galatopita_Peloponisou
clock icon
1:15'

Γαλατόπιτα από την Πελοπόννησο

Υλικά

    Για ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 εκ.

  • 1.500 ml γάλα φρέσκο
  • 200 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 150 γρ. βούτυρο + λίγο επιπλέον για το ταψί
  • 5 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • ζάχαρη κρυσταλλική, για το σερβίρισμα
  • κανέλα, σκόνη, για το σερβίρισμα

Μπορεί γενικά μια γαλατόπιτα να θέλει λίγο παραπάνω χρόνο για να γίνει, όμως η συγκεκριμένη είναι πανεύκολη γιατί δεν έχει καθόλου φύλλο, οπότε δεν έχετε παρά να τη δοκιμάσετε με την πρώτη ευκαιρία.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.

Προσθέτουμε σταδιακά τα χτυπημένα αυγά, δουλεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθούν αλλά να μην πήξουν. Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.

Αφήνουμε τη γαλατόπιτα να κρυώσει, πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη και σερβίρουμε.

Styling: Κ. Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.

Βήμα 3

Προσθέτουμε σταδιακά τα χτυπημένα αυγά, δουλεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθούν αλλά να μην πήξουν. Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.

Βήμα 4

Αφήνουμε τη γαλατόπιτα να κρυώσει, πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη και σερβίρουμε.

Styling: Κ. Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio M