Ποιος χώρος του σπιτιού καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια; Μία ερώτηση που γίνεται ολοένα και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα, καθώς τα νοικοκυριά αναζητούν τρόπους να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος και κατ’ επέκταση τα χρήματα που δαπανούν προς αυτή την κατεύθυνση. Η προφανής απάντηση αφορά στους χώρους εκείνους που έχουν και τις περισσότερες ή μεγαλύτερες συσκευές, όπως η κουζίνα ή το σαλόνι. Κι, όμως, εξίσου… ενεργοβόρο μπορεί να αποδειχθεί και το μπάνιο, αφού διαθέτει κάποιες συσκευές, οι οποίες – με τη λάθος χρήση – θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν την κατανάλωση στα ύψη.
Το πιστολάκι, για παράδειγμα, θεωρείται ο… βασιλιάς των ενεργοβόρων συσκευών. Εάν, λοιπόν, δεν μπορείτε να το αποφύγετε, μιας και το wet look δεν ενδείκνυται τον χειμώνα, συστήνεται να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το χρόνο στεγνώματος των μαλλιών, ρυθμίζοντας τη συσκευή σε ενδιάμεση θερμοκρασία αέρα.
Όσον αφορά στο πλυντήριο ρούχων, η επιλογή υψηλής ενεργειακής κατηγορίας, σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων απορρυπαντικών και προγραμμάτων χαμηλότερων θερμοκρασιών, θα σας επιτρέψει να μειώσετε σημαντικά την κατανάλωση που απαιτείται. Ως έξτρα tips συστήνεται να προγραμματίζετε πλυντήριο τις βραδινές ώρες, έτσι ώστε να εκμεταλλευτείτε το νυχτερινό τιμολόγιο ή όταν ο κάδος γεμίσει, ενώ δεν είναι απαραίτητο να επιλέγετε κάθε φορά πρόγραμμα πρόπλυσης. Επίσης, φροντίστε να καθαρίζετε τακτικά το φίλτρο του πλυντηρίου και να ελέγχετε το σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης.
Εάν δε, ανήκετε σε αυτούς που ακόμη δεν έχετε αντικαταστήσει τον ηλεκτρικό με ηλιακό θερμοσίφωνα, τότε μην ξεχνάτε να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του ζεστού νερού στους 40 – 50οC. Σε κάθε περίπτωση, κλειδί αποτελεί η επιλογή του σωστού μεγέθους ενός θερμοσίφωνα, να μην υπερβαίνει, δηλαδή, τις πραγματικές ανάγκες του εκάστοτε νοικοκυριού. Ο ηλιακός από την άλλη πλευρά, παραμένει πιο «έξυπνη» λύση, με την εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για ζεστό νερό να φτάνει το 60%, ενώ μπορεί να κάνει οικονομία έως και 9% στον συνολικό λογαριασμό ρεύματος.