Η μαρινάδα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να δώσετε γεύση σε ένα πλήθος συνταγών με κρέας, ψάρι ή λαχανικά. Αν και παραδοσιακά η μαρινάδα χρειάζεται ώρες ή ακόμα και ολόκληρη τη νύχτα για να απορροφηθεί από τα υλικά, υπάρχουν κάποια βήματα που επιταχύνουν τη διαδικασία όταν δεν έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας. Οι παρακάτω πέντε απλές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μαρινάρετε γρήγορα και αποτελεσματικά γλιτώνοντας χρόνο και κόπο.
Χρησιμοποιήστε όξινα συστατικά
Τα όξινα συστατικά, όπως ο χυμός λεμονιού, το ξίδι ή το γιαούρτι, μπορούν να βοηθήσουν στο να μαλακώσει το φαγητό και να απορροφήσει τη γεύση πιο γρήγορα. Τα όξινα στοιχεία επιτρέπουν στη μαρινάδα να διεισδύσει γρήγορα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε συστατικά, όπως γάλα ή χυμούς εσπεριδοειδών.
Προτιμήστε λεπτοκομμένα υλικά
Τα λεπτοκομμένα κομμάτια κρέατος, ψαριού ή λαχανικών θα απορροφήσουν τη μαρινάδα πιο γρήγορα από τα πιο χοντρά κομμάτια. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο, μπορείτε να κόψετε τα υλικά σας σε λεπτές φέτες για να επιταχύνετε τη διαδικασία. Για παράδειγμα, τα σουβλάκια, τα φιλέτα, ή οι μπριζόλες που είναι μικρότερα σε μέγεθος (από ένα ολόκληρο κοτόπουλο ή ένα μπούτι, χοιρινό ή αρνίσιο) μπορούν να μαριναριστούν γρήγορα και ομοιόμορφα.
Ζεστάνετε τη μαρινάδα
Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να βοηθήσει τη μαρινάδα να πήξει ελαφρώς και τις γεύσεις τις να διεισδύσουν πιο γρήγορα στα υλικά με τα οποία θα ανακατευτεί μετά. Μπορείτε να ζεστάνετε τη μαρινάδα στο μάτι της κουζίνας ή στον φούρνο μικροκυμάτων πριν την προσθέσετε στα υλικά σας. Ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθείτε πρώτα ότι η μαρινάδα έχει χλιάνει προτού τη χρησιμοποιήσετε. Διαφορετικά τα υλικά ίσως «μαγειρευτούν» ελαφρώς απέξω και εσωτερικά θα παραμείνουν ωμά.
Κάντε μασάζ στα υλικά
Το μασάζ του κρέατος ή των λαχανικών με τη μαρινάδα μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία, εξασφαλίζοντας ότι αυτή απλώνεται και απορροφάται ομοιόμορφα. Χρησιμοποιήστε ειδικά μαγειρικά γάντια (νυτριλίου) για να τρίψετε τη μαρινάδα στα υλικά και απλώστε τη μαρινάδα καλά σε όλες τις πλευρές. Πρόκειται για μια απλή και γρήγορη κίνηση που όμως μπορεί να βοηθήσει τα υλικά να απορροφήσουν τις γεύσεις πολύ πιο γρήγορα.
Βάλτε στη μαρινάδα συστατικά με έντονη γεύση
Τα συστατικά αυτά βοηθούν τις γεύσεις της μαρινάδας να απορροφηθούν γρήγορα. Υλικά όπως το σκόρδο, το τζίντζερ, η σάλτσα σόγιας και το μέλι μπορούν να δώσουν στο φαγητό σας υπέροχη γεύση μέσα σε λίγα λεπτά. Μην διστάσετε να τα χρησιμοποιήσετε γενναιόδωρα για να δημιουργήσετε μια γρήγορη και νόστιμη μαρινάδα.
Είτε πρόκειται για ψήσιμο στη σχάρα, στο τηγάνι ή ψήσιμο στον φούρνο, αυτές οι μέθοδοι θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε νόστιμα αποτελέσματα (ακόμα και μέσα σε 30 λεπτά!) αποφεύγοντας την πολύωρη αναμονή. Δοκιμάστε διαφορετικά συστατικά και τεχνικές για να βρείτε τη μέθοδο που σας ταιριάζει καλύτερα.