almyros_mpaklavas2
clock icon
5:0'

Αλμυρός «μπακλαβάς» με χοιρινό

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για το κρέας

  • 900 γρ. χοιρινή σπάλα
  • 1 πρέζα χοντρό θαλασσινό αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • Για τη γέμιση

  • 15 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 2 κουτ. σούπας μαραθόσπορους
  • 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης Νώμα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, σε κυβάκια
  • 350 γρ. ντομάτες τριμμένες
  • 90 γρ. μέλι
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα, λιωμένο
  • 6 φύλλα κρούστας για πίτες
  • 230 γρ. φέτα, τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας μαύρο σουσάμι
  • Για το σιρόπι

  • 180 ml καυτό νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Μπορεί να είναι μέτρια εύκολο και να απαιτεί πολύ ώρα για να ετοιμαστεί, όμως αυτή η συνταγή είναι κάτι σαν πίτα με γέμιση χοιρινό και είναι ότι πρέπει για να εντυπωσιάσει τους φίλους που θα καλέσουμε σε τραπέζι.

Κρέας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Τοποθετούμε το χοιρινό σε ένα αντικολλητικό ταψί. Το αλατοπιπερώνουμε και το ψήνουμε για 3½-4 ώρες. Την τελευταία ώρα καλύπτουμε το ταψί καλά με αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε το χοιρινό να κρυώσει καλά στο ταψί εκτός φούρνου.

Μόλις κρυώσει το χοιρινό το μαδάμε καλά και πετάμε το λίπος και την πέτσα. Όσο ψήνουμε το χοιρινό, στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα δεύτερο ταψί, τοποθετούμε εκεί τα ντοματίνια σε μια σειρά με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τα ψήνουμε μαζί με το χοιρινό μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφού κρυώσουν, αφαιρούμε και πετάμε τη φλούδα ενώ κρατάμε την ψημένη σάρκα σε ένα μπολ μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Γέμιση: Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε τους μαραθόσπορους να καβουρδιστούν για περίπου 1΄, κουνώντας το τηγάνι μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να ροδίζει ελαφρά για 5΄-6΄.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το μαδημένο χοιρινό, τα καρότα, τις τριμμένες ντομάτες, το μέλι και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το μείγμα για λίγα λεπτά ή μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί. Στρώνουμε σταυρωτά τα 4 πρώτα φύλλα κρούστας αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα-ένα. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα από τη γέμιση και από πάνω απλώνουμε τα μισά ψητά ντοματίνια και τη μισή φέτα.

Καλύπτουμε το μείγμα με 1 φύλλο κρούστας που θα διπλώσουμε ώστε να καλύψουμε καλά τη γέμιση. Το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη γέμιση, τα υπόλοιπα ψητά ντοματίνια και την υπόλοιπη φέτα.

Φέρνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων κρούστας που περισσεύουν απέξω, αλείφοντας ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο. Τοποθετούμε από πάνω το τελευταίο φύλλο κρούστας διπλωμένο για να καλύψουμε την επιφάνεια και τακτοποιούμε τις άκρες του προς τα κάτω με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.

Αλείφουμε όλη την επιφάνεια του μπακλαβά με μπόλικο λιωμένο βούτυρο. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι τη χαράζουμε σε ρόμβους και ψήνουμε για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει καλά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σιρόπι: Αδειάζουμε τη ζάχαρη μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού στο βραστό νερό. Ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10΄-15΄ μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι.

Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο και περιχύνουμε παντού με το σιρόπι. Πασπαλίζουμε με μαύρο σουσάμι, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με ένα παλαιωμένο κόκκινο κρασί.

Διαδικασία

Βήμα 1

Κρέας: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Τοποθετούμε το χοιρινό σε ένα αντικολλητικό ταψί. Το αλατοπιπερώνουμε και το ψήνουμε για 3½-4 ώρες. Την τελευταία ώρα καλύπτουμε το ταψί καλά με αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε το χοιρινό να κρυώσει καλά στο ταψί εκτός φούρνου.

Βήμα 2

Μόλις κρυώσει το χοιρινό το μαδάμε καλά και πετάμε το λίπος και την πέτσα. Όσο ψήνουμε το χοιρινό, στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα δεύτερο ταψί, τοποθετούμε εκεί τα ντοματίνια σε μια σειρά με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και τα ψήνουμε μαζί με το χοιρινό μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφού κρυώσουν, αφαιρούμε και πετάμε τη φλούδα ενώ κρατάμε την ψημένη σάρκα σε ένα μπολ μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Βήμα 3

Γέμιση: Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε τους μαραθόσπορους να καβουρδιστούν για περίπου 1΄, κουνώντας το τηγάνι μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να αρχίσει να ροδίζει ελαφρά για 5΄-6΄.

Βήμα 4

Προσθέτουμε το σκόρδο, το μαδημένο χοιρινό, τα καρότα, τις τριμμένες ντομάτες, το μέλι και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το μείγμα για λίγα λεπτά ή μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 5

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο ταψί. Στρώνουμε σταυρωτά τα 4 πρώτα φύλλα κρούστας αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα-ένα. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα από τη γέμιση και από πάνω απλώνουμε τα μισά ψητά ντοματίνια και τη μισή φέτα.

Βήμα 6

Καλύπτουμε το μείγμα με 1 φύλλο κρούστας που θα διπλώσουμε ώστε να καλύψουμε καλά τη γέμιση. Το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη γέμιση, τα υπόλοιπα ψητά ντοματίνια και την υπόλοιπη φέτα.

Βήμα 7

Φέρνουμε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων κρούστας που περισσεύουν απέξω, αλείφοντας ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο. Τοποθετούμε από πάνω το τελευταίο φύλλο κρούστας διπλωμένο για να καλύψουμε την επιφάνεια και τακτοποιούμε τις άκρες του προς τα κάτω με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.

Βήμα 8

Αλείφουμε όλη την επιφάνεια του μπακλαβά με μπόλικο λιωμένο βούτυρο. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι τη χαράζουμε σε ρόμβους και ψήνουμε για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει καλά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βήμα 9

Σιρόπι: Αδειάζουμε τη ζάχαρη μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού στο βραστό νερό. Ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10΄-15΄ μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι.

Βήμα 10

Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο και περιχύνουμε παντού με το σιρόπι. Πασπαλίζουμε με μαύρο σουσάμι, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με ένα παλαιωμένο κόκκινο κρασί.