Το μείγμα καρυκευμάτων στο οποίο τα πατατάκια BBQ οφείλουν την ακαταμάχητη νοστιμιά τους φτιάχνεται με 6 υλικά που έχουμε όλοι στην κουζίνα μας: ζάχαρη, σκόνη από κρεμμύδι και σκόρδο, πάπρικα, τσίλι και αλάτι. Φυσικά, για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα η ποιότητα της πρώτης ύλη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Για το λόγο αυτό, μια συνταγή με σπιτικά υλικά και φρέσκες πατάτες καλή ποιότητας θα σας δώσουν τα καλύτερα πατατάκια που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Ας αποδημήσομε λοιπόν τη συνταγή της επιτυχίας, δίνοντας παράλληλα κάποιες συμβουλές για τη χρήση κάθε υλικού.

  • Μαύρη ζάχαρη: Δίνει βάθος και ισορροπία στη γλυκοπικάντικη γεύση του. Μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ζάχαρη καρύδας, ως μια υγιεινή εναλλακτική.
  • Σκόνη κρεμμυδιού και σκόρδου: Είναι η βάση του μείγματός μας αφού δίνει όλο το άρωμα και την αρωματική ένταση σε αυτό. Αν έχετε ευαισθησία σε κάποιο από αυτά, μπορείτε να παραλείψετε ένα από τα δύο (αλλά όχι και τα δύο!).
  • Πάπρικα: Δίνει χρώμα και πικάντικο χαρακτήρα στο μείγμα. Η καπνιστή δίνει σαφώς μεγαλύτερη ένταση στο μείγμα, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τη γλυκιά.
  • Τσίλι: Είναι ο βασιλιάς των μπαχαρικών που δίνει τον χαρακτηριστικό καυτερό τόνο στα πατατάκια. Αυξομειώστε την ποσότητα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας ή αντικαταστήστε με πιπέρι αν θέλετε μια ηπιότερη γεύση.
  • Αλάτι: Απαραίτητο συστατικό που ενισχύει γευστικά όλα τα υπόλοιπα. Μπορείτε φυσικά να αυξομειώσετε την ποσότητα.

Δείτε παρακάτω πώς να τα ετοιμάσετε:

Σπιτικά πατατάκια BBQ
Υλικά
3-4 μεσαίες πατάτες
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη (καλά πατημένη)
1 κουτ. γλυκού σκόνη σκόρδου
1 κουτ. γλυκού πάπρικα
1 κουτ. γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
1 πρέζα τσίλι
αλάτι

Διαδικασία
Για το μείγμα: Βάζουμε όλα τα συστατικά για το μείγμα καρυκευμάτων BBQ (εκτός από το αλάτι) σε ένα μεσαίο μπολ και ανακατεύουμε καλά μέχρι αυτά να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια το αποθηκεύουμε σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε στις πατάτες μας.
Για τις πατάτες: Κόβουμε προσεκτικά τις πατάτες σε φέτες πάχους περίπου 3 χιλιοστών χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι ή με μια μαντολίνα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175° C. Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τις ανακατεύουμε με το μείγμα μας ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλες τις πατάτες. Τοποθετούμε τις πατάτες σε μια λαδωμένη λαμαρίνα. Ψήνουμε για 30-35′.